در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۵۸۴۱
تاریخ انتشار: ۰۵ آذر ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۳
ذخایر بانک مرکزی محدود است و قابل توجه نیست. در گذشته این امکان وجود داشت که بانک مرکزی روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار به بازار برای کنترل قیمت تزریق کنند

به گزارش پایگاه خبری دانا، قیمت دلار در هفته گذشته بر مداری باثبات در جریان بود. هرچند معامله‌گران، بازار را بی‌رمق می‌دانند اما این جریان کنترل‌شده مطلوب بازارساز و نهاد پولی کشور است. آیا دلار در روزهای آینده افزایشی است؟

در هفته‌ای که گذشت قیمت دلار بر مداری ثابت و نوسانی اندک در جریان بود. قیمت اسکناس آمریکایی در حالی بدون تغییر در محدوده ۳۴ و ۳۵ هزار تومان نوسان داشت که دولت شنبه گذشته فروش اوراق ارزی را مطرح کرد تا با این ابزار بتواند قیمت را بشکند.

با ارائه اوراق ارزی قیمت دلار تمایلی به کاهش نشان نداد اما روند را با ثبات نگه داشت. به اعتقاد کارشناسان ارزی این ابزاری که جدید هم نیست نیاز به اعتمادسازی دارد و مردم در شرایط فعلی ترجیح می‌دهند دارایی‌هایشان را به آن‌چه فیزیکی و ملموس باشد تبدیل کنند.

تب خرید دلار نشست

با این‌که به نظر می‌رسد اجاره کارت ملی برای استفاده از سهمیه ارزی افراد، در بازار معاملات ارز دوباره رونق گرفته اما فعالان بازار آزاد چندان تمایلی به خرید و فروش دلار ندارند و ترجیح می‌دهند نظاره‌گر باشند تا بازیگر.

گفته می‌شود حجم خرید و فروش‌ به شکل معناداری پایین آمده و همین موضوع زمینه‌ساز کاهش سطح تغییرات و نوسانات قیمت دلار شده است.

در هفته‌های گذشته کارشناسان بازارهای مالی قیمت دلار را با تاکید بر فاکتور تورم، افزایشی پیش‌بینی کردند و معامله‌گران نیز با اتکا به این تحلیل امید دارند تا با نزدیک شدن به ماه‌های پایانی سال قیمت دلار روند افزایشی به خود بگیرد و معامله‌گران بزرگ با قدرت وارد بازار شوند.

فردین آقابزرگی، کارشناس بازارهای مالی در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز بر دو متغییر تعیین‌کننده قیمت دلار در داخل کشور تاکید کرد و گفت: «عرضه و تقاضا و تناسب حجم نقدینگی، روند رشد نقدینگی و روند رشد اقتصادی متغییرهای تعیین‌کننده قیمت دلار هستند.»

او ادامه داد: «از آن‌جا که عرضه عمدتا در دست بانک مرکزی و دولت است، لذا استراتژی‌های بانک مرکزی و دولت برای قیمت دلار تعیین‌کننده نهایی است، به‌ویژه مواقعی که دولت دسترسی به منابع ارز حاصل از صادرات یا ذخایر ارزی قابل توجهی داشته باشد.»

ذخایر بانک مرکزی محدود است

این تحلیلگر بازارهای مالی با تاکید بر اینکه ما در متغییرهای یاد شده نقطه ضعف داریم افزود: «ذخایر بانک مرکزی محدود است و قابل توجه نیست. در گذشته این امکان وجود داشت که بانک مرکزی روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار به بازار برای کنترل قیمت تزریق کنند.»

آقابزرگی با اشاره به اینکه در ۱۰ سال‌گذشته رشد اقتصادی بر مدار صفر بوده و حجم نقدینگی در کشور طی ۳ سال گذشته حداقل ۶۰ درصد رشد داشته، خاطرنشان کرد: «آنچه اکنون مشاهده می‌کنیم به نوعی سرکوب قیمت ارز به صورت مقطعی است زیرا تناسب خاصی با تورم انباشته از ابتدای سال تا کنون ندارد.»

