در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۵۶۹۴
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۵
وضعیت شرکت‌های بورسی سهام عدالت و نوسان قیمت هر سهم در این گزارش قابل مشاهده است.

به گزارش پایگاه خبری دانا، سه شنبه (ا آذر) شاخص کل بورس در ابتدای بازار  با اُفت ۳۷۷ واحدی در ارتفاع یک میلیون و ۴۰۸ هزار و ۲۲۰ واحد قرار گرفت.با اتمام بازار شاخص کل بورس با اُفت ۹۳۹ واحدی در تراز یک میلیون و ۴۰۷ هزار و ۶۸۵ واحدی ایستاد.
 

نام شرکت سهامی

قیمت هر سهم در معاملات 1 آذر  (سه شنبه) برحسب تومان قیمت هر سهم در معاملات 30 آبان (دوشنبه) برحسب تومان

فارس (صنایع‌ پتروشیمی خلیج فارس) 

704 704

شگویا (پتروشیمی‌ شهید تندگویان)

953 956

شاوان (پالایش نفت لاوان)

1995  1990

دانا (بیمه دانا) 

246  251

بنیرو (شرکت نیرو ترانس) 

259  259

رمپنا (شرکت مپنا) 

1413 1413

اخابر (مخابرات ایران)  

575 575

کگل (شرکت گل گهر) 

781  783

حکشتی‌ (کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران)

2294 2306

فولاد (شرکت فولاد مبارکه اصفهان) 

495   498

فولاژ (فولاد آلیاژی ایران) 

779   776

فخوز (شرکت فولاد خوزستان)

226  227

ساراب (سیمان داراب) 

2081   2094

ورنا (سرمایه گذاری رنا) 

534  520

حپترو (حمل و نقل پتروشیمی ) 

3213 3068

کچاد (شرکت چادرملو)

1008  1009

وپست (شرکت پست)

418 418

مارون (پتروشیمی مارون) 

17835   17840

شپنا (پالایش نفت اصفهان) 

706 714

شتران (پالایش نفت تهران)  

361  365

شبندر (شرکت پالایش نفت بندر عباس) 

900  906

بسویچ (شرکت پارس سویچ) 

335   335

وبملت (بانک ملت)

274   274

وبصادر (بانک صادرات ایران) 

140  140

خاور (ایران خودرو) 

213  214

وتجارت (بانک تجارت)

140   140
 فایرا (شرکت آلومینیوم ایران) 

 

470  449

شراز (پالایش نفت شیراز) 

1260  1203

جم (پتروشیمی جم) 

3251  3252

فملی (شرکت ملی صنایع مس ایران) 

596  599

پیش بینی بورس امروز 2 آذر 1401 / نوسان حوالی سطح مقاومت

برای پیش بینی بورس امروز –چهارشنبه 2 آذر- به روند بازار سهام در روز گذشته نگاه می‌کنیم. در روز سه‌شنبه شاخص کل بورس 939 واحد نزول کرد و به رقم یک میلیون و 407 هزار و 658 واحد رسید. اما شاخص کل هم‌وزن هزار و 15 واحد بالا آمد و در رقم 405 هزار و 485 واحد ایستاد. شاخص کل فرابورس 32 واحد رشد کرد و به رقم 18 هزار و 542 واحد رسید.

در پایان معاملات ‌روز سه‌شنبه، 378 نماد رشد قیمت و 292 نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، 56 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 44 درصد بازار افت قیمت داشتند.

بیشترین افزایش قیمت

روز سه‌شنبه در بورس شرکت‌ پارس مینو (غپینو)، شرکت سرمایه گذاری مسکن (ثمسکن) و شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان غربی (غشاذر) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت‌ کشت و صنعت شهداب ناب خراسان (غشهداب) شرکت بهمن لیزینگ (ولبهمن) و شرکت سرمایه گذاری مسکن شمالغرب (ثغرب) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.

بیشترین کاهش قیمت

در بورس نمادهای بموتو (شرکت موتوژن)، فجام (شرکت جام دارو) و ولملت (شرکت واسپاری ملت) در روز سه‌شنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت عطرین نخ قم (نطرین)، شرکت بازرگانی و تولیدی مرجان کار (کمرجان) و شرکت داروسازی کاسپین تأمین (کاسپین) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.

عرضه و تقاضای بازار

در معاملات سه‌شنبه 64 نماد صف خرید داشتند و 32 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افزایش 16 درصدی به 206 میلیارد تومان رسید و مجموع ارزش صف‌های فروش 22 درصد افزایش یافت و 259 میلیارد تومان بود. در پایان معاملات امروز ارزش صف‌های خرید در رقم 118 میلیارد تومان ایستاد و بازار با مازاد تقاضا بسته شد. 

