در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۵۱۷۴
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۹

به گزارش پایگاه خبری دانا، مسلم رحمانی، سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر آمادگی شرکت ملی گاز ایران و زیرمجموعه آن برای تأمین پایدار گاز طبیعی در روزهای سرد امسال، اظهار کرد: همکاران ما در شرکت‌های گاز استانی با توجه به مقدار مصرف گاز مشترکان در هر شهر و استان، بعضی از تجهیزات و لوازم یدکی ایستگاه‌ها را تعویض می‌کنند؛ از سویی اگر ایستگاه‌ها به تعمیرات دوره‌ای نیاز دارند، این کار در فصل تابستان انجام می‌شود، همچنین جزئی‌ترین لوازم مانند پارو، چکمه و مواردی از این قبیل هم پیش از آغاز فصل سرما تهیه می‌شود.

افزایش حدود 6 درصدی مصرف گاز در زمستان

وی با بیان اینکه امسال هم شاهد ناترازی بین تولید و مصرف گاز هستیم، افزود: بی‌شک امسال نیز بعضی واحدهای صنعتی بزرگ کشور به جمع مشترکان پیوستند و به تعداد مشترکان خانگی هم افزوده شده که مجموعاً حدود 4 تا 6 درصد افزایش مصرف گاز خواهیم داشت، به همین دلیل تمهیدها و اقدام‌هایی برای کنترل این ناترازی پیش‌بینی شده است.

سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: همسو با این موضوع  نشست‌هایی به‌منظور افزایش بهینه‌سازی و کنترل مدیریت مصرف گاز با شرکت‌های تابع و نهادهای مربوطه برگزار و دستورعمل‌هایی را به شرکت‌های گاز استانی ابلاغ کردیم و پیگیری‌ها همچنان تداوم دارد.

رحمانی همچنین از ذخیره‌سازی سوخت مایع در فصل تابستان برای تأمین مصرف بعضی صنایع و نیروگاه‌ها در ماه‌های سرد سال خبر داد.

تعیین قیمت مناسب؛ اثرگذارترین پارامتر برای اصلاح الگوی مصرف

وی در ادامه با اشاره به اعمال قانون رایگان شدن گازبها برای مشترکان زیر پوشش سازمان‌های حمایتی (کمیته امداد و سازمان بهزیستی) بیان کرد: تعیین قیمت مناسب بی‌شک اثرگذارترین پارامتر برای اصلاح الگوی مصرف انرژی است، اما در سال 1400 به‌دلیل اینکه قیمت گاز برای سه پله نخست هیچ تغییری نکرده بود و 76 درصد مشترکان کشور هم در این سه پله قرار دارند، تغییر محسوسی در کاهش مصرف گاز در این بخش نداشتیم، اما در مصرف پله‌های بالاتر حدود 0.2 درصد شاهد کاهش مصرف بودیم، البته این موضوع را هم باید در نظر داشت که پارسال هم سرما شدید بود و هم گستره سرما بیشتر و زودتر رسیده بود که مصرف کل بخش خانگی در سال 1400 به 122 میلیارد مترمکعب رسید.

سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: مشترکانی که شامل گازبهای رایگان شدند و در سه پله نخست قرار دارند حدود یک میلیون و 119 هزار مشترک هستند که 873 هزار مشترک مربوط به کمیته امداد امام خمینی (ره) و 246 هزار مشترک هم مربوط به سازمان بهزیستی است.

رحمانی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا این تعداد افزایش می‌یابد، گفت: بله، زیرا هر ساله اشتراک‌های جدیدی به مشترکان افزوده می‌شود و اشتراک‌های جدید هم به طورعمده از روستاها هستند.

رشد مصرف گاز ۷۰ درصد شد

غلامرضا کوشکی با بیان اینکه میزان مصرف گاز در روز گذشته 440 میلیون مترمکعب بود، گفت: این میزان مصرف نشان می‌دهد که چیزی حدود 55 درصد تولید در بخش خانگی و تجاری به مصرف می‌رسد.

وی افزود: سهم استان‌ها از این میزان بالای مصرف را به ترتیب تهران، خراسان رضوی و در رتبه سوم استان‌های مازندران، اصفهان و آذربایجان شرقی است.

رئیس مرکز کنترل دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در پایان با بیان اینکه در حال حاضر ما حداکثر میزان تولید گاز را داریم خاطر نشان کرد: با افزایش مصرف سهم بیشتری از تولید به این بخش اختصاص می‌یابد که شرکت ملی گاز ایران برای حفظ پایداری جریان گاز در روز‌های سرد سال محدودیت‌هایی را در بخش صنایع اعمال کند.

