عوامل استعمال دخانیات
فاطمه ترکاشوند-کارشناس ارشد مشاوره ؛ خبرگزاری دانا(گروه سبک زندگی)؛ دوره نوجوانی، دورهای حساس و بحرانی است . والدین آگاه باید با اطلاع داشتن از شرایط این دوره، همواره مراقب نوجوان خود باشند، باید این موقعیت حساس را درک کنند و بیشتر محیط خانه را برای آنها پناهگاه امنی قرار دهند. وقتی که مشکلات نوجوان در محیط خانه و در جمع بدون قضاوت خانواده و به دور از تنبیه و دادن احساس گناه مطرح می شود و با همفکری هم راه حلهای منطقی برای مشکل به وجود آمده پیدا می کنند ، دیگر نیازی به حضور و دخالت دوستان و همسالان نیست!!! این موضوع را درک کنید که ترک سیگار نه از نظر جسمی و نه از نظر روحی کارآسانی نیست،ضمن اینکه در صورت اقدام به ترک، نوجوان با برخورد ناخوشایند دوستان مواجه خواهد شد. او را نه به شکل آموزش های مدرسه ای و نه با برخورد با نگاه از بالا به پایین ، از مضرات سیگار آگاه کنید ، می توان این کار را به صورت غیر مستقیم انجام داد.اغلب نوجوانان حساسیت بالایی روی ظاهر خود دارند و می خواهند همیشه جذاب به نظر برسند، پس باید بدانند سیگار باعث زرد شدن دندان ها و نوک انگشتان ، بوی نامطبوع گرفتن لباس و موها و همچنین سرفه های مزمن است و این موارد به دور از جذابیت است. بیشتر نوجوانانی که به سیگار روی آورده اند آن را نشانه بزرگ شدن می دانند ، پس سعی کنید به شکل دیگری به او احساس بزرگ بودن و مهم بودن بدهید .مثلاً در تصمیم گیری های مهم خانواده از او هم نظرخواهی کنید. به او مسئولیت های جذاب بدهید، برای خرید لباس همراه او نروید و اجازه بدهید به تنهایی با همراه دوستانش خرید کند و همچنین دیگر مانند یک کودک از او مراقبت نکنید. وقت او را طوری پر کنید که نه خسته و دلزده شود و نه اوقات فراغت زیادی داشته باشد که آن را تلف کند، در برنامه روزانه نوجوان باید هم آموزش باشد، هم ورزش، هم تفریح و زمانهایی فقط مختص خانواده.ثبت نام در کلاس های ورزشی و باشگاه ها بهترین کار برای پر کردن اوقات فراغت نوجوانان است چرا که هم انرژی فوق العاده آنها به بهترین شکل تخلیه می شود و هم اینکه با قرار گرفتن در فضای ورزش و ورزشکاری از سیگار دلزده می گردند.به او دید اقتصادی بدهید. با یک محاسبه ساده نشان دهید که چه مبلغی ماهانه و سالانه خرج خرید سیگار می شود و ترغیبش کنید که با پس انداز کردن این پول برای خود گوشی تلفن همراه بروزتر یا تبلت ، دوربین ... بخرد. فضای خانه و خانواده را سرشار از آرامش کنید، به هیچ یک از مشکلاتی که با همسر خود یا سایر اعضای خانوداه دارید اجازه ندهید که آرامش ذهنی و بهداشت روان نوجوانتان را مکدر کند، درصد بالایی از افراد سیگاری مدعی هستند که برای کسب آرامش به سیگار متوسل می شوند.
کلام آخر: در صورتی که رعایت تمامی موارد در کمال آرامش و صلح تاثیری نداشت ، به قوه قهریه متوسل نشوید و مشکل خود را با فامیل در میان نگذارید، به جای این کارها که اوضاع را بدتر می کنند ، فقط با یک مشاور با تجربه و آگاه صحبت کنید و در صورت نیاز فرزند نوجوانتان را نیز نزد او ببرید.
کلام آخر: در صورتی که رعایت تمامی موارد در کمال آرامش و صلح تاثیری نداشت ، به قوه قهریه متوسل نشوید و مشکل خود را با فامیل در میان نگذارید، به جای این کارها که اوضاع را بدتر می کنند ، فقط با یک مشاور با تجربه و آگاه صحبت کنید و در صورت نیاز فرزند نوجوانتان را نیز نزد او ببرید.