در پایان معاملات نماد خساپا (شرکت سایپا) با صف‌ خرید 45 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای پایانی بازار قرار گرفت. پس از خساپا، نمادهای ثمسکن (شرکت سرمایه گذاری مسکن) و فمراد (شرکت آلومراد) بیشترین صف خرید را داشتند. 

پیش بینی بورس امروز

معامله‌گران در شرایطی به استقبال آخرین روز معاملاتی هفته می‌روند که در 7 روز گذشته شاخص کل در حوالی مرز یک میلیون و 400 هزار واحد در نوسان بوده است. 

دیروز برخلاف شاخص کل، شاخص هم وزن روند صعودی داشت و تعداد نمادهای سبزپوش بیشتر از قرمزهای بازار بود. 

علاوه بر این روند خروج سرمایه از بازار متوقف شد و روز سه‌شنبه پول حقیقی وارد بازار شد. خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار 113 میلیارد تومان بود. 

روز سه‌شنبه نمادهای فولاد، شپنا، شتران، فملی، شبندر، نوری، کگل، حکشتی و ذوب بزرگان بازار در روز سه‌شنبه بودند که بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص داشتند. همچنین نمادهای خساپا، وساپا، فایرا، غپینو، گدنا، شراز، خبهمن، غدشت، غالبر، کرماشا و ورنا بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند.

ماندگاری شاخص در حوالی مرز یک میلیون و 400 هزار واحد نشان از مقاومت در این سطح دارد. مقاومتی که مانع رشد شاخص شده است. با این حال، نیروهای صعودی بازار قوی هستند و شاخص را بالای این مرز نگه داشته‌اند. مازاد تقاضا در پایان معاملات سه‌شنبه و ورود پول حقیقی دو نشانه امیدوار کننده برای معامله‌گران بود تا امیدوار باشند بورس هفته را سبزپوش به پایان ببرد. 

سود عجیب خرید پژو ۲۰۷ در بورس کالا + ۳۰۰ میلیون سود کنید!

آبان ماه سال جاری اعلام شد که خودروی پژو ۲۰۷ دستی به عنوان اولین خودروی پرتیراژ برای عرضه از طریق ساز و کار بازار سرمایه، در بورس کالا پذیرش شده است.

در همین راستا دیروز صبح عرضه هزار دستگاه از این خودرو با قیمت پایه ۱۸۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان آغاز شد که در نهایت با ثبت ۵ هزار و ۹۳۳ درخواست و قیمت ۳۴۲ میلیون و ۸۴۲ هزار و ۴۰۰ تومان به فروش رسید.

دور زدن قیمت گذاری دستوری با اهرم بورس

نکته مهم در عرضه این خودرو این بود که قیمت پژو ۲۰۷ دستی در کارخانه ۲۰۹ میلیون و ۳۲۲ هزار تومان است که این نرخ به صورت دستوری از سوی ستاد تنظیم بازار (در سال ۱۴۰۰) تعیین شده بود که امروز با فروش هر دستگاه به قیمت حدود ۳۴۳ میلیون تومان، به نوعی قیمت گذاری دستوری از روی این خودرو برداشته و خودروی مذکور با ۸۳ درصد افزایش قیمت نسبت به قیمت کارخانه فروخته شد.

پژو ۲۰۷ دستی (مدل ۱۴۰۱)
قیمت کارخانه ۲۰۹ میلیون و ۳۲۲ هزار تومان
قیمت بازار آزاد ۴۴۰ میلیون تومان
قیمت کشف شده دربورس ۳۴۲ میلیون و ۸۴۲ هزار تومان

از سویی دیگر نیز با توجه به اینکه فاصله قیمتی کارخانه و بازار خودروهای تولیدی در اغلب محصولات بالای ۱۰۰ درصد است، این خودرو در بازار میانگین ۴۴۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد؛ بنابراین با عرضه‌ای که امروز صورت گرفت پژو ۲۰۷ دستی تقریباً ۱۰۰ میلیون تومان کمتر از قیمت بازار و ۱۳۰ میلیون تومان بیشتر از قیمت کارخانه به فروش رسید.

البته روی قیمت خرید، هزینه‌های مربوط به بیمه و شماره گذاری و هزینه ثابت جمعاً به مبلغ ۴ میلیون و ۳۷۱ هزار و ۳۱۰ تومان اضافه می‌شود؛ همچنین ۱۳ درصد بابت مالیات و عوارض قانونی که بر اساس مبلغ معامله محاسبه و توسط خریدار باید پرداخت شود که این مبلغ ۴۴ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان می‌شود.

به این ترتیب، مشتری برای دریافت خودروی پژو ۲۰۷ دستی خریداری شده از بورس کالا باید مبلغ ۳۹۱ ملیون و ۷۸۳ هزار تومان بپردازد.

