در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۸۹۰۱۱
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۷
عضو شورای مرکزی کانون بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان استان تهران گفت: اولین و مهم‌ترین گام عملی برای تولید علم نافع، بازنگری و راه‌اندازی رشته‌های جدید دانشگاهی بر اساس اسناد بالادستی نظام با توجه به نیاز روز و آینده کشور است و گام دوم تدوین سرفصل‌های درسی و بازنگری برنامه‌های درسی رشته‌های موجود بر اساس نیاز جامعه و بازار کار است.
به گزارش خبرگزاری دانا به نقل از فارس، به مناسب روز بسیج اساتید با  یاسر هوشیار عضو شورای مرکزی کانون بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان استان تهران گفت‌وگو کردیم؛ یاسر هوشیار، استاد دانشگاه فرهنگیان استان تهران در گروه زبان و ادبیات عربی و معاون تحلیل،گفتمان و بررسی کانون بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان استان تهران است.

* فارس: در ابتدا درباره بسیج اساتید بگویید، چه شد که شکل گرفت؟

پس از پایان جنگ تحمیلی، زمان سازندگی و بالندگی میهن اسلامی‌مان فرا رسید، لذا ایجاد سنگر علم و دانش جهت جهاد علمی و تربیتی و فعالیت در این عرصه با روحیه جهادی و تفکر بسیجی امری ضروری بود؛ بر اساس همین ضرورت سازمان بسیج اساتید با رسالت تمدن‌سازی و به منظور تحقق آرمان‌های بلند انقلاب اسلامی و جامه عمل پوشاندن به منویات و فرامین امامین انقلاب مبنی بر تحقق دانشگاه اسلامی و اشاعه تفکر انقلابی و بسیجی در دانشگاه‌ها، به همت اساتید متعهد، انقلابی ، ولایی و دور اندیش سراسر کشور در سال۱۳۸۰ رسما تأسیس شد.

*‌ فارس: چرا روز 31 خرداد به عنوان روز بسیج اساتید انتخاب شد؟

در سال ۱۳۸۹ در اقدامی ارزشمند بنا به پیشنهاد سازمان بسیج اساتید و موافقت و حمایت معنوی مقام معظم رهبری و با تصویب شورای انقلاب فرهنگی ۳۱خرداد ماه که سالروز شهادت دانشمند وارسته شهید مصطفی چمران است ـ به منظور تکریم آن شهید والامقام و تجلیل از مجاهدین عرصه جهاد علمی و تربیتی ـ به نام روز بسیج اساتید نامگذاری شده است.

در این روز بزرگ، یاد و خاطره امام شهیدان، شهدای والامقام انقلاب اسلامی خصوصاً شهدای گرانقدر جامعه دانشگاهی و نظام تعلیم و تربیت علی الخصوص اندیشمند متفکر و مجاهد شهید مصطفی چمران را گرامی می‌داریم و این روز بزرگ را خدمت اساتید بزرگوار میهن اسلامی‌مان که به افتخار بسیجی بودن نایل آمده‌اند؛ خصوصا اساتید و جهادگران عرصه تعلیم و تربیت در دانشگاه فرهنگیان تبریک عرض می‌کنم.

البته سخن گفتن از شهید دکتر چمران که اسوه علم و ایمان هستند، سخت و دشوار است؛ بنده ایشان را مصداق واقعی آیه شریفه «جاهدوا باموالکم و انفسکم فی سبیل الله» می‌دانم. ایشان در معتبرترین مراکز آموزشی جهان و در عالی‌ترین سطح با رتبه ممتاز در رشته دکترای الکترونیک و فیزیک پلاسما تحصیل کردند و مشغول تحقیق و تدریس بودند.

با آغاز جنگ تحمیلی، با احساس تکلیف در قبال اسلام، جامعه اسلامی و هموطنان‌مان مقام و منصب را رها می‌کنند و به میهن برمی‌گردند، لباس رزم می‌پوشند و با جان و مال خویش در این راه مقدس به جهاد فی سبیل الله می‌پردازند. به تعبیر مقام معظم رهبری، ایشان مظهر «علم و ایمان، سنت و تجدد، نظر و عمل، عشق و عقل هستند».

