در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۹۶۴۲۵
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۰
برخی افراد که مدعی انتخاب رشته هستند، از عنوان «انتخاب رشته تضمینی» استفاده می‌کنند. اما متخصصان و کارشناسان می‌گویند انتخاب رشته تضمینی نداریم!

به گزارش خبرگزاری دانا به نقل از فارس، نتایج اولیه کنکور امسال هم اعلام شد؛ قرار است دفترچه راهنمای انتخاب رشته فردا جمعه ۱۴ مرداد ماه منتشر شود و زمان انتخاب رشته داوطلبان نیز از عصر روز دوشنبه ۱۷ مرداد تا روز شنبه ۲۲ مرداد خواهد بود.

کنکور ۱۴۰۱ از هشتم تیر ماه آغاز شد و فرآیند برگزاری آن به مدت ۴ روز ادامه داشت؛ یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۲۲۰ داوطلب برای ورود به دانشگاه‌ها با یکدیگر رقابت کردند. تعداد داوطلبان زن، ۹۱۵ هزار  و ۴۱ نفر و تعداد شرکت‌کنندگان مرد در ماراتن کنکور، ۵۷۴ هزار و ۱۷۹ نفر است.

بنابر اعلام سازمان سنجش آموزش کشور، بیش از یک میلیون و ۱۵۷ هزار داوطلب مجاز به انتخاب رشته شده‌اند که از این تعداد ۵۳۰ هزار داوطلب در رشته‌های با آزمون و بدون آزمون دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی پذیرفته می‌شوند. 

انتخاب رشته برای کنکوری‌هایی که مجاز شدند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که یک انتخاب رشته نادرست باعث می‌شود که آنها از شانس قبولی در رشته‌محل متناسب با رتبه محروم شوند.

* فعال شدن پایگاه‌های انتخاب رشته

وزارت آموزش و پرورش هر ساله پایگاه‌های انتخاب رشته را در سراسر کشور برای کنکوری‌‌ها فعال می‌کند؛ امسال در شهر تهران، ۵۳ پایگاه انتخاب رشته کنکور دایر می‌شود. 

 توجه به مسائل روحی و روانی دانش‌آموزان، وجود امکانات کافی در پایگاه‌های انتخاب رشته، نزدیکی محل سکونت دانش‌آموزان به مراکز و پایگاه‌های انتخاب رشته و توجه به علایق، توانایی‌ها و استعدادهای دانش‌آموزان برای انتخاب رشته مطلوب تأکید شده است.

 شبکه «شاد» نیز اعلام کرده است که در راستای عدالت آموزشی و کمک به داوطلبان کنکور، مجموعه‌­ای را تحت عنوان «راهنمای انتخاب رشته» آماده کرده است تا داوطلبان با مراجعه به آن، اطلاعات کاملی درباره رشته­‌های مختلف و آینده شغلی آن، چگونگی انتخاب رشته و همچنین معرفی رشته­‌های پرمتقاضی و شرایط قبولی آن، به دست آورند که البته به صورت رایگاه در اختیار کنکوری‌ها قرار می‌گیرد.

* سامانه انتخاب رشته مجازی

سازمان سنجش هم سامانه انتخاب رشته مجازی آزمون سراسری را راه‌اندازه کرده است تا داوطلبان از احتمال قبولی در رشته‌های موردنظرشان مطلع شوند که البته این سامانه با قیمت ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان به داوطلبان در زمینه انتخاب رشته، مشاوره می‌دهد.

احسان جمالی معاون فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور در این خصوص گفت: در نرم‌افزار راهنمای انتخاب رشته مجازی، با استفاده از اطلاعات داوطلبان سال جاری و اطلاعات رشته محل‌های سال‌های اخیر و با رعایت تمامی شرایط و ضوابط، رشته‌هایی که داوطلب در صورت انتخاب رشته در سال گذشته، شانس قبولی در آنها داشت به وی معرفی می‌شود.

معاون فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور با بیان اینکه تصمیم نهایی را داوطلب بر اساس عوامل مؤثر در انتخاب رشته و دانشگاه محل تحصیل باید اخذ کند، ادامه داد: با توجه به اینکه برای انتخاب رشته، عوامل متعددی از جمله میزان علاقه به رشته و دانشگاه، در نظر داشتن نوع دوره، مقطع تحصیلی، شرایط و امکانات دانشگاه و شهر محل تحصیل، شرایط و ضوابط خاص هر رشته، تعهدات پس از اتمام تحصیل و ... مهم است و نرم‌افزار انتخاب رشته مجازی قادر به اولویت دادن رشته محل‌ها مطابق کلیه عوامل مذکور و از جمله علاقه و سلیقه داوطلب نیست، به همین دلیل این سیستم می‌تواند صرفاً به عنوان راهنما معرفی کننده رشته‌هایی باشد که داوطلب در آنها شانس قبولی دارد.

* انتخاب رشته پیچیده

این روزها در شبکه‌های اجتماعی هم بازار انتخاب رشته داغ است و برخی به صورت گروهی و برخی فردی، برخی در قالب مؤسسه و برخی هم به شکل آزاد، انتخاب رشته می‌کنند. 

اما نکته قابل توجه این است که انتخاب رشته‌ با قیمت متفاوت عرضه می‌شود. در انتخاب رشته، عمدتا سه مرحله شامل انتخاب رشته سیستمی، انتخاب رشته جمعی و انتخاب رشته فردی وجود دارد.  