بنابراین، شرکت ایران خودرو با فروش خودروی مذکور در بورس (بر اساس قیمت کشف شده حدود ۳۴۳ ملیون تومان) توانست به جای کسب درآمد ۲۱۰ میلیارد تومانی، ۳۴۳ میلیارد تومان نقدینگی جذب کند؛ یعنی با دور زدن قیمت گذاری دستوری ۱۳۳ میلیارد تومان سود به دست آورد.

پیشینه قیمت گذاری خودرو

به گزارش مهر، آنطور که کارشناسان تاکید می‌کنند، عمده دلیل بروز چالش‌هایی از جمله زیان خودروسازی و ایجاد فاصله قیمتی بین کارخانه و بازار، قیمت گذاری دستوری خودرو است. عاملی که نه تنها سبب تنظیم بازار خودرو و رضایت مندی مصرف کننده نهایی نشده بلکه با انتقال منافع از شرکت‌های خودروساز به جیب واسطه‌گران سبب ایجاد کمبود نقدینگی در شرکت‌های خودروساز شده و فضای افزایش تیراژ تولید را مخدوش کرده است.

در حال حاضر قیمت خودرو از سوی ستاد تنظیم بازار تعیین می‌شود که البته آخرین بار پاییز سال ۱۴۰۰ تعیین شد و از آن زمان تاکنون قیمت‌های جدید برای خودروها اعلام نشده است.

دهه ۷۰؛ قیمت گذاری بر اساس حاشیه بازار

بررسی‌ها نشان می‌دهد که از اوایل دهه ۷۰ تا دهه ۸۰ به دلیل نزدیک بودن قیمت خودرو به هزینه تولید، خودروسازان درگیر زیان زیادی نبودند و شرایط متعادلی را طی می‌کردند.

در آن سال‌ها کمیته خودرو متشکل از سازمان حمایت، نماینده‌ای از وزارت صنایع، نماینده وزارت بازرگانی و نمایندگان خودروسازان مرجع قیمت‌گذاری خودرو بر اساس حاشیه بازار بود.

دهه ۸۰؛ حرکت به سمت تثبیت قیمت‌ها

اواسط دهه هشتاد و با روی کار آمدن دولت نهم که سیاست تثبیت قیمت‌ها به جای حاشیه بازار را دنبال می‌کرد، کمیته خودرو منحل و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان متولی جدید قیمت‌گذاری خودرو تعیین شد.

پس از اینکه سازمان حمایت افسار قیمت گذاری را در دست گرفت، استارت ایجاد فاصله قیمتی بین کارخانه و بازار زده شد و خودروسازان به تدریج درگیر زیان و کاهش تیراژ تولید شدند؛ که همین مساله موجب شد در دولت دهم کمیته خودرو مجدداً تشکیل شود که البته اجازه بازگشت به قیمت‌گذاری بر اساس حاشیه بازار داده نشد.

دهه ۹۰؛ تکیه شورای رقابت بر کرسی قیمت گذاری

در اواخر دولت دهم و از سال ۹۱ با این استدلال که ۹۰ درصد بازار خودروی داخلی در انحصار دو تولیدکننده بزرگ کشور قرار دارد به دستور شخص رئیس جمهور وقت، شورای رقابت به عنوان یک نهاد تنظیم گر در بازارهای انحصاری، مسئول قیمت‌گذاری خودرو شد و قیمت خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان را بر اساس سه متغیر تورم بخشی، کیفیت و بهره‌وری حداکثر یک یا دو بار در سال تعیین می‌کرد و خودروسازان نیز قیمت‌گذاری محصولات بالای ۴۵ میلیون تومان را بر عهده داشتند.

با توجه به زیان‌های انباشته و روزافزونی که گریبانگیر صنعت خودروی کشور شد و به همان تناسب نیز کیفیت و کمیت تولید افت کرد، محمدرضا نعمت زاده وزیر صمت دولت یازدهم، دو بار تلاش کرد خودرو را از لیست کالاهای انحصاری خارج کند، تا قیمت‌گذاری خودرو نیز از قید شورای رقابت رها شود.

در دولت دوازدهم نیز محمد شریعتمداری، وزیر صمت برای خروج نام خودرو از لیست کالاهای انحصاری تلاش کرد که در نهایت پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها، در شهریور ماه سال ۹۷، شورای رقابت از فرآیند قیمت‌گذاری خودرو خارج شد و ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت، مسئولیت نظارت بر بازار خودرو را بر عهده گرفتند که البته در این دوره نیز همچنان قیمت گذاری دستوری بر صنعت خودرو حاکم بود؛ به گونه‌ای که اگرچه وزارت صمت مدعی بود که قیمت ۵ درصد زیر حاشیه بازار تعیین می‌شود، اما در عمل قیمت خودرو در حاشیه بازار بسیار بالاتر از نرخ‌های اعلامی بود و همزمان فرایند ثبت نام خودرو کارخانه‌ای نیز رانت زیادی نصیب دلالان می‌کرد.