بنابراین شخصیتی به این بزرگی و عظمت به معنی واقعی کلمه الگوی استاد تراز انقلاب اسلامی است و نامگذاری سالروز شهادت این استاد دانشمند به نام روز بسیج اساتید اقدامی بسیار ارزشمند بود.

* فارس: برنامه‌ها، اهداف و مأموریت‌های بسیج اساتید چیست؟

سازمان بسیج اساتید، برنامه‌ها، اهداف، مأموریت‌ها و فعالیت‌های خود را بر مبنای اهداف والای نظام مقدس جمهوری اسلامی و امامین انقلاب طرح‌ریزی نموده و به اجرا در می‌آورد. برای سازمان بسیج اساتید ـ به عنوان مرجعیت فکری و رفتاری در میان دیگر اقشار بسیج ـ و در راستای جامه عمل پوشانیدن به فرامین مقام معظم رهبری در خصوص نیل به دانشگاه مسأله‌محور و تراز انقلاب اسلامی، انجام پژوهش‌های مسأله‌محور، تربیت و بصیرت‌افزایی، حاکم کردن روحیه انقلابی و حضور به موقع در میادین انقلاب اسلامی، برنامه‌ها، اهداف و مأموریت‌هایی تعریف شده است که مهم‌ترین آنها را بیان می‌کنم.

در بخش برنامه‌ها شامل «همکاری با مدیریت دانشگاه‌ها و دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و سایر تشکل‌های دانشگاه برای دستیابی به دانشگاه اسلامی»، «تلاش برای تحقق وحدت حوزه و دانشگاه»، «کمک به دولت و سایر نهادها در زمان بروز حوادث غیرمترقبه و شرایط بحرانی»، «تقویت روحیه همکاری و ایثار بین اساتید»، «کمک به شناخت ابعاد تهاجم فرهنگی در دانشگاه‌ها و ارائه راهکارهای لازم»، «مشارکت در برگزاری همایش‌ها و نشست‌های علمی‌ فرهنگی»، «مشارکت در انجام تحقیقات مورد نیاز کشور از طریق برقراری ارتباط و همکاری با سازمان‌ها و نهادهای دولتی و خصوصی، مراکز دانشگاهی، موسسات و انجمن‌های علمی و پژوهشی» و «ارائه خدمات مشاوره‌ای به دانشجویان در زمینه‌های علمی، تحقیقاتی و فرهنگی» است.

اهداف بسیج اساتید را می‌توان اهداف ارزشمندی چون تحقق منویات امامین انقلاب درباره دانشگاه، دفاع از ارزش‌ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی، بسط فرهنگ و تفکر بسیجی در هیأت‌های علمی دانشگاه‌ها، وحدت حوزه و دانشگاه، تولید علم و نهضت نرم‌افزاری، کمک به ایجاد زمینه مناسب برای تلاش‌های علمی و پژوهشی، ارتقای اندیشه و توسعه خدمت به کشور در دانشگاه ها، آزاداندیشی دینی و ارتقای توان و بنیه علمی و فرهنگی اساتید دانشگاههای کشور و مشارکت در انجام تحقیقات مورد نیاز کشور از طریق برقراری ارتباط و همکاری با سازمان‌ها و نهادهای دولتی، خصوصی و دانشگاهی در نظر آورد که بی‌گمان هدف نهایی دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی و حضور فعال و ثمربخش در عرصه‌های علمی و مدیریتی کشور است.

