در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۰۵۷۱
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۶
در دومین روز اجلاس رؤسای دانشگاه‌های سراسر کشور مطرح شد؛
قائم مقام وزیر علوم اطهار کرد: رئیس‌جمهور و رهبری بارها تأکید کرده‌اند که دانشگاه‌ها را به چشم هزینه‌ای نباید نگاه کرد و دانشگاه‌ها سرمایه‌ هستند.

به گزارش پایگاه خبری دانا، اجلاس رؤسای دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری سراسر کشور با موضوع بازگشایی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی؛ لوازم، راهکارها، پیامدها روز گذشته با حضور وزیر علوم،‌ تحقیقات و فناوری در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران از روز گذشته آغاز به کار کرد.

در این اجلاس پنل هایی آموزشی، پژوهشی و فناوری با حضور روسای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور برگزار می شود که قرار است لوازم، راهکارها و پیامدهای بازگشایی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی در این پنل‌ها بررسی شوند. این اجلاس دوازدهم شهریور ماه پایان می یابد.

در دومین روز اجلاس رؤسای دانشگاه‌های سراسر کشور در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، محمد سلیمانی، قائم‌مقام وزیر علوم، گفت: در اوایل تأسیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی، وظیفه ما این بود که صنایع بزرگ را به داشتن تحقیق و توسعه تشویق کنیم تا حمایت از محققان شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌ها پیشران پیشرفت کشور هستند، گفت: شما اساتید و رؤسای دانشگاه‌ها مسئولان واقعی پیشرفت کشور هستید، فرمان دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در دست شماست و بدانید که حرکت فرهنگی در دانشگاه‌ها صدقه جاریه محسوب می‌شود.

سلیمانی در ادامه به سند دانشگاه اسلامی اشاره کرد و افزود: درباره اسلامی‌شدن دانشگاه‌ها بحث‌های زیادی در وزارت علوم صورت گرفته و جامع‌ترین، کامل‌ترین سند دانشگاه‌ها، سند دانشگاه اسلامی است که رؤسای دانشگاه‌ها باید تا جایی که می‌توانند بندهای این سند را اجرایی کنند.

قائم مقام وزیر علوم یادآور شد: ۹۲ تا ۹۴ درصد بودجه دانشگاه‌ها پرسنلی است، ۱۵ درصد درآمد متوسط بودجه دانشگاه‌ها از درآمد اختصاصی است که درآمد بعضی از دانشگاه‌های بزرگ کمی بیشتر از این مقدار و درآمد بعضی دانشگاه‌ها هم در حد ۲ تا ۳ درصد است؛ بنابراین باید کاری کنیم که درآمدها را افزایش دهیم.

وی یادآور شد: در کشورهای غربی حدود ۵۰ درصد درآمد دانشگاه‌ها از بودجه عمومی و ۵۰ درصد از درآمد اختصاصی است. باید دانشگاه‌ها در این زمینه برنامه‌ریزی کنند و در برنامه آموزش، تحول ایجاد شود تا روی درآمد اختصاصی اثر داشته باشد.

سلیمانی ادامه داد: باید درِ دانشگاه‌ها را  به روی دانشجویان بین‌المللی بیشتر باز کنیم و بستر را فراهم کنیم. باید برنامه‌ریزی کنیم تا حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصد دانشجویان دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه‌های بزرگ، دانشجویان خارجی باشند تا از درآمد آن و همچنین از خدماتی که به منطقه می‌دهیم هم بهره‌مند شویم.

وی با بیان اینکه در پژوهش ضعیف هستیم، گفت: تا پروژه‌های کلان در کشور تعریف نشود و اجرای آن به دانشگاه‌ها واگذار نشود، ضعیف هستیم این در حالی است که تولید دانشگاه‌ها و نقش آنها در پیشرفت کشور یک عدد بزرگ چند ۱۰ میلیارد دلاری است.

قائم مقام وزیر علوم یادآور شد: بر همین اساس رئیس‌جمهور و رهبری بارها تأکید کرده‌اند که دانشگاه‌ها را به چشم هزینه‌ای نباید نگاه کرد و دانشگاه‌ها سرمایه‌ هستند.

 

دیوان محاسبات خواستار گزارش هزینه‌ کرد بودجه فرهنگی دانشگاه‌ها شد

عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: افزایش میل به مهاجرت و در عین حال افزایش دانشجویان کم برخوردار با توجه به شرایط فعلی کشور از مواردی است که باید توجه ویژه ای به آن داشت.

وی با اشاره به مدلینگ‌های دانشجویی اینستاگرام، گفت: تعداد صفحات به قدری زیاد است که برخوردهای سلبی هم تا کنون نتوانسته تاثیری بگذارد ضمن اینکه برنامه ویژه ای هم وزارت علوم در این زمینه ندارد.

معاون فرهنگی وزارت علوم با اشاره به موضوع حجاب و عفاف در دانشگاه‌ها گفت: ابلاغیه ها ارسال شده و تاکید و اولویت بر برخورد ایجابی نیست.

وی با اشاره به برنامه های ویژه اربعین در دانشگاه‌ها، خاطرنشان کرد: دانشگاه‌ها باید توجه ویژه به این مراسم داشته باشند و حداکثر همکاری با دانشجوها صورت بپذیرد.

کلانتری با اشاره به آسیب های کمی بودجه فرهنگی دانشگاه‌ها،‌گفت: دیوان محاسبات طی نامه‌ای خواستار دریافت گزارش هزینه‌ کرد 3 درصد بودجه فرهنگی شده است.