با عدم تغییر در شرایط بازار، شورای رقابت با شکایت بردن به سازمان بازرسی کل کشور، معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری و همچنین دیگر نهادهای قضائی خواهان بازگشت حقوقی به قیمت گذاری خودرو شد که در نهایت با توجه به آشفته شدن بازار خودرو، پس از حدود ۱۹ ماه و از خرداد سال ۹۹ این نهاد مجدد اختیار تعیین قیمت تمامی محصولات تولیدکنندگان را در قالب یک فرمول جدید و با حذف کیفیت و بهره‌وری و تغییر سال پایه برای تعیین قیمت‌ها، در دست گرفت.

همچنین مقرر شد برخلاف گذشته که سالی یک یا دو بار شورای رقابت به بازنگری در قیمت خودرو اقدام می‌کرد این بار هر فصل متناسب با نرخ تورم بخشی قیمت‌ها را مورد بازبینی قرار دهد.

سال ۱۴۰۰؛ حذف مجدد شورای رقابت از گردونه قیمت گذاری خودرو

سال گذشته هر ۶ ماه یک بار (سال ۹۹ هر ۳ ماه یک بار) بر اساس نرخ تورم بخشی اعلامی از سوی بانک مرکزی، قیمت خودرو توسط شورای رقابت به عنوان یک نهاد تنظیم گر بازارهای انحصاری، تعیین می‌شد که در نهایت با دستور شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا این نهاد از گردونه قیمت گذاری خودرو خارج و مسئولیت قیمت گذاری این محصول به ستاد تنظیم بازار محول شد.

عرضه خودروهای پرفروش در بورس کالا ادامه دارد؟

عرضه خودرو در بورس کالا از ماه اردیبهشت امسال کلید خورد و در اولین مرحله وانت کارا عرضه شد که موفقیت آمیز بود. ورود خودروها به ویژه خودروهای پرتیراژ به بورس کالا به دو جهت انجام گرفت. در نگاه اول خودرو به کالایی سرمایه‌ای تبدیل شده و از طرف دیگر واردات نیز طی سال‌های اخیر ممنوع شد که همین موضوع باعث افزایش قیمت غیرمعمول خودروها در بازار آزاد شده است.

بحث دوم اما مربوط به تولیدکنندگان خودرو است که به واسطه مشکلات مربوط به تحریم‌ها و همچنین قیمت‌گذاری دستوری زیان انباشته سنگینی را در صورت‌های مالی خود نشان می‌دهند. از این رو خودرو در بورس کالا عرضه شد تا خودروسازان بتوانند محصولاتشان را با قیمتی نزدیک به قیمت بازار به فروش برسانند و در عین حال مصرف‌کنندگان نیز با قیمتی ارزان‌تر از بازار آزاد این محصول را خریداری کنند.

مرداد ماه گروه بهمن محصولاتش را در بازار عرضه کرد اما پس از آن تا ابتدای آبان، رینگ خودرو در بورس کالا خلوت بود تا اینکه در هشتمین ماه سال خودروهای جک، هایما، دیگنیتی و فیدلیتی عرضه شدند.

اتفاق قابل توجه عرضه خودرو ۲۰۷ از گروه ایران خودرو بود؛ این خودرو که جزء خودروهای پرتیراژ و پرتقاضا است، نوید عرضه سایر محصولات پرتیراژ در رینگ خودرو بورس کالا را می‌دهد.

محمد یونس حیدری، عضو هیئت مدیره کارگزاری آپادانا (کارگزار عرضه کننده خودرو در بورس کالا) مهمان برنامه خط سود سه‌شنبه در مورد عرضه خودروهای پرتیراژ گفت: به گفته ایران خودرو منتظر عرضه پژو پارس هستیم و بورس کالا باعث می‌شود خودروسازان به حاشیه سود مناسبی دست پیدا کنند. تمام خودروهایی که در بورس عرضه شدند، ارزان‌تر از بازار، قیمت خوردند و این نکته قابل تاملی است.

وی در خصوص عرضه محصولات بهمن خودرو خارج از بورس کالا اظهار کرد: هر خودروسازی یک میزان تعهدی دارند که معمولا این عدد ۵۰ درصد است. مثلا بهمن خودرو موظف حداقل ۵۰ درصد از تولید دیگنیتی در سال را در بورس کالا عرضه کند. حال ممکن است در یک ماه این عدد کمتر و در ماه دیگری این عدد بیشتر شود مهم آن است که برآیند آن در سال معادل همان ۵۰ درصد باشد. خودرو سازان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تبلیغات، مقداری از خودروهای تولیدی خود را در درگاه فروش خود عرضه کنند.

ارسال نظر