بسیج اساتید مأموریت دارد با کشف ظرفیت‌های کشور و با استفاده از ظرفیت و استعدادهای اساتید بسیجی به نیازهای انقلاب اسلامی در زمینه‌های مختلف خدمات ارائه کند. مهم‌ترین این مأموریت‌ها شامل «شبکه سازی و توانمندسازی تخصصی اساتید بسیجی و دیگر اقشار بسیج و کشور»، «تشکیل و راه‌اندازی سازمان‌های مردم‌نهاد علمی برای حلّ مسائل کشور در افق تمدنی انقلاب اسلامی»، «برنامه‌ریزی و راه‌اندازی نظام تربیتی استاد  استاد و استاد دانشجو»، «هم‌افزایی با نهادهای مرتبط حوزوی و دانشگاهی در تمهید وحدت حوزه و دانشگاه و نیز اسلامی شدن دانشگاه»، «را‌ه‌اندازی کرسی‌های نظریه پردازی علم به منظور تحول در علوم انسانی»، «راه‌اندازی کرسی‌های آزاداندیشی»، «حمایت و پشتیبانی از اساتید نوآور و نخبه»، «تشکیل جبهه علمی  فرهنگی انقلاب اسلامی در شهر، استان و کشور»، «شبکه‌سازی اساتید مسلمان در سطح کشور، منطقه و جهان»، «عمق‌بخشی بین المللی انقلاب اسلامی از طریق دیپلماسی علمی» و «ایجاد نهضت تولید علم نافع اجتماعی و مرجع ساز در کشور»

* فارس: به عنوان یک استاد بسیجی، تحول در نظام آموزشی، تولید علم نافع، حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان و اشتغال آفرین در دانشگاه‌ها را چقدر ضروری می‌دانید؟

مقام معظم رهبری اخیرا درباره اهمیت علم نافع فرمودند «علم نافع نیاز امروز و فردای جامعه را برطرف می‌کند و تأکید دارند که این مسأله باید جزو اولویت‌های نظام آموزشی و تربیتی کشور باشد. بر اساس مفاد اسناد بالادستی، سیاستگذاری‌های آموزشی از جمله سند تحول بنیادین، سیاست کلی علم و فن‌آوری، نقشه جامع علمی کشور، سند اسلامی شدن دانشگاه‌ها و در راستای بیانیه گام دوم و جهت نیل به تمدن نوین اسلامی؛ تحول در نظام آموزشی و حرکت به سمت علم نافع و اقتصاد دانش بنیان و اشتغال آفرین، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. نظام آموزشی ما باید نگاه حل‌المسائلی به مسائل و مشکلات حال و آینده کشور داشته باشد و سیاست‌های آموزشی و پژوهشی ما باید با رویکرد حل المسائلی، آینده نگری و آینده پژوهی تهیه، تدوین و اجرایی شود.

در حال حاضر ما به یک تحول اساسی در نظام آموزشی نیاز داریم و این تحول اساسی باید به تولید علم نافع، اقتصاد دانش بنیان و اشتغال آفرین منجر شود.

* فارس: مهم‌ترین گام‌های عملی برای تولید علم نافع، اقتصاد دانش بنیان و اشتغال آفرین را چه می‌دانید؟

اولین و مهم‌ترین گام عملی برای تولید علم نافع بازنگری و احیانا راه‌اندازی رشته‌های جدید دانشگاهی بر اساس اسناد بالادستی نظام، با توجه به نیاز روز و آینده کشور است و گام دوم تدوین سرفصل‌های درسی و بازنگری برنامه های درسی رشته‌های موجود بر اساس نیاز جامعه و بازار کار در بخش‌های مختلف، با نگاه تولید دانش بومی تمدن ساز است. با یادآوری این نکته که در بند 78 سیاست های کلی برنامه ششم توسعه ابلاغی از جانب مقام معظم رهبری رابطه متقابل تحصیل با اشتغال و متناسب سازی رشته‌های تحصیلی با نقشه جامع علمی کشور و نیاز تولید و اشتغال کشور به صراحت تأکید شده است.