او با اشاره به اینکه دست بانک مرکزی خالی است و قادر به عرضه ارز برای کنترل بازار نیست گفت: «تایید این موضوع هم روی آوردن دولت به عرضه گواهی ارزی است تا پیش‌فروش کند و با این اقدام بتواند بازار را کنترل کند.»

آقابزرگی ادامه داد: «مدار قیمت دلار صعودی و بیش از نرخ‌های فعلی خواهد بود و روند فعلی به نفع تولیدکننده خارجی و واردکننده محصول است و این استراتژی یعنی سرکوب صادرات و تولید داخل.»

در روزهای پایانی هفته جلسه شورا حقوق بشر سازمان ملل برای رسیدگی به جریانات ایران برگزار شد. به نظر می‌رسد این رخدادهای بین‌المللی امید به مذاکرات هسته‌ای برجام را از بین ببرد و از سوی دیگر معامله‌گران معتقدند نتیجه این شورا می‌تواند روند قیمت دلار را افزایشی کند.

از ابتدای سال تا کنون بازارساز با تلاش برای سرکوب قیمت دلار تا به امروز توانسته فنر قیمت دلار را مهار کند. باید دید در ماه‌های پایانی سال راهکار نهاد پولی کشور برای سرکوب قیمت دلار چیست؟

جریان قیمت دلار صعودی است اما دولت برای ممانعت از ایجاد شوک به بازار و جلوگیری از تبعات افزایش یک‌باره قیمت در جامعه، دست به مهار قیمت دلار می‌زند اما روند صعودی آهسته و پیوسته ادامه دارد؛ به گونه‌ای که به راحتی به آن عادت می‌کنیم!

قیمت واقعی دلار چند است؛ ۲۵ یا ۴۰هزار تومان؟

«قیمت واقعی دلار چند است؟» پاسخ به این سوال برای بسیاری از مردم و فعالان سیاسی مهم است. رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق گفت: قیمت واقعی ارز بنظر بنده پایین‌تر از ۲۵ هزار تومان است. نمونه آن ارز نیمایی است که حتی عرضه آن بیش از تقاضای آن است و نوسانات فعلی بازار ارز در واقع در نتیجه عوامل غیر اقتصادی، روانی و سوداگری است؛ بنابراین بقیه مسئولین نباید در چنین مواردی بانک مرکزی را تنها بگذارند چرا که بانک مرکزی به تنهایی نباید تمام مسائل سیاسی، اجتماعی، امنیتی و روانی را حل کند.

یحیی آل اسحاق افزود: اقدامات خوبی توسط بانک مرکزی تا به امروز انجام شده است. اقداماتی مثل اوراق گواهی سکه و سهمیه ۲ هزار دلاری و سیاست‌های دیگر، اقدامات اثرگذار و خوبی بوده‌اند، اما لازمه آرامش بازار این است که همه نقش خود را ایفا کنند و از طرفی در حوزه تقاضا هم بانک مرکزی نباید تصور کند که برای مدیریت ارز باید تمام ارز در صندوق بانک مرکزی تجمیع شود و سپس تقسیم شود.

وی تاکید کرد: اگر سیاست‌ها به گونه‌ای باشد که مردم عرضه و تقاضا را خودشان و تحت سیاست‌های بانک مرکزی انجام دهند، مشکلات کاهش می‌یابد. مثل همین اقداماتی که در حوزه ارز توافقی انجام می‌شود.

فراز و فرود نرخ دلار در تهران/ ردپای رئیسی در بازار ارز

بازار ارز تهران در اواخر مهر ماه شاهد نوسان محدود قیمت دلار بود اخبار تحریم ها و توقف مذاکرات برجام و سایه سنگین بازارساز اشتیاق خرید را از بازیگران ارزی گرفته بود.

