کارشناسان حوزه آموزش و پرورش معتقدند تحصیل دانش آموزان در شرایط کرونایی به صورت یک اقدام مجزا نیست، بلکه مانند بخشی از اقداماتی دیگر و در راستای بازگشایی سایر صنوف و فعالیتها، همچون بازگشایی کارخانجات، وسایط نقلیه عمومی و فعالیتهای تجاری در سطح کشور باید رخ دهد و می گویند مدرسه و معلم جایگزین ندارد و به طور قطع بی توجهی به آموزگاران و کلاس های درس باوجود شیوع کرونا ویروس، تعلیم و تربیت و کیفیت در نظام آموزشی را ابتر میسازد.
موافقان بازگشایی مدارس اعتقاد دارند که مدرسه تنها کارکرد آموختن ندارد بلکه مسیر اجتماعی شدن کودک و نوجوان در مدارس شکل می گیرد و تعطیل نشدن آموزش و پرورش و حضور دانش آموزان در مدارس حتی به مدت یکساعت امری اجتناب ناپذیر است.اما از سوی دیگر، خانواده ها از شرایط پیش آمده در کشور به واسطه شیوع کرونا ویروس نگران هستند و معتقدند برای فرستادن فرزندانشان به مدارس نیازمند اقناع سازی از سوی آموزش و پرورش هستند.
همچنین برخی دیگر از کارشناسان معتقدند باتوجه به شیوع کرونا ویروس، سبک تعلیم و تربیت و تحصیل در ۲ سال اخیر تغییر کرده است و برای افزایش تمایل محصلان به مدرسه، دگراندیشی و تغییر در برخی از قوانین در زمان بازگشایی مدارس و تحصیل اجتناب ناپذیر است و دانش آموزان را نمی توان بدون مقدمه و همانند سابق وارد فضای مدارس باهمان سبک قدیم کرد.
به عنوان مثال، نوآموزانی که ورودشان به مدارس با شیوع کرونا ویروس همزمان شد اکنون در سال تحصیلی دوم و یا سوم ابتدایی تحصیل می کنند که شاید تاکنون پایشان به مدارس باز نشده است و هیچ حس و درکی از حال و هوایی مدرسه ندارند و یا دانش آموزان دیگر در ماههای گذشته به هر شیوه نشستنی که دوست داشتن در پای رایانه و موبایل به درس گوش می دادند و دهها نمونه دیگر که با سبک تحصیل در مدارس متفاوت بوده که نیاز است مدیران و معلمان در صورت بازگشایی مدارس در کنار رفع مشکلات سخت افزاری و یادآوری رعایت دستورالعملهای بهداشتی به مسایل روحی و روانی دانش آموزان و آداب تحصیل در مدارس ویژه توجه داشته باشند.
اقناع خانوادهها مولفه مغفول مانده در بازگشایی مدارس
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر لزوم اقناع سازی خانواده ها در خصوص بازگشایی مدارس تاکید کرد و گفت: اقناع سازی خانواده ها مولفه مغفول مانده در بازگشایی مدارس است.
حمید سوری افزود: درخواست یک طرفه یا دستوری، نمی تواند سبب تعامل مناسب خانواده ها برای بازگشایی مدارس باشد، بلکه آنان باید اقناع شوند تا تعامل سازنده و مناسب برای بازگشایی مدارس انجام گیرد.
وی اظهار داشت: والدین دانش آموزان، ابهامات و سوالاتی مانند نحوه حضور فرزندان خود در مدارس و حتی دانشگاه دارند که مسئولان ذیربط باید با حوصله و صبر به همه آنها پاسخ قانع کننده دهند.
این اپیدمیولوژیست ادامه داد: ارایه اخبار و اطلاعات ضد و نقیض بر ایجاد شبهه در بین خانواده ها می افزاید و باید از این موضوعات به شدت خودداری کرد.