اصلاح الگوی مصرف و جبران ناترازی گاز با تعرفه گذاری پلکانی برای پُرمصرف‌ها

هفته انتهایی مهرماه گزارش کمیسیون انرژی مجلس پیرامون ناترازی گاز در فصول سرد سال در جلسه نظارتی مجلس شورای اسلامی در صحن خوانده شد. این گزارش به بیان مشکلات مختلف ایجاد شده در بخش تولید گاز و همچنین عدم بهینه‌سازی مصرف گاز طی سال‌های اخیر اشاره داشته است.

در این گزارش البته اشاره شد که تولید گاز از پارس جنوبی طی یک سال اخیر افزایش جدی داشته است، اما نکته بسیار مهم در بخش مصرف گاز بوده که به شکل بسیار ناامیدکننده‌ای مصرف رشد داشته و همین موضوع نیز سبب شده است که ایران یکی از پرمصرف‌ترین کشورها در زمینه استفاده از گاز طبیعی به شکل مسرفانه باشد.

شدت مصرف انرژی در ایران ۱۵ برابر ژاپن، دو برابر چین و ۲.۵ برابر متوسط جهانی است

طبق گفته سخنگوی صنعت برق،  ایران بر اساس اطلاعات آژانس بین‌المللی انرژی، در رتبه اول شدت مصرف انرژی جهان قرار دارد. در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی برای کالا و خدمات انرژی مصرف می‌کنیم و روند مصرف سالانه بر خلاف تجربه سایر کشورهای دنیا که کاهشی هستند، صعودی است؛ همچنین طبق این گزارش، در سال ۲۰۲۱، شدت مصرف انرژی در کشور ما تقریباً ۱۵ برابر ژاپن، بیش از دو برابر چین و ۲.۵ برابر متوسط جهانی است.

 رجبی مشهدی در ادامه با اشاره به قیمت پایین انرژی در کشور اشاره دارد که مهم‌ترین دلیل افزایش مصرف انرژی در ایران مربوط به پایین بودن نرخ انرژی سوخت است که مجلس در بخش اصلاح یارانه‌های انرژی مصوبه‌های مهمی در بودجه سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ برای رفع این موضوع تصویب کرده است؛ اما این مصوبه‌های مهم که در بودجه ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به آن اشاره شد، موضوع ایجاد نظام تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف است که به پیشنهاد مراکز اندیشگاهی و با محوریت کمیسیون انرژی مجلس در قانون بودجه قرار گرفت.

اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی برای مشتریان پرمصرف

«مالک شریعتی نیاسر» سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با ایرنا، با اشاره به بهینه سازی مصرف گاز، اظهار کرد: یکی از روش‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی این است که نظام توزیع یارانه را به صورتی تعیین کنیم تا افرادی که مصرف بهینه ندارند نتوانند از یارانه استفاده کنند و یارانه را به کسانی دهیم که مطابق الگو مصرف عمل می‌کنند.

وی با اشاره به اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی برای مشتریان پرمصرف، گفت: در تعرفه گذاری پلکانی این هدف را دنبال می‌کنیم تا به افرادی که بیشتر از الگوی مصرف، انرژی مصرف می‌کنند، یارانه ندهیم و هزینه واقعی را بپردازند.

شریعتی افزود: در بودجه ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به دولت تکلیف شد، در حوزه برق و گاز نظام تعرفه‌‍گذاری موثر پرمصرف‌ها را اعمال کند تا بتوانیم سطح مصرف را در حوزه‌های خانگی و صنایع با اجرای این طرح، اصلاح کنیم.

سال‌های آینده با مشکل کمبود گاز مواجه خواهیم شد

این نماینده مجلس تصریح کرد: در بحث دیگر کمیسیون انرژی این مسئله را دنبال می‌کند که تجهیزات کم‌مصرف در اختیار مردم قرار گیرد تا تمرکزی در بحث مدیریت مصرف دنبال شود.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به مخاطرات ناترازی گاز در کشور خاطرنشان کرد: ناترازی در زمان پیک مصرف چیز جدیدی نیست و هرساله بوده، اما اگر برای سال‌های آینده تدبیر بهینه نشود به مشکل خواهیم شد. فعلاً در کوتاه‌مدت مشکلی نداریم و ناترازی می‌تواند در سال‌های آینده مشکل آفرین باشد.