امید بازار دلار به بورس بازان

در روزهای ابتدای آبان بورس ریزش کرد.ریزش بورس و خروج پول از بازار سرمایه چراغ  امید را در دل بازیگران ارزی روشن کرد.

فعالان بازار برآورد می‌کردند ۳۰۰ میلیارد تومان روزانه از بورس خارج می شود و اگر بخشی از این مبلغ وارد بازار شود می تواند بازار ارز را صعودی کند.

نرخ دلار یک کانال بالا رفت

در ۴ روز ابتدایی آبان ماه قیمت دلار در یک محدوده خاص معامله شد اما روز پنجم با تحریم های ایران و غرب و‌سیگنال های مبنی بر بن بست رسیدن مذاکرات برجام در بین معامله گران بازار ارز تهران برجسته شد.

 در کنار عوامل یاد شده بازارهای همسایه و نرخ حواله درهم آرایش صعودی به خود گرفت همین امر باعث شد که دلار در روز یاد شده یک کانال صعودی شود و طلسم سخت بازار ساز بشکند.

شکست سناریو بازیگران ارزی

در هفتمین روز آبان  بازار ارز تهران شاهد هیجان کاذب معامله‌گران بود.اسکناس آمریکایی در معاملات پشت خطی  افزایش پیدا کرده بود و همین امر موجب شد معامله گران تصور کنند که در بازار نقدی  ۷ آبان هم نرخ دلار افزایش می یابد به همین دلیل در موقعیت خرید قرار گرفتند. بازار در این روز با افزایش تقاضا و کمبود فروش روبرو شد.

با این حال سناریوی معامله‌گران در مورد احتمال افزایش قیمت دلار شکست خورد و دلار رنج شد.

حجم معاملات یورو متشکل رکورد شکست

در روز یاد شده در بازار رسمی حجم معاملات یورو متشکل رکورد شکست.طبق آمار بانک مرکزی در روز ۷ آبان یک میلیون و ۴۵۰ هزار یورو به صورت توافقی معامله شده بود که این یک رکورد جدید بود.

ردپای باندهای‌بزرگ‌ در بازار دلار

برخی از فعالان بازار باور داشتند باندهای بزرگ که از خرید جا مانده بودند یا هنوز خرید هایشان را تکمیل نکرده بودند در کانال هرات به بازار کاهش قیمت فشار آوردند و نرخ دلار هرات کاهش پیدا کرد، همین امر موجب شد سناریوی معامله گران تهران شکست بخورد.برخی از فعالان بازار مدعی بودند این باندهای بزرگ در زمین بازارساز بازی کردند.

هجوم بورس بازان به بازار دلار

در هفته دوم و سوم آبان ماه بازار ارز تهران شاهد کانال شکنی های پی درپی قیمت دلار بود. برخی از تحلیلگران ارزی معتقد بودند سیگنال صعود از بازارهای همسایه به تهران رسید. برخی از معامله گران می گفتند که متقاضیان خانگی وارد بازار شده اند اما اکثر فعالان بازار بر این باور بودند که پول های خارج شده از بورس به بازار ارز سرازیر شده بود. 

نرخ دلار دوباره به سقف رسید

در دهمین روز آبان ماه نرخ دلار بار دیگر به سقف تاریخی خود رسید.‌قبل از این هم در ۱۱ مهر ماه بازیگران ارزی تهران به قله تاریخی صعود کرده بودند.

صعود نرخ دلار به کانال تاریخی

 معامله گران در کنار هجوم بورسی ها به بازار ارز ، تقویت انتظارات تورمی، سیگنال های منفی برجامی و تحریم ها را از جمله دلایل صعود نرخ دلار عنوان می کنند.گفته می شود  در  یازدهمین روز آبان نرخ دلار رکورد زد و به کانال تاریخی خود رسید.

صف های طولانی در بازار دلار

با افزایش شکاف قیمت دلار رسمی و آزاد صف های طولانی برای خرید ارز رسمی به وجود آمد.

