در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۳۴۹۸
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۴۰۱ - ۱۵:۲۵
یکی از باورهای غلط درباره ریزش مو این است که طاسی، فقط به ظاهر و زیبایی لطمه می‌زند در حالیکه یک نکته قابل تامل‌تر در مورد این عارضه این است که از دست دادن موها می‌تواند دلیلی بر وجود یک بیماری‌ پنهان و جدی باشد. اگر دوست دارید در این زمینه بیشتر بدانید همراه ما شوید.

نگار خلیلی، پایگاه خبری دانا، سرویس سلامت؛ ریزش مو می‌تواند یک اتفاق ناراحت‌کننده و ناامیدکننده برای تمام افراد اعم از زن و مرد باشد. ریزش مو یا نازک شدن موها باعث ایجاد تغییر چشمگیری در ظاهر افراد می‌شود. از همین رو، بسیاری از افراد در مواجهه با این معضل به دنبال راه‌حلی برای درمان ریزش موهای خود می‌گردند. پی آر پی مو یکی از جدیدترین و مدرن‌ترین روش‌های درمانی برای ترمیم موها و افزایش تراکم موهای سر است. اما پی آر پی چیست؟ آیا PRP مو روی رشد و تقویت موها تاثیرگذار است؟ در این مقاله به بررسی کامل این روش درمانی (پی آر پی مو) می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

علاوه بر بیماری عوامل دیگری چون تداخل دارویی، اضطراب یا سایر آشفتگی‌های روحی و روانی نیز می‌توانند موجب ریزش مو شوند. بنابراین در مرحله اول مهم است که ریزش مو را نادیده نگیرید و در پی یافتن علت آن باشید. 

متخصصان علوم پزشکی برای افرادی که از این مشکل رنج می‌برند، خبری امیدبخش از موثر بودن یک درمان نسبتا نوظهور می‌دهند.

آنها می‌گویند: روش درمانیِ "پلاسمای غنی از پلاکت"، شیوه‌ای که به بهبود مفاصل آسیب‌دیده کمک می‌کند، ممکن است در احیا و رشد مجدد موی سر نیز مفید باشد.

به نظر می‌رسد که این شیوه درمان تحت عنوان "درمان با پلاسمای غنی از پلاکت" یا PRP (پی‌آرپی)، به رشد مجدد موهای ازدست‌رفته کمک کند.

دکتر "شیلپی کترپال"، متخصص پوست در کلینیک "کلیولند" در این باره می‌گوید: پی‌آرپی هیچ عارضه جانبی (البته بجز احساس خفیف فشار در محل تزریق) ندارد.

درمان "پی‌آرپی" چیست و چگونه عمل می‌کند؟

به گزارش ایندیپندنت، پزشکان از حدود یک دهه پیش برای تسریع روند بهبودی مفاصل آسیب‌دیده پس از آسیب یا جراحی، استفاده از روش درمانی "پی‌آرپی" را آغاز کردند.

در طول درمان، مقداری از خون بیمار در دستگاه سانتریفیوژ چرخانده می‌شود تا پلاکت‌ها و پلاسمای موجود در آن را جدا کند. سپس پزشکان پلاسما را به محل موردنظر تزریق می‌کنند که به ترمیم رگ‌های خونی کمک می‌کند، رشد سلولی و سرعت بهبود زخم را افزایش می‌دهد و در عین حال تولید کلاژن را تحریک می‌کند.

پس ‌از اینکه متخصصان دریافتند که غلظت بالای پلاکت‌ها در سلول‌های پلاسما با طولانی کردن مرحله رشد چرخه مو، به رشد مو کمک می‌کند، پزشکان استفاده از این روش را در درمان‌های پوست و مو نیز در پیش گرفتند.

در این شیوه درمانی، پزشکان پلاسما را به پوست سر و قسمت‌هایی که در آن ریزش مو رخ داده است، تزریق می‌کنند. تزریق‌ها معمولا به مدت سه ماه و به صورت ماهانه انجام می‌شود، سپس نوبت‌های تزریق هر سه تا چهار ماه یک‌بار و به مدت دو سال ادامه می‌یابد. برنامه تزریق بر اساس ژنتیک، الگو و میزان ریزش مو، سن و هورمون‌های هر فرد تنظیم می‌شود.

