در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۶۰۹۲
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۸
در معاملات روز گذشته بورس تهران گرچه شتاب رشد شاخص ها بیشتر شد، اما اتفاق ویژه ای نسبت به معاملات روز دوشنبه رخ نداد.

به گزارش پایگاه خبری دانا، بورس تهران همچنان درجا می زند اما شواهد حاکی از آن است که شاخص تمایل بیشتری به صعود دارد. البته فروشندگان بازار هم نسبتا قوی هستند و به راحتی اجازه نمی دهند بورس به سمت بالا حرکت کند.

دیروز شاخص کل بورس و شاخص هم وزن نسبت به روز دوشنبه رشد بیشتری داشتند. اما با این حال رشد هیچ کدام از آن ها به یک درصد نرسید. از طرفی بررسی سایر شاخص های بااهمیت معاملات هم نکته درخشانی نشان نمی دهد.

به عبارتی می توان گفت که با وجود رشد شاخص ها، به قدرت طرف تقاضا افزوده نشده است. البته شاخص قدرت خریداران حقیقی کمی بهبود یافت و از عدد 0.91 به 0.97 رسید. اما این افزایش جزئی، نتوانسته طرف تقاضا را قدرتمندتر از طرف خرید کند و همچنان فروشندگان حقیقی زور بیشتری نسبت به خریداران حقیقی دارند.

حقیقی ها هنوز به بازار امیدوار نیستند

خروج پول هم در بازار روز گذشته کمی افزایش یافت. دوشنبه خروج پول حقیقی ها از بازار رقم 10 میلیارد تومان بود اما دیروز این رقم به بیش از 30 میلیارد تومان رسید. البته از آنجا که همچنان خروج پول حقیقی ها رقم چشمگیری نیست، نباید از این بابت نگرانی زیادی داشت.

اما از زاویه دیگر، همین خروج پول کم حجم نیز نشان می دهد حقیقی ها همچنان به این بازار امیدوار نیستند. این روند البته می تواند به سرعت تغییر کند که لازمه آن، مشاهده تحرکاتی مثبت در جهت بالا رفتن بازار است.

ارزش معاملات خرد نیز دیروز کمی کاهش یافت که رقم آن چندان زیاد نبود. روز گذشته نسبت به دوشنبه، ارزش معاملات خرد حدود 60 میلیارد تومان کاهش یافت. اما این کاهش رقم معاملات خرد به اندازه ای نیست که بار معنایی خاصی داشته باشد.

رشد تعداد نمادهای مثبت

با این حال برای ادامه رشد بازار نیاز است که ارزش معاملات خرد بیشتر از این ارقام شود. ضمن اینکه روند خروج پول حقیقی ها نیز  باید به پایان برسد تا مشخص شود حقیقی ها به آینده بازار امیدوار شده اند.

در وضعیت فعلی و با توجه به عدم افزایش عرضه ها در دقایق پایانی معاملات روز گذشته، می توان انتظار داشت که بازار امروز نیز مثبت بازگشایی شود. همچنین تعداد نمادهای مثبت در دقایق پایانی معاملات روز سه شنبه، با رشد نسبت به روز دوشنبه، حدود 430 عدد بود که در همان لحظات تنها 230 نماد منفی در بازار وجود داشت. همین نکته، چشم انداز بازار امروز را مثبت می کند.

تحلیل بنیادی سهام تپکو/ سودآوری پس از مدت‌ها زیان

در میان صنایع بورس تهران، صنعت ماشین آلات و تجهیزات را می توان ترکیب کوچکی از صنعت خودرو و فلزات اساسی دانست. شرکت های این صنعت مشغول به تولیدات ماشین آلات سنگین و تجهیزاتی هستند که در صنایع کاربرد حیاتی دارد. در شرایطی که تحریم ها اجازه واردات این محصولات را به کشور نمی دهند، فعالیت شرکت های این صنعت برای تولیدات صنایع کشور نقشی اساسی دارد. با این حال مدیریت های اشتباه و عدم وجود نرخ فروش اصولی باعث زیان دهی در بین شرکت های این صنعت شده. بزرگترین تولیدکننده ماشین آلات راهسازی و معدنی در خاورمیانه شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو می باشد. هدف تاسیس این شرکت تولید و مونتاژ محصولاتی مانند لودر، بلدوزر، غلتک، گریدر و بیل بود و برای انتقال دانش فنی از خارج کشور و بهبود آن ها، همکاری خود را در حوزه های محصولات، فروش و خدمات بعد از فروش با شرکای تجاری مانند ولوو، لیبهر، دایناپک، کوماتسو و نیوهلند آغاز نمود. امروزه هپکو بیشترین سهم از ماشین آلات را در بازارهای داخلی دارد. خط تولید هپکو به تجهیزات پیشرفته مجهز می باشد این تجهیزات شامل ماشین آلات فرزکاری، ابزارآلات برشکاری، جوشکاری و دستگاه cnc میباشد. این ظرفیت به هپکو این اجازه را می دهد تا 2 هزار و 500 واحد ماشین آلات مختلف تولید نماید و ۲0 هزار تن از سازه های فولادی در سال بسازد. همچنین هپکو سهم مناسبی در تولید تجهیزات مورد استفاده در صنعت نفت و گاز بدست آورده است.

