در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۶۸۸۱۰
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۴۰۰ - ۲۲:۵۰
در پی فرمان حضرت امام خمینی(ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی در تاریخ ۱۳۵۹/۳/۲۳ مبنی بر تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی، ستاد مزبور در جلسه مورخ ۱۳۵۹/۵/۱۶ به منظور تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب فرهنگی، جهاددانشگاهی را به عنوان یک نهاد انقلابی و برخاسته از انقلاب فرهنگی تاسیس کرد.
به گزارش خبرگزاری دانا، جهاددانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیرنظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ اداری، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیات امنای جهاددانشگاهی می‌رسد. دو وظیفه عمده انجام تحقیقات علمی و فعالیت های فرهنگی هم‌چنان برعهده‌ی این نهاد قرار داده شده است.

جهاددانشگاهی طی ۴۰ سال گذشته دستاوردهای بسیار زیادی را در حوزه های مختلف کسب کرده است، در راستای معرفی این دستاوردها نمایشگاه توانمندی‌ها و دستاوردهای جهاد دانشگاهی از تاریخ ۵ لغایت ۹ دی‌ماه ۱۴۰۰ در مرکز نمایشگاهی بوستان گفتگو در تهران برگزار شد. این نمایشگاه به صورت رسمی با حضور دکتر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی افتتاح شد و در طی روزهای برگزاری میزبان اقشار مختلف مردم و به ویژه مسئولان ارشد دولتی  و نمایندگان مجلس بود.

واحدها و سازمان‌های جهاددانشگاهی در استان های مختلف کشور دستاوردهای خود در طی سال های پس از تشکیل این نهاد انقلابی را به نمایش گذاشتند.

سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی نیز که در حوزه های مختلف علمی، پژوهشی، آموزشی و فرهنگی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد، در این نمایشگاه حضور پررنگی داشت.

جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی که در دوران جنگ تحمیلی در زمینه آموزش و اعزام نیرو به جبهه ها و همچنین در پشتیبانی از جبهه و تامین تجهیزات مورد نیاز نبرد حق علیه باطل در کارگاه فنی دانشگاه تبریز نقش آفرینی می‌کرد و در ۲۷ دی ماه ۱۳۶۵ ، ۲۲ شهید را تقدیم انقلاب کرد، اکنون وارد عرصه هایی شده است تا در جنگ علمی و فرهنگی دین خود را به انقلاب ادا کند.

فعالیت این نهاد انقلابی در آذربایجان شرقی در بخش های مختلف از جمله حوزه های پزشکی و آزمایشگاهی، درمان ناباروری، ژنتیک، آموزش‌های کوتاه مدت و بلند مدت، رسانه و فرهنگ، با زندگی بخش عمده ای از مردم استان عجین شده است.

این سازمان در نمایشگاه دستاوردهای جهاددانشگاهی چند مورد از فناوری‌های شاخص خود را در کنار سایر محصولات پژوهشی و علمی خود به نمایش گذاشته بود.

سامانه خورشیدی قابل حمل یکی از محصولات دانش بنیان این مجموعه  است که در زمینه تامین برق مورد نیاز عشایر کشور، ایستگاه های سیار، مدیریت بحران، اقامتگاه‌های موقت و تصویر برداری در نقاط خارج از محدوده برق شهری کاربرد دارد. این محصول فناورانه بخش عمده ای از نیاز عشایر کشور را رفع کرده است.

محتویات نگهدارنده DNA لوله‌های خون گیری DNA آزاد پلاسما از مادران باردار جهت غربالگری سلامت جنین(غربالگری NIPT) یکی دیگر از محصولات منحصر به فرد تولید شده توسط پژوهشگران جهاددانشگاهی استان است که در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار داده شد. غربالگری NIPT یک تست غیرتهاجمی غربالگری پیش از تولد جنین می باشد که در این تست هدف اصلی بررسی DNAجنین واقع در خون مادر به منظور تشخیص ناهنجاری های کروموزومی شایع در جنین می باشد.این تست با دقت بالای ۹۹.۵ درصد قادر به تشخیص شایعترین ناهنجاری‌های کروموزومی از جمله سندروم داون، سندروم پاتو و سندروم ادوارد بوده و علاوه بر این جنسیت جنین و نوع گروه خونی جنین را نیز مشخص می کند، در برخی موارد این غربالگری به تشخیص برخی بیماری ها در خون مادر نیز کمک می کند. این غربالگری به راحتی با نمونه گیری از خون مادر بعد از هفته دهم بارداری انجام می شود که هم اکنون این غربالگری در مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی استان انجام می شود.

محصول سوم این سازمان نیز نیروگاه‌های خورشیدی در مقیاس‌های مختلف بوده که جهاددانشگاهی استان پیشرو در این حوزه بوده و بیش از یک مگاوات نیروگاه در کشور نصب کرده است.

تحقیقات و پژوهش‌های پژوهشکده توسعه و برنامه ریزی جهاددانشگاهی که حاصل زحمات پژوهشگران حوزه علوم انسانی جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی هست نیز در این مدت به نمایش گذاشته شده بود.

دکتر جعفر محسنی، رئیس سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص دستاوردهای این نمایشگاه گفت: جهاددانشگاهی طی ۴۰ سالی که در کشور در حال فعالیت بوده، در حوزه های مختلف آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اخیرا در حوزه اشتغال ورود کرده و با توجه به گسترده بودن در کل کشور نیاز بود که حرکت جهاددانشگاهی در قالب یک مجموعه دیده شود.

