در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۲۸۷۹
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۹
تیمی از محققان در جریان مطالعه‌ای به بررسی تاثیر هوش مصنوعی بر مراقبت‌های بهداشتی اولیه پرداخته اند.

به گزارش پایگاه خبری دانا چه آماده باشیم چه نباشیم، هوش مصنوعی (AI) در حال حاضر نقش مهمی را در زیمنه بهداشت و پزشکی ایفا می‌کند. با این حال، بر اساس مطالعه جدید دانشگاه وسترن انتاریو، توسعه، استقرار و حتی تعریف پیشرفت‌های بیشتر هوش مصنوعی با احتیاط تاثیر و کارآیی آن را در سال‌های آینده تعیین می‌کند.

محققان میان رشته‌ای از پزشکی خانواده، علوم رایانه و اپیدمیولوژی، مسائل کلیدی در مورد استفاده از ابزار‌های هوش مصنوعی در مراقبت‌های بهداشتی اولیه را با ارتباط مستقیم با پزشکان خانواده، پرستاران، پزشکان پرستار و ذی‌نفعان سلامت دیجیتال شناسایی کرده‌اند.

به طور قاطع، پاسخ‌ها نشان می‌دهند که هوش مصنوعی می‌تواند تاثیر مثبتی در عملکرد بالینی داشته باشد؛ اما عوامل زیادی باید در مورد اجرای آن در نظر گرفته شوند.

دن لیزوت، دانشیار علوم کامپیوتر و دانشکده پزشکی و دندانپزشکی Schulich و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: «ما برای هوش مصنوعی آماده هستیم؛ اما باید در مورد چگونگی و زمان استفاده از آن فکر کنیم. بنابراین اجازه دهید اصلاح کنم و بگویم، فکر می‌کنم ما آماده‌ایم تا روند اجرای موفقیت‌آمیز را آغاز کنیم.»

هوش مصنوعی و یادگیری ماشین (یک زیرشاخه از هوش مصنوعی که در آن الگو‌ها از داده‌ها یاد می‌گیرند) تکنیک‌های مختلفی را در بر می‌گیرد که بر روی رایانه‌هایی متمرکز شده‌اند که وظایف «هوشمند» شبیه انسان را انجام می‌دهند. روش‌های هوش مصنوعی در حال حاضر در برنامه‌های مختلف از موتور‌های جست‌وجوی پیشرفته وب (گوگل) و سیستم‌های توصیه (Netflix، Amazon) تا درک گفتار انسان (Siri و Alexa) و اتومبیل‌های خودران (تسلا) استفاده می‌شوند.

در تنظیمات مراقبت‌های بهداشتی اولیه، هوش مصنوعی می‌تواند برای پیش بینی نتایج بیمار بر اساس داده‌های پرونده پزشکی الکترونیکی ناشناس (EMR) یا پیش بینی روند‌ها و شناسایی الگو‌های بسیار پیچیده برای تشخیص انسان (به عنوان مثال، شیوع بیماری‌های عفونی در یک جامعه) استفاده شود.

برای این مطالعه، جکی کوپر، دانشجوی فارغ التحصیل سابق، لیزوت و آماندا تری، محقق اصلی، ۱۴ مصاحبه تفصیلی با سهامداران مراقبت‌های بهداشتی اولیه و سلامت دیجیتال در انتاریو انجام دادند.

در مصاحبه ها، نظر مصاحبه شونده‌ها در معرفی هوش مصنوعی در مراقبت‌های بهداشتی اولیه مثبت بود، اما نگرانی‌های متعددی نیز وجود داشت. از جمله هزینه و در دسترس بودن فناوری جدید، نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی، تهدید به مهارت‌ها و ظرفیت بالینی، از دست دادن کنترل انسانی بر تصمیم گیری، ایجاد و پیامد‌های اخلاقی، حقوقی و اجتماعی گسترده تر.

 تری، مدیر مرکز مطالعات پزشکی خانواده در Schulich Medicine and Dentistry گفت: از نظر افرادی که به دنبال راه‌حل‌هایی با استفاده از فناوری از جمله هوش مصنوعی هستند که می‌تواند به حمایت از پزشکان مراقبت‌های بهداشتی اولیه کمک کند، آمادگی وجود دارد؛ اما موارد زیادی از نظر شفافیت، تضمین حفظ حریم خصوصی و هزینه وجود دارد که باید از ابتدا فراهم باشد. 

هنگام در نظر گرفتن استفاده از هوش مصنوعی در تنظیمات مراقبت‌های بهداشتی اولیه، پزشکان و بیماران باید با پیاده سازی و کاربرد راحت باشند.

لیزوت گفت: معرفی هوش مصنوعی می‌تواند سوال برانگیز باشد؛ اما این گام مهمی است که باید در نظر گرفته شود. زیرا دیجیتالی کردن مراقبت‌های بهداشتی در راه است.

لیزوت گفت: آیا هوش مصنوعی کار‌هایی را که من به انجام آن‌ها در تمریناتم اهمیت می‌دهم بهبود می‌بخشد؟ یا قرار است آن‌ها را به گونه‌ای جایگزین کند که برای من و بیمارانم مفید نباشد؟ این‌ها سوالاتی هستند که همه را درگیر می‌کند. من فکر می‌کنم به طور کلی خوش بینی محتاطانه‌ای در مورد اجرای هوش مصنوعی وجود دارد، اما کلمه کلیدی محتاطانه است.

ارسال نظر