یکی از داوطلبان کنکور به خبرنگار فارس گفت: نتایج کنکور که آمده است رتبه من 19 هزار است. اما واقعا نمی‌دانم با این رتبه به کجا باید مراجعه کنم و چه کنم. اصلا قبول می‌‌شوم؟ این سرگردانی خیلی بد است.

وی ادامه داد: نکته مهم‌تر این است که همه می‌گویند اگر بد انتخاب رشته کنی، ممکن است قبول نشوی. همین بد انتخاب رشته کردن را متوجه نمی‌شوم؟ چرا انتخاب رشته انقدر پیچیده است؟ همین پیچیده بودن باعث شده است که همه به دنبال مشاور برای انتخاب رشته بروند.

* تضمین انتخاب رشته

حتما عنوان انتخاب رشته تضمینی را شنیدید. برخی افراد که مدعی انتخاب رشته هستند، از عنوان «انتخاب رشته تضمینی» استفاده می‌کنند. اما متخصصان و کارشناسان می‌گویند انتخاب رشته تضمینی نداریم!

در تبلیغ یکی از مشاوران انتخاب رشته در تعریف تضمین انتخاب رشته عنوان کردند «تیم تخصصی ما تضمین می‌کند که با توجه به شرایط و اهدافی که برایمان تعیین کردی، بهترین رشته، شهر و دانشگاه ممکن در سراسر کشور را برایت محقق می‌کنیم به طوری که مطمئن باشی دیگر بهتر از این امکان نداشته باشد».

یک فارغ‌التحصیل سال‌های پیش رشته ریاضی که هم‌اکنون کارمند است، به خبرنگار فارس گفت: یادم می‌آید وقتی که خودم کنکوری بودم، بعد از اعلام نتایج اولیه، مانده بودم چه کنم؛ همان زمان بود که با تبلیغات انتخاب رشته تضمینی مواجه شدم.

وی ادامه داد: یادم می‌آید وقتی برای انتخاب رشته رفتم چیزی معادل 10 برابر هزینه ثبت‌نام در کنکور برای انتخاب رشته تضمینی دادم؛ مؤسسه مربوط خیلی شلوغ بود. حداقل 50 کنکوری مثل من به این مؤسسه مراجعه کرده بودند. در ابتدا به قول خودشان انتخاب رشته کامپیوتری انجام شد و یک برگه دستم دادند که حاکی از این بود که من در رشته مهندسی در دانشگاه‌های دولتی تهران قبول می‌شوم. کلی خوشحال شدم.

این فرد افزود: وقتی برگه را خوب نگاه کردم، دیدم سهمیه مرا منطقه یک زدند، در حالی که من دانش‌آموز شهرستان‌های استان تهران بودم و سهمیه‌ام منطقه 3 بود. این موضوع را به آنها گفتم و وقتی برگه انتخاب رشته دوباره به دستم داده شد، تقریبا هیچ جایی قبول نمی‌شدم. بعدش یادم است اصلا برایم وقت زیادی نگذاشتند. همان موقع یکی آمده بود که رتبه‌اش زیر 50 بود. همه فکر و ذکر مشاوران آنجا، همان فرد و افرادی چون او بودند. آخر سر هم در آن سال در کنکور قبول نشدم.

* قیمت‌های سرسام آور انتخاب رشته

قیمت‌های انتخاب رشته در برخی مؤسسات خیلی بالاست. این رقم‌ها واقعا برای خبا کثیری از خانواده‌ها رقم زیادی است. اما گاهی اوقات خانواده با خود می‌گوید «باید هر کاری از دستم بر می‌آید برای فرزندم انجام دهم»

پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش کشور درباره هزینه های انتخاب رشته گفت: مدارس و مراکز مشاوره آموزش و پرورش و برخی دانشگاه‌ها با کمک سازمان سنجش امکان انجام مشاوره برای داوطلبان را فراهم کرده‌اند که این مشاوره‌ها گران‌قیمت نیستند. بنیاد شهید و امور ایثارگران و کمیته امداد نیز با کمک کارشناسان سازمان سنجش امکان ارائه مشاوره را فراهم کرده‌اند ولی لازم است بار دیگر تأکید کنیم هیچ مشاوره انتخاب رشته‌ای قائل تضمین نیست.

اکبری کارشناس تعلیم و تربیت گفت: همیشه نزدیک انتخاب رشته کنکور که می‌رسد، مؤسسات مجازی و حضوری قارچ‌گونه رشد می‌کنند و چند روز هم بیشتر فعالیت نمی‌کنند یعنی همین زمان انتخاب رشته کنکور فقط کار می‌کنند. تبلیغات گسترده دارند و بعد هم جمع می‌شوند. 

وی ادامه داد: پرسش این است که چه کسانی باید بر این مؤسسات نظاره داشته باشند؟ چرا هیچ نظارتی صورت نمی‌گیرد؟ چرا باید داوطلبان کنکور وقتی به مرحله انتخاب رشته می‌رسند، بازیچه دست برخی شعارهای دروغین شوند و چرا باید برخی افراد سودجو دستشان در جیب والدین این داوطلبان باشد؟

 روزهای انتخاب رشته، روزهای پراسترس برای داوطلبان کنکور است؛ به نظر می‌رسد نهادهای مربوط و نظارتی می‌توانند در این زمینه ورود کنند و اجازه سوء استفاده به سودجویان و کلاهبرداران ندهند. 

انتهای پیام/

ارسال نظر