اقدام بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز

با یکه تازی نرخ دلار در تهران نهاد بازار ساز در فاز تدافعی قرار گرفت. بانک مرکزی در ۱۴ آبان ماه از امکان خرید ارز به صورت غیرحضوری خبر داد.بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، تمامی صرافی‌های عضو باز متشکل ارزی از شنبه ۱۴ آبان‌ماه موظف به عرضه ارز از طریق سامانه برخط بازار متشکل ارزی شدند.

هیجانات ارزی کنترل شد

در ۱۵ آبان ماه قیمت دلار اندکی اصلاح شد. بازار های  همسایه هم شاهد عقب نشینی قیمت دلار بود. گفته میشود در روز مذکور ورود نیروی انتظامی به بازار دلار موجب کاهش حجم تقاضا شده بود. به همین دلیل هیجانات ارزی تا حدودی کنترل شد.

ردپای یک شایعه در بازار دلار

 روز یکشنبه ۱۵ آبان یک شایعه هم برجسته شد یارانه خرید دلار سهمیه قطع میشود. با این حال با وجود اقدامات جدید بانک مرکزی  همچنان صف‌های طولانی مقابل صرافی ها برای خرید ارز وجود داشت.

دستور رئیسی برای کنترل قیمت دلار

با تداوم پیشروی نرخ دلار پای سید ابراهیم رئیسی به بازار ارز تهران باز شد.رئیس جمهور در روز  ۱۶ آبان  به بانک مرکزی و دیگر دستگاه ها دستور داد که آرامش را به بازار ارز برگرداند.

پیامک قوه قضائیه به خریداران ارز سهمیه ای 

از طرفی هم گفته می شود  قوه قضائیه پیامی فرستاده بود  که در آن اطلاعات هویتی خریداران سهمیه برای سازمان هدفمندی یارانه ها و سازمان امور مالیاتی کشور ارسال خواهد شد.با این حال بازار رفتار معکوس از خود نشان داد و به دستورات آقای رئیس جمهور گوش نداد.البته  کمیسیون اقتصادی مجلس هم گفته بود جلسه‌ای با حضور خاندوزی و صالح‌آبادی برگزار خواهد کرد.

گفته می شود بازار ارز تهران در هفدهمین روز آبان انتظامی بوده است.با تداوم‌ افزایش قیمت دلار بانک مرکزی در کنار عرضه ارز در سامانه برخط بازار متشکل ارزی در راستای تسهیل معاملات ارزی تعداد شعب خرید ارز را از ۲۱ شعبه به ۴۰ شعبه افزایش داد.

برخورد با صرافی ها و اتاق‌ های قیمت گذاری کاذب دلار / رئیس پلیس امنیت اقتصادی خبر داد

رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ از برخورد با صرافی ها و اتاق‌ های قیمت گذاری کاذب، معاملات صوری و خالی‌فروشی ارز کرده بودند، خبر داد.

سرهنگ هدایت بهرامی با اشاره به اقدامات پلیس امنیت اقتصادی در برخورد با دلالان ارز در روزهای اخیر گفت: با توجه به التهابات اخیر در جامعه و اغتشاشات پیش آمده و همچنین تبلیغات رسانه‌های معاند برای ایجاد التهاب در بازار و دیگر مولفه‌های اقتصادی و سیاسی، شاهد بروز برخی التهابات در بازار ارز بودیم. البته با توجه به اینکه ما پیش‌بینی کرده بودیم که دشمن حتما در بازار و موضوعات اقتصادی ورود خواهد کرد، یکسری تمهیدات را اتخاذ کرده و برنامه‌ریزی‌هایی را از قبل انجام داده بودیم که با این موارد برخورد کنیم.