سوری خاطرنشان کرد: در بازگشایی مدارس مستندات علمی برای خیلی از سوالات، مطرح نداریم. به طور مثال چه نظارتی بر رعایت اصول بهداشتی از جمله فاصله گذاری، شستن مرتب دست ها و استفاده از ماسک، انجام می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: باید اقداماتی قبل از بازگشایی مدارس انجام می شد که به نظر می رسد کارهای جدی در این زمینه، انجام نگرفته است.
سوری بیان کرد: همچنین اقداماتی در حین بازگشایی باید انجام شود، به طور مثال سرواپیدمیولوژی در حین بازگشایی و حتی زمان بازبودن مدارس باید انجام گیرد تا چرخش ویروس مشخص شود. آیا آمادگی انجام این کار را داریم؟ این اقدام، عملا هشداری است تا اقدامات لازم برای کنترل بیماری انجام شود و به شرایط حاد بیماری نرسیم.
وی گفت: در حال حاضر این تست در آمریکا هر هفته انجام می شود تا سطح ایمنی افراد سنجیده شود. با این کار مشخص می شود کودکان در حد مطلوبی ایمن هستند یا نه؟
سوری تاکید کرد: برخی موارد هم هنوز برای پزشکان متخصص به طور دقیق مشخص نیست، به طور مثال نمی دانیم برخورد دانش آموزان در رده های سنی مختلف در مقابله با واریانت های جدید به چه نحوی خواهد بود. همچنین نمی دانیم چرخش ویروس در بین دانش آموزان یا کودکان با بزرگسالان چه تفاوتی دارد؟
وی اظهار داشت: آیا واکسنی که به کودکان تزریق می شود، مستندات علمی قوی در این زمینه وجود دارد؟ و آیا روش های نظارتی و پایشی در روند بیماری کودکان انجام می شود یا نه و مسئولیت آن با چه کسانی است؟
مهم ترین اقدامات برای عادت دانش آموزان به محیط مدرسه
بازگشایی مدارس باید با نحوه پاسخگویی کلی هر کشور در کنترل بیماری کرونا همخوانی داشته باشد تا دانش آموزان، کارکنان مدارس، معلمان و خانواده هایشان احساس امنیت داشته باشند که در ارتباط با این موضوع مطالبی در مقدمه این گزارش بیان شد اما اگر دانش آموز با بازگشت به حال و هوای مدرسه مشکل داشت باید اقداماتی انجام داد.
یک مشاوره مدرسه گفت: والدین باید این موضوع را درک کنند که نگاه دانش آموز از بازگشایی مدرسه با دیدگاه و یا دغدغه ای که والدین دارند متفاوت است و برای کاهش استرس دانش آموز باید محیط حمایتی برای فرزند ایجاد شود.
جلیل امانی ادامه داد: والدین به ابهامات و سوالاتی که فرزندان در ارتباط با مدارس بیان می کنند واکنش مثبت نشان دهند و حمایت خود را از موضوعات مطرح شده نشان دهند.
وی خاطر نشان کرد: در کنار تشویق به اهمیت به رفتن مدرسه به هیچ عنوان در ارتباط با آموزش مجازی منفی بافی نکنیم بلکه باید نحوه استفاده درست از نرم افزارها به دانش آموز آموزش داده شود.
صاحبنظران معتقدند تصمیمگیریها درباره اقدامات پیشگیرانه و کنترلکننده در مدارس و تعطیلی یا بازگشایی آنها باید مطابق با سایر تصمیمات درخصوص اقداماتی همچون رعایت فاصله اجتماعی و بهداشت عمومی در جامعه باشند و لازم است مدارس از قبل برنامه ریزی کنند و ببینند چه اقدامات دیگری می توانند برای اطمینان از ایمنی دانش آموزان، معلمان و سایر کارکنان هنگام بازگشت به مدرسه بیاندیشند تا افراد جامعه اطمینان لازم برای فرستادن فرزندان دانش آموز خود به مدرسه را داشته باشند.