در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۳۳۱۵
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۷

‌به گزارش پایگاه خبری دانا، آرمان ملی نوشت :بازگشت قیمت کالاهای اساسی به شهریور ۱۴۰۰ یکی از شروط قانون بودجه ۱۴۰۱ برای حذف ارز ترجیحی بود که دولت متعهد به انجام آن شد اما ارسال اصلاحیه مجدد بودجه ۱۴۰۱ نشان داد که این کار از توان دولت خارج است و ارزان شدن کالاها برای مردم تبدیل به یک آرزو شد ولی الحاق ایران به پیمان شانگهای و از سرگرفته شدن مذاکرات و کاهشی شدن نرخ ارز مجدداً بارقه‌های امیدی  بین مردم ایجاد کرد و مجددا این سوال مطرح شد که آیا ارزانی به بازار اقلام اساسی بازمی‌گردد؟

کارشناسان با نگاهی به بازار و کاهش نسبی قیمت محصولاتی مانند برنج و متعادل شدن قیمت روغن، نزولی شدن قیمت اقلام اساسی را دور از دسترس نمی‌دانند و معتقدند الحاق ایران به پیمان شانگهای و ادامه مذاکرات ممکن است ارزانی اقلام اساسی را تا پایان سال جاری مهمان سفره‌های مردم کند.

جایی برای افزایش قیمت نداریم

حسنی افزود: افزایش قیمت کالاها به ویژه اقلام اساسی و مواد غذایی در حال حاضر به حدی رسیده است که دیگر جایی برای افزایش بیشتر ندارد و واقعاً خارج از توان خرید مردم است و بازار نیز کششی برای افزایش مجدد قیمت‌ها ندارد هرچند برای قیمت‌های فعلی نیز تقاضایی در بازار وجود ندارد، اما با توجه به مذاکرات در حال انجام و همچنین الحاق ایران به پیمان شانگهای توقع می‌رود که علاوه بر کاهش قیمت در کالاها به ویژه مواد خوراکی طی روزهای آینده، شاهد تغییر و کاهش قیمت مطلوبی حداکثر تا پایان سالجاری باشیم. دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی ادامه داد: کاهش قیمت برنج و روغن به ویژه از جمله اقلامی محسوب می‌شوند که در روزهای اخیر کاهش قیمت محسوسی داشتند و بنکداران نیز هم اکنون اعلام می‌کنند آمادگی دارند بهترین نوع برنج ایرانی را در سطح عمده با قیمتی کمتر از ۱۰۰ هزار تومان به خریداران عرضه کنند همچنین بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته قیمت دیگر مواد غذایی تا ده روز آینده کاهش خواهد یافت و افسارگسیختگی قیمت اقلام اساسی تا حد مطلوبی مهار خواهد شد.


قیمت عمده بهترین برنج ایرانی زیر ۱۰۰ هزار تومانحسنی، قیمت برنج ایرانی را همچنان در حال کاهش اعلام کرد و گفت: قیمت فروش بهترین و مرغوب‌ترین برنج در شمال کشور به ۸۰تا ۹۰هزار تومان رسیده و هم‌اکنون برنج ایرانی از کیلویی ۷۰هزارتومان برای انواع پرمحصول تا ۱۰۰ هزار تومان برای انواع کیفیت در سطح بنکداری در حال عرضه است. هر چند هنوز بخشی از برنج‌های تولید سال گذشته در انبارها و مغازه‌ها موجود است و با توجه به قطع نشدن روند واردات و عرضه برنج‌های برداشت امسال به بازار، به‌طور قطع شاهد تداوم روند کاهش قیمت این کالای اساسی خواهیم بود. به‌گفته دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی، قیمت انواع برنج ایرانی از ابتدای مرداد تاکنون بین ۱۵تا ۲۵هزار تومان کاهش داشته است. 

دیگر کسی کالاهای ایرانی را برگشت نمی‌زند؟

رییس سازمان توسعه تجارت در گزارشی از وضعیت تجاری کشور در یک سال گذشته به تغییرات مثبتی اشاره کرد که در ماه‌های گذشته به دست آمده‌اند. به گفته وی در طی ۱۰ تا ۱۱ ماه گذشته هیچ کالایی برگشت داده نشده است. 