وی با بیان اینکه با برنامه‌ریزی‌هایی که از قبل انجام شده و همچنین هماهنگی با دیگر دستگاه‌ها و انجام کارهای اطلاعاتی چندین عملیات پلیسی برای برخورد با سودجویان و متخلفان به اجرا درآمد، گفت: ماموران پلیس امنیت اقتصادی با انجام این اقدامات نسبت به شناسایی سرشاخه‌ها و اخلالگران بازار که من به آنها لقب تروریسم اقتصادی را می‌دهم، اقدام کردند.

افزایش قیمت ارز با قیمت‌گذاری کاذب و معاملات صوری

رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ به اقدامات این افراد برای اخلال در بازار ارز اشاره کرد و گفت: این افراد برای اخلال در بازار ارز اقدام به ایجاد اتاق‌های قیمت گذاری کاذب، خالی فروش و انجام معاملات صوری کرده بودند و از این طریق موجب افزایش قیمت ارز شده بودند. همانطور که می‌دانید بار روانی افزایش قیمت ارز در معیشت مردم و قیمت دیگر کالاها نیز اثرگذار است و در همین راستا نیز پلیس امنیت اقتصادی به سرعت با هماهنگی دیگر دستگاه‌ها وارد عمل شده و با سودجویان و اخلالگران برخورد کرد.

بهرامی اقدامات انجام شده از سوی پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ را در کاهش قیمت ارز اثرگذار توصیف کرد و گفت: طی دوهفته اخیر با اقدامات انجام شده ازسوی همکاران من در پلیس امنیت اقتصادی، با اتاق‌های معاملات فردایی و قیمت گذاری‌های صورتی و کاذب برخورد شد. ماموران پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ با اجرای ۹ مرحله طرح عملیاتی برای برخورد با اخلالگران بازار ارز اقدام به تشکیل ۳۴ پرونده قضایی کرده و ۶۳ متهم را که در میان آنان افراد دانه درشت نیز قرار دارند، شناسایی و بازداشت کردند.

حمله گازانبری پلیس به معاملات صوری دلار

وی با بیان اینکه پلیس از واحدهای صنفی و صرافی‌ها نیز بازدید کرد، گفت: در جریان این بازدیدها با ۱۲ واحد صنفی متخلف که مجوزی برای خرید و فروش ارز نداشتند و اقدام به سوءاستفاده کرده بودند، برخورد شد. در مجموع سه میلیون و ۳۱۴ هزار عدد انواع واحد ارز از دلالان ارزی نیز کشف و ضبط شد، ارزش ریالی ارزهای کشف شده بالغ بر ۳۶ میلیارد تومان بود.

رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ به دشواری‌های کشف ارز از دلالان اشاره کرد و گفت: دلالان ارزی شگردهای پیچیده‌ای برای نگهداری ارز دارند و این مقدار ارز کشف شده از دست دلالان و اصطلاحا از کف خیابان بوده است و از این رو رقم قابل توجهی محسوب می‌شود.

دلالان و اخلاگران زیر ذره‌بین پلیس

بهرامی با بیان اینکه با اقدامات پلیس در کنار سایر اقدامات حاکمیتی خوشبختانه شاهد کاهش قیمت ارز بودیم، گفت: مفسدین و اخلالگران اقتصادی باید بدانند که ماموران پلیس امنیت اقتصادی آنان را رصد کرده و با اقدامات مجرمانه آنان برخورد خواهند کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا از میان ۶۳ اخلالگر و دلال دستگیر شده، افرادی دارای ارتباط با خارج از کشور بودند یا خیر نیز گفت: این موضوع در حال بررسی است. البته به طور کلی این سودجویان با اقدامات خود آب به آسیاب دشمن ریخته‌اند، اما ما ارتباط این افراد را نیز بررسی کرده و اگر چنین موارد محرز شود، حتما در پرونده آنان درج خواهد شد.

رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ با بیان اینکه طرح‌های پلیس برای مقابله با اخلالگران بازار ارز ادامه خواهد داشت، گفت: این افراد به طور محسوس و نامحسوس از سوی پلیس کنترل شده و با اقدامات مجرمانه آنان برخورد خواهد شد.

ارسال نظر