مازوت سوزی نتیجه مصرف بی رویه گاز است

محمدرضا نجفی منش، رئیس کمیسیون تسهیل کسب وکار اتاق بازرگانی استان تهران درباره فواید اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی در کشور گفت: شرایط انرژی در ایران به یک تضاد جدی مواجه است، زیرا از یک سو قیمت انرژی در کشور ما به شدت ارزان است و از و سوی دیگر چون درآمدهای مردم پایین است، دولت ریسک افزایش قیمت انرژی را نمی‌پذیرد.

نجفی منش در ادامه بیان کرد: در شرایط کنونی بهترین حالت این است که تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی اجرا و سقف مشخصی برای مصرف گاز خانگی در نظر گرفته شود و افرادی که مصرف بشتری دارند، هزینه بیشتری برای مصرف گاز بپردازند و خانوارهایی هم که استفاده خیلی کمی دارند، از پرداخت هزینه اضافی معاف شوند.

این عضو اتاق بازرگانی استان تهران توضیح داد: با اجرای تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی آن گروه از افرادی که توان پرداخت دارند و جز گروه‌های پر درآمد هم هستند بیشتر هزینه می‌پردازد و گروه‌های که توان پرداخت ندارند، طبیعتاً مصرف کمتری هم داشته و از پرداخت هزینه گاز معاف می‌شوند.

نجفی منش توضیح داد: اگر این طرح اجرا شود ما به قیمت و مصرف واقعی گاز خانگی در کشور نزدیک می‌شویم. این اقدام را می‌توان در حوزه بنزین هم اجرایی کرد و افرادی که به عنوان مثال از ۶۰ لیتر استفاده بیشتری دارند هزینه بیشتری باید بپردازند.

رئیس کمیسیون تسهیل کسب وکار اتاق بازرگانی استان تهران در ادامه با تاکید بر اینکه خانوارهایی که استفاده بیشتری از گاز خانگی دارند در زمینه پرداخت هزینه آن هم مشکل زیادی ندارند خاطر نشان کرد: به طور کلی و اصولاً باید قیمت و مصرف گاز و به طور کلی انرژی دارای منطق باشد.

نجفی منش توضیح داد: دولت باید سعی کند از قیمت گذاری دستوری پرهیز کند و اجازه دهد که مکانیزم بازار و عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند.

رئیس کمیسیون تسهیل کسب وکار اتاق بازرگانی استان تهران درباره دلیل عدم استفاده بهینه مردم از گاز خانگی توضیح داد: در بروز این مشکل چند مؤلفه از جمله عامل اقتصادی یعنی هزینه کم گازخانگی و عوامل فرهنگی تأثیر گذار است. هر دو موضوع باید حل و فصل شود تا شاهد کاهش مصرف انرژی در کشور باشیم.

نجفی منش خاطر نشان کرد: اطلاع رسانی فرهنگی برای مردم جامعه تا آنها بدانند که از انرژی باید چطور استفاده کنند باید در کشور انجام شود تا مدیریت بهینه مصرف در کشور نهادینه شود.

وی در ادامه بیان کرد: مصرف انرژی کشور ما خیلی بیشتر از سایر کشورها است و ما یکی از پر مصرف ترین کشورها در حوزه مصرف گاز خانگی هستیم.

رئیس کمیسیون تسهیل کسب وکار اتاق بازرگانی استان تهران توضیح داد: ما اولین یا دومین کشور دارنده ذخایر گازی جهان هستیم. اگر مصرف گاز را در داخل منطقی کنیم، امکان صادرات گاز و درآمد بیشتر برای ما وجود دارد.

نجفی منش افزود: یکی از مشکلاتی که با مصرف بی رویه گاز برای صنایع به وجود می‌آید قطع شدن سوخت گاز و روی آوردن به سوخت‌های جایگزین مثل مازوت است. صنایع ما در تابستان با کسری برق و در زمستان با کسری گاز مواجه هستند و به تازگی مشکل کمبود آب هم به آن اضافه شده است.

رئیس کمیسیون تسهیل کسب وکار اتاق بازرگانی استان تهران با تاکید بر اینکه ما برای رسیدن به رشد و توسعه باید به صنایع خود توجه ویژه ای داشته باشیم ادامه داد: در صورتی که برعکس عمل می‌کنیم و با قطع کردن سوخت آنها راندمان تولید را پایین می‌آوریم.

ارسال نظر