فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ بازی فعالیتی لذت بخش است که موجب کسب لذت و ارضای نیازهای کودک میشود و نقش مهمی را در رشد و توسعه ی مهارت های ضروری کودک ایفاء می کند.
بازی ها کودکان را به مقررات و ضوابط زندگی آشنا می کنند ، روح سازگاری را در آنان پدید می آورند و فنون زندگی جمعی را به آنان آموزش میدهند. کودک ضمن بازی ، راه زندگی کردن در دنیا و ارزش های دنیای مادی بزرگسالان را می آموزد و برای رسیدن به اهدافش برای تلاش های مستمر خود ارزش قائل میشود.
متخصصان رشد ، بازی را مؤثر ترین راه یادگیری برای کودک می دانند که ضمن سرگرمی ، اورا برای ورود به زندگی واقعی آماده میکند. با این وجود ، اغلب مردم کمتر به نقش آن توجه می کنند و اغلب به بازی به عنوان عامل وقت گذرانی نگاه می کنند.
نقش بازی در تکامل شناختی
بازی یک عنصر کلیدی در تکامل شناختی کودک است.کودک از طریق بازی می تواند دانش و توانایی هایش را در حل مسائل افزایش دهد و به چند نوع یادگیری دست یابد. به عنوان مثال ، وقتی با سایر کودکان مشغول بازی است ، جهت برقراری ارتباط باید صحبت کند که منجر به تکامل زبان می شود، به افکارش نظم می دهد ، میتواند با دیگران هماهنگ شود و.در نهایت درک و فهم خویش را از اندازه ، شکل و بافت اشیاء از راه بازی افزایش می دهد.
نقش بازی در تکامل احساسات و عواطف
بازی عواطف و احساسات کودک را بیدار ساخته و اورا بسوی زندگی اجتماعی راهنمایی میکند. کودک از طریق بازی ، احساسات ، ترس ها و نگرانی های خودرا ابراز کرده و در بسیاری از موارد مسائل خودرا حل میکند. کودکان در بازی های گروهی ، راه و رسم زندگی با دیگران می آموزند و تجارب جدیدی کسب میکنند. هم چنین کودک از طریق بازی حس تعاون و احترام به دیگران را در خود رشد می دهد و چگونگی رعایت مقررات را نیز فرا می گیرد.
نقش بازی در تکامل اجتماعی
بازی در رشد اجتماعی کودکان تأثیر چشمگیری دارد. کودکان از طریق بازی نخستین گام هارا برای اجتماعی شدن بر می دارند. آنان یاد میگیرند که چگونه درباره ی قواعد بازی توافق کنند و گروهی به بازی بپردازند. از طرف دیگر ، کودک در ضمن بازی با نقش خود در آینده آشنا میشود و قدرت جسمانی ، کلامی ، ذهنی و استعداد خودرا در برقراری ارتباط با دیگران گسترش می دهد.
نقش بازی در تکامل جسمی
بازی منجر به تکامل فعالیت های فیزیکی کودک میشود. هنگامی که کودکان فعالیت های جسمی معینی را برای لذت انجام داده و تکرار می کنند.. کنترل حرکات بدن در آن ها تکامل می یابد .با انجام بازی و تکرار صداها تکلم کودک تکامل یافته و با تکرار اشعار ومذهبی سرود ها ، دامنه ی لغات کودک افزایش می یابد.
از طریق بازی حس بینایی ، شنوایی و لامسه ی کودک پرورش می یابد و بین چشم و دست او هماهنگی بیشتر و بهتری ایجاد می شود ، عضلات بدن او ورزیده می شوند و کودک به توانمندی های فکری و بدنی خود آگاهی پیدا می کند.
توصیه هایی برای والدین
در بازی کودکان دخالت نکنیم ، اما راهنما و کمک دهنده ی خوبی باشیم.
از محدود شدن کودک هنگام بازی بپرهیزیم.
وسایل بازی را متناسب با سن و رشد جسمی و ذهنی کودک تهیه کنیم.
نوع و مدت زمان بازی فرزندمان را کنترل کنیم که از فشارهای هیجانی و روحی بیش از اندازه دور باشد.
آداب اجتماعی و چگونه رفتار با دیگران را ضمن همبازی شدن با کودکان به شکل غیر مستقیم به آن ها بیاموزیم.
برای متوقف کردن بازی از أمر و نهی بپرهیزیم.
مراقب باشیم که محیط بازی موجب آسیب فکری ، روانی یا جسمی او نشود.