وی ادامه داد: هر واحد استانی جهاددانشگاهی به تنهایی حرکت کرده و هر کدام ظرفیت‌هایی دارد و بر اساس ظرفیت‌ها و توانمندی‌های پرسنل خود فعالیت می‌کند که این فعالیت‌ها تاکنون به این شکل در معرض دید مسئولان ارشد کشور قرار نگرفته بود.

وی اظهار کرد: در این نمایشگاه مشخص شد که جهاددانشگاهی چه کارهایی می تواند بکند و چه توانمندی‌ها و پتانسیل‌هایی دارد،  حتی  گاهی به دلیل عدم آشنایی برخی‌ها با دستاورها و توانمندی‌های این نهاد انقلابی، مورد هجمه قرار می‌گیرد، همانطور که یک زمانی جهادسازندگی مورد هجمه قرار گرفت و منحل شد و اکنون جای خالی و نبود آن احساس شده و گاها بحث احیای جهادسازندگی مطرح می‌‎شود.

محسنی تاکید کرد: در این نمایشگاه جهاددانشگاهی توان علمی و قدرت خود را در حوزه‌های علمی، پژوهشی، فرهنگی، خبرگزاری‌های ایسنا و ایکنا، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا)، سازمان دانشجویان، آموزش، مشاغل خانگی، تالیف کتاب۸   و ... نشان داد.

وی با بیان اینکه تاکنون این همه توانمندی شاید یکجا دیده نشده بود و مسئولان ارشد کشوری از جمله وزرا و نمایندگان مجلس در این سطح جهاددانشگاهی را نمی شناختند، گفت: بزرگترین اهمیت این نمایشگاه برای ما این بود که مسئولان ارشد کشور اطلاع کامل یابند که جهاددانشگاهی چه کارهایی کرده و چه کارهایی می تواند بکند و این دستاوردها به شکل آکادمیک در نمایشگاه ارائه شد.

وی افزود: وقتی مسئولان توانمندی‌های ما را دیدند ذهنیت آنها نسبت به جهاددانشگاهی عوض شد و هر کدام به اشکال مختلف تاکید کردند که جهاددانشگاهی می‌تواند الگو باشد و شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند از این نهاد انقلابی الگو بگیرند و  جهاددانشگاهی می‌تواند کارهای بزرگتری هم بکند. این امر هم مسئولیت ما را سنگین‌تر کرد و هم فرصتی ایجاد کرد که بیش از گذشته در مسیر رفع مشکلات جامعه به عنوان یک مجموعه آکادمیک سهم داشته باشیم.

وی تاکید کرد: مهمترین نقطه قوت نمایشگاه این بود که تمام توانمندی‌های جهاددانشگاهی در سطح کشور یک جا جمع شده بود و واحدهای استانی که اغلب در حاشیه بودند، از فعالیت‌ها و ظرفیت‌های همدیگر با خبر شده و از همدیگر ایده و فکر دریافت کردند.

محسنی گفت: جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی جزو اولین واحدهای جهاددانشگاهی بوده که فعالیت خود را آغاز کرده و در ۴۰ سال گذشته در صحنه‌های مختلف نقش ایفا کرده است، در دوران جنگ تحمیلی به بحث هدایت و سازماندهی دانشجویان برای حضور در جبهه های جنگ و تامین تجهیزات و پشتیبانی جنگ ورود کرد و در ۲۷ دی ماه ۲۲ شهید از میان جهادگران دانشگاهی و دانشجویان و دانشگاهیان دانشگاه تبریز را تقدیم انقلاب کرد، چرا که  مدیریت کارگاه فنی دانشگاه تبریز در آن زمان با جهاددانشگاهی بود و این شهدا باعث شدند این دانشگاه به عنوان مشهدالشهدای دانشگاه های کشور مطرح شود.

وی با اشاره مختصری به دستاوردهای سازمان جهاددانشگاهی استان گفت: در حوزه آموزش، هر ساله حدود۵۰ تا ۶۰ هزار نفر از دوره های آموزشی این نهاد در استان استفاده می کنند و در زمینه توانمند سازی، اشتغال و مشاغل خانگی جزو یکی از واحدها و سازمان های موفق کشور هستیم.

وی ادامه داد: در حوزه پزشکی و درمان، به ویژه درمان ناباروری، مرکز درمان ناباروی جهاددانشگاهی استان یکی از مراکز معتبر و خوشنام کشور بوده و  از حیث تجهیزات و تکنولوژی در شمالغرب کشور منحصر به فرد است.

رئیس سازمان جهاددانشگاهی استان افزود: یکی دیگر از دستاوردهای این نهاد در استان، طراحی و ساخت نیروگاه‌های خورشیدی بوده که استان آذربایجان شرقی در این حوزه در سطح کشور مطرح هست.

وی به فعالیت های فرهنگی، رسانه ای و افکارسنجی جهاددانشگاهی  استان نیز اشاره کرده و گفت: در بحث علوم انسانی نیز تنها پژوهشکده ملی در حوزه علوم انسانی در جهاد دانشگاهی استان مستقر است .

انتهای پیام/

ارسال نظر