به گزارش سازمان توسعه تجارت، علیرضا پیمان پاک، تهاتر را یکی از روش‌های جایگزین کانال‌های مالی غرب برای تجارت دانست و گفت: هم‌اکنون ۳۰ درصد تجارت جهانی در قالب تهاتر انجام می‌شود و کشورهایی مانند ترکیه، چین و پاکستان و سایر کشورهای دنیا براساس تهاتر عمل می‌کنند؛ این درحالی‌است که این کشورها تحریم نیستند.

وی با طرح این پرسش که چرا کشورهایی که تحریم نیستند، براساس تهاتر معاملات خود را انجام می‌دهند؟ تصریح کرد: تهاتر نه تنها زمینه‌ساز کم کردن هزینه‌های نقل و انتقال مالی است بلکه صادر کننده خود بازاریاب کالاهای ما در بازارهای دنیا می‌شود.

پیمان‌پاک اظهار کرد: امروز استفاده از سیستم‌های رمز ارز، بلاک چین، بیمه‌های صادراتی و کانال‌های مالی که با کشورهای مختلف بین بانک‌های محلی ایجاد و ظرفیت‌های مختلف و متعدد سیستم صرافی را با هزینه‌های بسیار پایین فراهم کرده، را در دستور کار خود قرار داده‌ایم.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: تجار در گذشته با هزینه‌های بسیار سنگین در کشورهای اطراف منابع ارزی  را جابه جا می‌کردند اما هم اکنون براساس سیستم‌های روز و حرفه‌ای تجارت جهانی می‌توانیم تمام ابعاد زنجیره تجارت اعم از لجستیک، گمرکی و مسائل حمل ونقل ارز و بیمه‌ای را مدیریت کنیم.

رئیس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: سال گذشته ۱۰۳ میلیارد دلار تنها تجارت غیر نفتی بوده که این میزان رشد در دوران تحریم بوده و در چندماه نخست امسال نیز میزان تجارت با رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال گذشته روبرو بوده است.

وی با بیان اینکه امروز شاهد حرکت سازمان توسعه تجارت به سمت اجرای مهندسی معکوس در شرایط رکود کشور هستیم، اظهار کرد: هم اکنون با کشورهای همسایه وارد مراوده شده‌ایم و کشورهای مختلف دنیا را اولویت‌بندی کرده و نقشه راه را برای آنها تعریف کرده‌ایم.

رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به اینکه هم اکنون شاهد رشد در حوزه صادرات و همچنین تجارت در موضوعات صنعتی و دانش بنیان هستیم، یادآور شد: در سال گذشته شاهد رشد ۴۵ درصدی حجم صادرات به روسیه بودیم و امسال هم نسبت به‌مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است.

صرفه‌جویی ۲ میلیارد دلاری در واردات کالاهای اساسی با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

آمار بانک مرکزی نشان می دهد در نیمه نخست امسال با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، صرفه‌جویی ۲ میلیارد دلاری در تامین ارز واردات کالاهای اساسی به کشور محقق شده است و در مقابل، شاهد بازگشت رونق به تولید کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی هستیم.

مصطفی قمری‌وفا سخنگوی بانک مرکزی روز جمعه در رشته توئیتی که در حساب کاربری خود منتشر کرد، نوشت: با اجرای سیاست حذف ارز ترجیحی، همانطور که انتظار می رفت شاهد کاهش قابل توجه در تقاضای ارز برای واردات کالاهای اساسی بوده ایم.

به گفته وی، بررسی آمار تامین ارز کالاهای اساسی در ۶ ماهه نخست سال نشان می دهد که نزدیک به ۲ میلیارد دلار کاهش تقاضای ارز نسبت به مدت مشابه سال گذشته وجود داشته و این به رغم این واقعیت است که تورم جهانی و افزایش قیمت کالاهای اساسی در نتیجه تحولات بین المللی از جمله جنگ روسیه و اوکراین باعث افزایش تقاضای ارز برای واردات این اقلام در تمامی کشورها شده است.

سخنگوی بانک مرکزی در پایان گفت: در نتیجه این اقدامات، شاهد رقابت میان صادرکنندگان برای فروش ارز در بازار نیما هستیم به نحوی که تامین ارز در بازار نیما از حدود ۱۱ میلیارد یورو در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۰ به نزدیک به ۲۰ میلیارد یورو در سال جاری رسیده است.

گزارش از فاطمه روا

ارسال نظر