به گزارش پایگاه خبری دانا، امروز شاهد رویداد مهمی در عرصه زیستبوم فناوری و نوآوری کشور در عرصه صنعت هستهای کشور هستیم. این رویداد حاصل برنامهها و سیاستهای نوین سازمان انرژی اتمی ایران با محوریت پژوهشگاه علوم و فنون هستهای است.
با توجه به زیرساختهای موجود برنامه اصلی و اولویت ما توسعه فناوری و نوآوری در پژوهشگاه و همچنین در صنعت هستهای کشور است، نزدیک به سه سال پیش با تشکیل مدیریت امور فناوری و تجاریسازی، برنامه ایجاد و توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری در صنعت هستهای شروع و مدلهای مختلف در ایران و کشورهای دیگر بررسی شد و در نهایت به مدل کنونی رسیدیم. تلاش براین بود تا بستری فراهم کنیم که دهها شرکت خصوصی امکان رشد و بالندگی را در مرکز فناوری و نوآوری "رسا" داشته باشند.
به این منظور امکانات کمنظیر صنعت هستهای به صورت قانونمند و براساس آییننامههای تدوینشد و با نظارت جدی در اختیار این شرکتها قرار دادیم.
مهمترین و شاید سختترین اقدامی که باید انجام میشد، ایجاد فرهنگ فناوری و نوآوری در سطح پژوهشگاه و نیز در صنعت هستهای بود. در این راستا برنامههای نظیر تشکیل کارگروه برای سیاستگذاری و تایید برنامههای حوزه فناوری و تجاریسازی، اجرای برنامههای ترویجی و آموزشی مرتبط با حوزه فناوری و تجاریسازی و کسب و کار دانشبنیان، تهیه و تدوین دفترچه محصولات و خدمات، ایجاد سامانه و برنامه قیمتگذاری آنها، ایجاد و سامانه فروش و واحد بازاریابی و سرمایهگذاری و بسیاری اقدامات دیگر انجام شد تا توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری و تجاریسازی نظاممند و با برنامه محصولات و خدمات فناورانه با محوریت پژوهشگاه و در سطح صنعت هستهای باشد.
در حال حاضر پژوهشگاه برای چرخه ایده تا بازار برنامه مشخصی دارد و موضوعات با سطوح آمادگی فناوری مختلف در مدیریتها و مجموعه پژوهشگاه دنبال میشود. پیش از این پژوهشهای انجامشده پس از طی مراحل پژوهشی و رسیدن به نتایج خروجی مانند مقاله و پایاننامه یا یک محصول آزمایشگاهی متوقف میشد. برنامه مشخصی برای توسعه محصول و رسیدن محصول به بازار نداشت.
اکنون این چرخه در حال تکوین و تکمیل است و پژوهشگران و فناوران فعال در حوزه هستهای میتوانند از برنامههای حمایتی و توسعهای برای تبدیل ایده خود به محصول و ورود به بازار در دو بخش خصوصی و دولتی بر حسب شرایط و علاقه خود استفاده کنند.
در این راستا آیین نامه مالکیت فکری و تجاریسازی تدوین شده و پس از تصویب در کارگروه فناوری و نوآوری که وظیفه سیاستگذاری را در این حوزه دارد، ابلاغ شد. این آییننامه سهم مالکیت ذینفعان در توسعه هر محصول یا خدمت را تعیین میکند و زمینه تجاریسازی محصولات و خدمات را فراهم میسازد.
یکی دیگر از برنامهها و اقدامات، تشکیل مرکز طراحی مهندسی و ساخت برای پاسخ به نیازهای فناوری با سطوح آمادگی فناوری مختلف است. پس از تهیه "طرح جامع تشکیل واحد مهندسی و ساخت" و تصویب و ابلاغ آن، این واحد ذیل معاونت پژوهش، فناوری و نوآوری با تجمیع کارگاههای فنی و مهندسی پژوهشگاه و با سه زیربخش طراحی مهندسی و تحلیل، ساخت و کنترل کیفی تشکیل شده است.
مرکز فناوری و نوآوری رسا برای توسعه فعالیتهای تجاری توسط بخش خصوصی در راستای ایجاد توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری در حال ایجاد است. بدیهی است تخصیص فضای مناسب اداری و اختصاص فضاهای غیرقابل استفاده و کماستفاده به هستههای فناور و استارتاپها و همچنین اتصال کارگاههای فنی و مهندسی و آزمایشگاهها به فعالیتهای دانشبنیان میتواند تحولی واقعی در فعالیتهای عمومی پژوهشگاه علوم و فنون و همچنین صنعت هستهای ایجاد کند و افقهای جدیدی را بگشاید.
انتهای پیام/