* فارس: نقش بسیج اساتید در پیشرفت علمی کشور؟

بدون اغراق بسیج اساتید بزرگترین شبکه متخصصان متعهد و انقلابی در بدنه دانشگاه‌هاست. رسالت بسیج اساتید، جهاد در راه اعتلای انقلاب اسلامی با دور رویکرد علمی و تربیتی به منظور تولید علم و تربیت نیروی انسانی در تراز انقلاب اسلامی است. نهضت بسیج استادی کشور در حال حاضر با عنایت حضرت حق تعالی، تدبیر مدیر جهادی و انقلابی آقای مردانی رئیس سازمان بسیج اساتید کشور و با همت جامعه نخبگانی اساتید بسیجی، بالغ بر53 هزار عضو دارد و با مجموعه 100 اندیشکده، مسأله محور یک هزار و هشتاد کانون استادی در دانشگاه‌های کشور، بازوی علمی توانمندی برای نظام حکمرانی کشور است.

به عنوان مثال یکی از این اندیشکده‌ها، اندیشکده راهبردی تعلیم و تربیت است که توسط کانون بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان استان تهران و با همت اندیشه‌ورزان و اساتید بسیجی و انقلابی در دانشگاه تمدن‌ساز فرهنگیان تأسیس و راه‌اندازی شده است.

* فارس: اقدامات و برنامه‌های کانون بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان استان تهران جهت تحول بنیادین و تولید علم نافع در این دانشگاه چه بوده است؟

بدون شک رکن اساسی پیشرفت و آموزش هر کشوری معلمان آن مملکت هستند و ما با تربیت معلمانی تراز می‌توانیم کشورمان را در مسیر توسعه و تعالی قرار دهیم؛ دانشگاه فرهنگیان به عنوان یک دانشگاه تمدن‌ساز رسالت خطیر تربیت معلمان تراز برای نظام تعلیم و تربیت ما را دارد.

مقام معظم رهبری در تشریف فرمایی به دانشگاه فرهنگیان بیانی روشن و راهگشا در این باره دارند «دانشگاه فرهنگیان قلب تپنده و مرکز ثقل پرورش نیروی انسانی خلاق و مؤمن برای آینده کشور است» و معظم له در خطاب به متولیان نظام تعلیم و تربیت همواره بر تولید علم نافع و کاربردی بودن علوم تأکید داشته‌اند.

بسیج اساتید در دانشگاه فرهنگیان استان تهران با تأسی از این نگاه حکیمانه مقام معظم رهبری، مهم‌ترین نقش تحولی دانشگاه فرهنگیان و اساتید بسیجی را تربیت نیروی انسانی متعهد و کارآمد در تراز شهید چمران برای کشور و نظام تعلیم و تربیت می‌داند؛ البته بسیج اساتید در کارگروه‌های علمی خویش و برای تحقق این دو امر بسیار مهم، برنامه‌های دیگری همانند بازنگری رشته‌های تحصیلی، سرفصل‌ها و محتواهای آموزشی را در دستور کار اندیشکده تعلیم و تربیت دارد.

باید خدمتتان عرض کنم که در کل سیاست‌های ما در کانون بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان استان تهران بر این اصل استوار است که با منصب‌العین قرار دادن فرامین امامین انقلاب و با نقشه راه دو سند مهم بیانیه گام دوم و تحول بنیادین و همچنین نقش آفرینی در حوزه جهاد تبیین، در دو ساحت علمی و تربیتی منشا اثر و تحول آفرین باشیم و در جهت ارتقای دانشگاه فرهنگیان به دانشگاهی در تراز انقلاب اسلامی تلاش می‌کنیم تا ان‌شاءالله بتوانیم در حوزه تعلیم و تربیت الگوی جهانی باشیم.

* فارس: سخن آخر؟

ضمن تشکر از شما بابت ترتیب این مصاحبه، برای جهادگران عرصه علم و ایمان در سنگر دانشگاه آرزوی توفیقات روزافزون داریم و امیدواریم که با رستاخیز علمی نهضت بسیج استادی، ایران اسلامی ما در آینده ای نزدیک بر فراز قله تولید فکر و علم در دنیا قرار بگیرد.

انتهای پیام/ 

ارسال نظر