دکتر کترپال می‌گوید که در حال حاضر اغلب درمان‌های موجود دیگر ریزش مو برای بسیاری از بیماران مشکل‌سازترند.

دو داروی مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان ریزش مو شامل "فیناستراید" و "ماینوکسیدیل" هستند اما متقاضیان باید این داروها را مداوم و در طول زمان مصرف کنند و نتایج آن‌ها نیز دائمی و تضمین‌شده نیست.

برای مثال ماینوکسیدیل ممکن است به خشکی و خارش در پوست سر بینجامد و فیناستراید هم ممکن است موجب اختلال عملکرد هورمونی در مردان شود.

کاشت مو نیز یکی دیگر از گزینه‌ها است اما نیاز به ایجاد بریدگی در پوست سر دارد و زمان بهبودی‌اش طولانی‌تر است.

کاشت مو گونه‌ای جراحی محسوب می‌شود و به همین دلیل، پزشکان معمولا این شیوه را فقط برای کسانی که توصیه می‌کنند که به ریزش موی چشمگیری دچار باشند. به علاوه پیوند نیز پرهزینه‌تر است و جای زخم روی پوست سر باقی می‌گذارد.

آیا پی آر پی برای درمان ریزش مو موثر است؟

با اینکه دلیل علمی ۱۰۰ درصدی برای تاثیر PRP مو وجود ندارد، اما شواهد نشان می‌دهد که PRP می‌تواند ریزش مو را درمان کند و باعث تحریک رشد طبیعی موها شود. در سال ۲۰۱۹ تحقیقات زیادی برای پاسخ به این سوال که آیا PRP مو باعث درمان ریزش موها می‌شود یا خیر صورت گرفت. نتیجه یکی از مطالعات سیستماتیک که روی ۲۶۲ نفر با بیماری آلوپسی آندروژنتیک انجام شد، نشان داد که تزریق پی آر پی، ریزش موها را کاهش داده و باعث افزایش قطر و تراکم موها شده است.

همچنین در همین سال تیم دیگری روی ۴۶۰ نفر مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک و آلوپسی آره‌آتا آزمایش انجام دادند. در نهایت بیشتر مطالعات از درمان موثر پی آر پی مو که رشد مجدد موها را به دنبال داشته است، صحبت کرده‌اند. نتیجه این آزمایش‌ها در مقالاتی در مجله PubMed به ثبت رسیده است.

آیا درمان "پی‌آرپی" برای همه کارآیی دارد؟ 

این روش درمانی برای بسیاری از افراد بی‌خطر و موثر است. با این حال اشخاصی که به اختلال زمینه‌ای مانند بیماری تیروئید یا لوپوس (یکی از انواع بیماری خود ایمنی) دچار هستند، احتمالا نتایج خوبی از این شیوه درمان نخواهند گرفت، زیرا این اختلالات به مرور زمان باعث ریزش مجدد مو می‌شوند.

همچنین اگر از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید، پلاکت‌های خون شما به خوبی کار نخواهند کرد و این روش به اندازه کافی موثر نخواهد بود.

چه کسانی نمی توانند از PRP مو برای درمان ریزش مو استفاده کنند؟

پی آر پی مو در کسانی که مدت‌هاست موهای خود را از دست داده‌اند، نتیجه مطلوبی به همراه ندارد. همچنین بیمارانی که کاملا کچل هستند، ممکن است نتوانند نتیجه مورددلخواه خود از PRP درمانی را به دست آورند. همچنین سلامت عمومی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین کسانی که به لوپوس، بیماری‌های تیروئیدی، انواع مشکلات پوستی، دیابت، اختلالات کبدی و سایر اختلالات زمینه‌ای مبتلا هستند، نمی‌توانند با کمک این روش،‌ ریزش موی خود را درمان کنند.

مراحل درمان مو با پی آر پی چگونه است؟

PRP مو یک فرایند سه مرحله‌ای است. در مرحله اول یک نمونه خون معمولا از بازوی شما گرفته می‌شود. این نمونه برای جداسازی مایعات با چگالی‌های مختلف درون سانتریفیوژ قرار می‌گیرد. بعد از حدود ۱۰ دقیقه، خون شما به سه لایه پلاسمای بدون پلاکت، پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) و سلول‌های قرمز خون تقسیم می‌شود.

در مرحله آخر پی آر پی با استفاده از سرنگ به ناحیه‌هایی از سر که نیاز به رشد بیشتر موها دارد، تزریق می‌شود. هنوز تحقیقات کافی برای اثبات موثر بودن این روش انجام نشده است. اما تجربه و شواهد زیادی برای این درمان وجود دارد.

مراقبت های بعد از پی آر پی مو چگونه است؟

برای اطمینان از نتیجه مطلوب باید بعد از درمان هم مراقبت‌های لازم را انجام دهید. عدم مراقبت کافی از موها نتیجه نهایی را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می‌دهند. از جمله مراقبت‌های لازم بعد ازPRP مو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تا ۴۸ ساعت بعد از عمل در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
  • اگر نمی‌توانید در خانه بمانید، حتما از کلاه استفاده کنید.
  • بعد از دو روز برای محافظت از پوست سر خود از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
  • شستشوی سر و صورت به جلوگیری از عفونت کمک می‌کند.
  • تا دو هفته بعد از عمل از مصرف داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن و پاراستامول خودداری کنید.
  • از مصرف ویتامین E، سیر و سایر رقیق‌کننده‌های خونی در روزهای ابتدایی بپرهیزید.
  • تا چند روز بعد از عمل از کشیدن سیگار و مصرف الکل خودداری کنید.

خوردن ویتامین E

مزایای پی آر پی مو چیست؟

PRP درمانی از سال‌ها پیش موردتوجه بسیاری از پزشکان قرار گرفته بود. در سال‌های اخیر متخصصان به تجربه دریافتند که این روش درمانی برای ریزش موها و کمک به سلامتشان موثر است. از جمله مزایای پی آر پی مو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود و تقویت فولیکول‌های مو
  • کاهش سرعت ریزش مو
  • رشد موهای جدید
  • کمک به بهبود سریع‌تر پوست سر بعد از کاشت مو

از دیگر مزایای روش این است که می‌توان آن را همراه با سایر روش‌های درمانی انجام داد. بر اساس مقاله منتشرشده در سال ۲۰۲۱ در Wiley Online Library، ترکیب میکرونیدلینگ و PRP می‌تواند بازسازی کلاژن را افزایش داده و نتیجه بهتری برای بیمار به ارمغان آورد. پی آر پی مو به‌تنهایی باعث رشد قابل‌توجه موها در بیماری آلوپسی آندروژنیک می‌شود. اما ترکیب آن با میکرونیدلینگ درمان را تکامل بخشیده و ترمیم موها، جوانسازی پوست و بهبود جای زخم و جوش را به همراه دارد.

ماندگاری پی آر پی چقدر است؟

نتیجه حاصل از درمان پی آر پی برای ریزش مو حداقل ۱۲ ماه به طور می‌انجامد. اگرچه ماندگاری نتیجه پی آر پی مو می‌تواند به عوامل مختلفی مانند شرایط جسمانی شما، تعداد دفعات تزریق پی آر پی مو و همچنین کیفیت پی آر پی تزریق‌شده بستگی دارد.

برای درمان ریزش مو چند جلسه پی آر پی نیاز است؟

بر اساس مجله پزشکی healthline، پی آر پی مو به حداقل سه جلسه درمانی با فاصله ۴ تا ۶ هفته از هم نیاز دارد. برای حفظ نتیجه PRP مو لازم است هر ۴ تا ۶ ماه یک‌بار مجدد به نسبت به تزریق پی آر پی اقدام کنید.

کلام آخر

اگر نگران ریزش موهای خود هستید، گزینه‌های درمانی زیادی از جمله مصرف دارو و کاشت مو پیش رو دارید. از دیگر گزینه‌های درمان ریزش مو پی آر پی مو است. اگرچه اثبات‌های علمی محدودی برای این درمان وجود دارد اما بسیاری از متخصصان معتقدند که PRP مو راهی مطمئن و موثر برای کمک به رشد و تقویت موهاست.

ارسال نظر