وی با اشاره به ارایه مهارت‌ها به صورت رایگان در خوابگاه‌هایئ داشجویی، کفت: حدود 400 مهارت با کمک دانشگاه فنی و حرفه ای در خوابگاه‌های دانشجویی ارایه می شود.

معاون فرهنگی وزارت علوم با تاکید بر اینکه کارها را باید به دانشجوها سپرد، گفت: سپردن کارها به دانشجوها سبب افزایش امید به زندگی در آنها می شود.

وی تاکید کرد که پرمخاطب ترین رویدادها با فاصله زیاد، رویدادهای مذهبی در دانشگاه‌هاست و مراسمی همچون اربعین و ماه مبارک رمضان از برنامه هایی هستند که پوشش حداکثری دارند.

کلانتری در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه باید یک منشور اخلاقی برای دانشگاه‌ها داشته باشیم، گفت: در جایگاه‌های مختلف نیازمند کدهای ویژه هستیم. مدیریت رفتارهای جنسی بسیار مهم است و باید در فضای هدایت شده برای آن برنامه‌های ویژه داشته باشیم.

 

اصلاح قانون آموزش عالی در دستور کار نیست

در ادامه دکتر علیرضا منادی با بیان اینکه کسی که در سنگر وزارت علوم و ریاست دانشگاه است باید بداند چه مسئولیت مهم و ارزنده ای دارد، تصریح کرد: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از جایگاه خاصی برخوردار است، تمام مسئولان دانشگاه‌ها باید نسبت به جایگاه و مسئولیت مهمی که برعهده دارند، آگاه باشند.

رئیس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در ادامه در خصوص وضعیت تحصیلی دانش آموزان تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که میانگین معدل دانش‌آموزان در مدارس حدود ۱۱/۵ است. این افراد که دانشجویان بالقوه آینده هستند،لذا موضوع معدل باید در کانون توجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار گیرد.

منادی با اعلام این خبر که هفته گذشته ۷ تا ۱۵ میلیون به حساب هر معلم پول واریز کردیم و خروجی آن افزایش کیفیت آموزش خواهد شد، خاطرنشان کرد: با قانون رتبه بندی معلمان قصد افزایش کیفیت را داریم.

وی با بیان اینکه بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۴۳ هزار میلیارد تومان است، توضیح داد: این بودجه در مقایسه با دانشگاه عربستان که بودجه آن ۷ میلیارد دلار است، بسیار ناچیز محسوب می‌شود. اگرچه این بودجه محدود است اما دستاوردهای علمی همانند اقدامات زمان کرونا مثل ساخت‌واکسن‌ها ریشه در توانمندی‌های وزارت علوم دارد.

این نماینده مجلس گفت: بزرگ‌ترین پروژه علمی کشور یعنی ساخت رصدخانه ملی ایران در ارتفاعات گرگش شهر کاشان هم از دستاوردهای وزارت علوم است.

محمدرضا مردانی، رئیس سازمان بسیج اساتید کشورنیز در این اجلاس اظهار داشت: این دوره از آموزش عالی در نوع خود کم نظیر است و معدل خوبی به انتصابات وزیر علوم می‌دهم.

وی افزود: این دوره فرصت خوبی برای پیاده سازی اهداف گام دوم انقلاب است؛ بنابراین اگر قرار است تمدن نوین اسلامی پیاده شود حتما دانشگاه ها باید میدان‌دار آن باشند.

 

فعالیت بیش از ۵۶ هزار استاد در سازمان بسیج اساتید کشور

رئیس سازمان بسیج اساتید کشور در ادامه با بیان اینکه جوان گرایی مورد تأکید رهبری و کادرسازی از اهداف بسیار مهم و در اولویت است، گفت: باید میدان برای فعالیت جوانان مهیا باشد، در دولت های گذشته نیز بحث و تأکید داشتیم که مشکلات باید با تکیه بر علم حل شود.

وی به طرح کمک به نظام کارآمدی کشور در بسیج اساتید اشاره کرد و گفت: پیگیر این هستیم که به اساتید بسیجی توجه ویژه ای شود و ما برای حل مساله کشور ۲۰ کارگروه ایجاد کرده ایم.

مردانی به آغاز سال تحصیلی جدید اشاره کرد و افزود: نباید از نگاه به مسائل اساسی و کلان کشور غافل شویم، به ویژه نباید از سیاست‌های کلی و کلان مثل اقتصاد دانش بیان غفلت کنیم. مشکلات کشور باید بر پایه علم دانشگاهیان حل شود.

وی اعتلای سازمانی بسیج اساتید را یکی از محورهای مهم بیان کرد و گفت: از سال ۸۰ تاکنون فعالیت های زیادی در این زمینه انجام شده است به طوری که هم اکنون بیش از ۵۶ هزار استاد در این سازمان فعالیت می‌کنند.

 

رونمایی از محصولات دانش بنیان توسط وزیر علوم

همچنین در حاشیه دومین روز از برگزاری اجلاس روسای دانشگاه‌ها دکتر محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم از محصولات " لیزر جراحی لانگ پالس هولمیوم" که در زمینه جراحی ستون فقرات، مغز و اعصاب، سنگ‌شکنی درون اندامی و برش بافت نرم  و برداشت تومورها کاربرد دارد، رونمایی کرد.

در این مراسم همچنین از "کیت تشخیص سریع تروپونین در نمونه سرم پلاسما و خون کامل"، "دستگاه انفجار پلاسمایی"، "لیزر جراحی سنگ کلیه" و "لیزر جراحی مغز و اعصاب" رونمایی شد.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر