به گزارش پایگاه خبری دانا به نقل از فارس، یکی از مهمترین برنامههای وزارت نفت در دولت سیزدهم، تعیین تکلیف توسعه میادین مشترک نفتی و گازی در طول عمر ۴ ساله این دولت است. حال با گذشت حدود یک سال از عمر دولت فعلی، بد نیست به مجموعه اقدامات شرکت ملی نفت در این حوزه پرداخته شود.
در این یادداشت صرفا اقدامات انجام شده توسط شرکت ملی نفت برای توسعه دو میدان مشترک نفتی در غرب کارون از مصاحبهها و اظهارات مقامات فعلی وزارت نفت جمعآوری و آورده شده است و نتایج خوب یا بد این اقدامات در سالهای آینده مشخص خواهد شد و مورد قضاوت مخاطبان قرار میگیرد.
توسعه و بهرهبرداری میدان مشترک آزادگان (مشترک با عراق):
۱- طرح توسعه بخش جنوبی میدان آزادگان: توسعه میدان آزادگان به عنوان بزرگترین میدان نفتی مشترک کشور واقع در جنوب غرب استان خوزستان از اهمیت ویژهای برخوردار است. در دو سال پایانی دولت دوازدهم توسعه بخش جنوبی میدان به دلایل مختلف عملا از اولویتهای وزارت نفت خارج شد و مشکلات مدیریتی گوناگونی که در سازمانهای کارفرمایی و پیمانکاری مسئول توسعه این میدان وجود داشت، موجب شد تا عملیات توسعه عملا متوقف شود.
در دولت سیزدهم، با اعمال تغییرات جدی در سطح مدیریتی کارفرمایی، به ویژه در کلیه سطوح شرکت مهندسی و توسعه نفت و همچنین اعمال تغییرات مدیریتی لازم در شرکت پتروپارس که پیمانکار عمومی بخش آزادگان جنوبی برداشت، گام اول به طور جدی برای تحرک مجدد و سرعت بخشیدن به عملیات توسعه این میدان برداشته شد.
سپس مشکلات و موانع پیشرفت شناسایی شده و راهکارهای جدید، مشخص و متنوعی برای تسریع و به حرکت درآمدن فعالیتهای اجرایی توسعه میدان به کار گرفته شد. در نتیجه موفقیتهایی در این حوزه حاصل شد که از آن جمله میتوان به تولیدی کردن ۲۰ چاه از چاههای حفاری شده قبلی و افزایش ۲۰ درصدی ناوگان حفاری فعال در میدان و به تحرک افتادن فعالیتهای سطح الارضى اشاره کرد.
طبق بررسیها، یک برنامه جبرانی (Catch up Plan) نیز به منظور جبران عقب افتادگی طرح در این میدان مشترک ارائه شده که بر اساس آن پیشرفت پروژه در حال تسریع است. پیشبینی میشود تا پایان سال ۱۴۰۲ فاز اول توسعه این میدان تکمیل شود و ظرفیت تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی به ۳۲۰ هزار بشکه در روز برسد.
۲- طرح توسعه یکپارچه میدان آزادگان: در این طرح برای اولین بار تفاهمنامهای به صورت همزمان جهت استفاده از ظرفیت بانکهای دولتی و خصوصی مطرح کشور (۶ بانک)، صندوق توسعه ملی و شرکتهای اکتشاف و تولید (۶ شرکت) در قالب یک شرکت اکتشاف و تولید جدید منعقد شده است که البته تعدد بازیگران این تفاهمنامه مورد انتقاد جدی کارشناسان نیز قرار گرفته و میتواند در مسیر اجرای آن مشکلآفرین باشد.
طرح توسعه یکپارچه میدان آزادگان که با هدف رساندن تولید به ۵۷۰ هزار بشکه در روز نفت خام از کل میدان و سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلار اجرایی خواهد شد، برای اولین بار موضوع ازدیاد برداشت با تزریق آب در حجم وسیع را شامل شده است. طول مدت این قرارداد در دوره توسعه ۷ ساله بوده و تا ۲۰ سال بهرهبرداری از میدان به طول خواهد انجامید.
توسعه و بهرهبرداری میدان مشترک یادآوران (مشترک با عراق): با توجه به بهرهبرداری از فاز یک میدان یادآوران با ظرفیت تولید ۱۱۰ هزار بشکه در روز در دولت یازدهم و توقف عملیات اجرایی فاز دوم میدان با هدف تولید ۲۱۰ هزار بشکه در روز، از مهرماه ۱۴۰۰ مذاکرات فشردهای با شرکت ساینوپک (SINOPEC) چین برای توسعه فاز دوم این میدان برگزار شد.
در نهایت در اوایل اسفندماه، این مذاکرات منجر به نهاییسازی الحاقیه شماره ۷ قرارداد بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ساینوپک شد. اگر با اخذ مجوزهای لازم توسط طرفین این الحاقیه تنفیذ شود، عملیات اجرایی توسعه میدان توسط شرکت ساینوپک آغاز خواهد شد.
علاوه بر مذاکره با شرکت ساینوپک، شرکت ملی نفت ایران طرح جایگزینی را ارائه کرده است تا در صورت عدم تنفیذ الحاقیه مذکور، توسعه میدان از محل منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران صورت پذیرد. این طرح در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در دست بررسی و تصویب بوده و اگر الحاقیه با شرکت ساینوپک تنفیذ نشود، اجرایی خواهد شد.
انتهای پیام/