عملکرد مالی شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو

تپکو در سال قبل توانسته بود 240 میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته باشد. این درآمد در مقایسه صنعت و توان این شرکت نشان دهنده توقف تولید و یا تولید در کمتر از 20 درصد ظرفیت عملی این مجموعه دارد. شرایط تپکو در سال 99 وخیم تر از سال مالی گذشته بوده است. این شرکت در سال 99 تنها 73 میلیارد تومان درآمد به دست آورد. بهای تمام شده درآمد های عملیاتی سال 1400 193 میلیارد تومان بود که 47 میلیارد تومان برای این مجموعه سود ناخالص به همراه آورد.

در سال 1400 هزینه های عملیاتی تپکو از سود ناخالص این مجموعه بیشتر بود و با پرداخت 68 میلیارد تومان بابت هزینه های عملیاتی و 143 میلیارد تومان بابت برآیند سایر درآمد ها و هزینه های عملیاتی، زیان عملیاتی 158 میلیارد تومانی برای تپکو به ثبت رسید. در سال 99 نیز تپکو 111 میلیارد تومان زیان عملیاتی داشت. با این حال تنها تغییر قابل توجه در روند صورت های مالی سال قبل به نسبت سال 99 کاهش هزینه های مالی از 149 میلیارد تومان به 8 میلیارد تومان است. در نهایت برای سال قبل زیان خالص 169 میلیارد تومانی تپکو به ثبت رسید که 30 درصد کمتر از زیان خالص 241 میلیارد تومانی سال 99 است.

عملکرد شش ماهه سال جاری تپکو نشان می دهد که این شرکت از شرایط بحرانی خود اندکی فاصله گرفته است. تپکو در شش ماهه امسال 503 میلیارد تومان فروش کرده درحالی که شش ماهه سال قبل تنها 9 میلیارد تومان فروش داشته است. با این حال هنوز حاشیه سود ناخالص این شرکت پایین است و با وجود فروش 503 میلیارد تومانی، 43 میلیارد تومان سود ناخالص پس از کسر 460 میلیارد تومان بهای تمام شده درآمد ها باقی ماند. هزینه های عملیاتی 12 میلیارد تومانی نیم سال ابتدایی 1400 در شش ماهه امسال با افزایش دو نیم برابری 32 میلیارد تومان شد.

سود عملیاتی شش ماهه امسال 11 میلیارد تومان به ثبت رسید در حالی که شش ماهه ابتدایی سال قبل زیان عملیاتی 13 میلیارد تومانی به ثبت رسیده بود. هزینه های مالی تپکو که در سال قبل کاهش یافته بود، به وسیله بازگشت به روند تولیدات معمول این مجموعه افزایش یافت و به 13 میلیارد تومان رسید. با این حال سایر درآمد های غیر عملیاتی تپکو که از یک میلیارد تومان شش ماهه سال 99 به 18 میلیارد تومان رسید، اجازه نداد این شش ماهه هم تپکو زیان خالص داشته باشد و عملکرد نیمه امسال این مجموعه با 16 میلیارد تومان سود خالص به پایان رسید.

چه کسانی یک میلیون و 150 هزارتومان می گیرند؟ + جزئیات پرداخت سود سهام عدالت

سود سهام عدالت  به صورت سالیانه پرداخت می شود.پس از برگزاری مجامع عمومی ۴۹ شرکت سرمایه پذیر، دریافت سود سهام عدالت از شرکت‌ها و مشخص شدن سود سهام عدالت قابل تقسیم بین مشمولین پرداخت می گردد.

پیمان حدادی، مشاور و دستیار ویژه ریاست  سازمان بورس در سهام عدالت ضمن اشاره به پرداخت سود سهام عدالت در دو قسط به دارندگان این سهام، در خصوص جزئیات پرداخت سود گفت: مبلغ دقیق سود سهام عدالت به دلیل اینکه هنوز مجمع سه تا از سهامی که در سهام عدالت وجود دارد برگزار نشده، مشخص نیست و یکی از دلایل اینکه قرار شده است علی الحساب و در دو قسط این سود پرداخت شود همین مسئله است.

ولی در شرایط فعلی می توان گفت که تا آخر آذرماه سال جاری مبلغ دقیق این سود پس از برگزاری مجامع مشخص می‌شود و تا آخر پاییز به طور قطعی سود سهام عدالت پرداخت می‌شود.وی افزود: پرداخت قسط دوم سود دارندگان سهام عدالت به تامین نقدینگی شرکت های سرمایه‌پذیر بستگی دارد و بنابراین می‌توان گفت که قسط دوم، اواخر اسفند ماه یا اوایل فروردین سال بعد پرداخت می‌شود، یعنی این امکان وجود دارد که پرداخت قسط دوم به اوایل سال بعد موکول شود.

مشاور رئیس سازمان بورس در پاسخ به سوال در خصوص آخرین وضعیت آزادسازی و فروش سهام عدالت، گفت: نکته‌ای که لازم است به آن اشاره کنم، فلسفه اصلی سهام عدالت، نگهداری این سهام است و قصد از واگذاری سهام عدالت این نبوده که این سهام در اختیار مردم قرار گیرد و مردم آن را بفروشند چرا که اگر چنین قصدی وجود داشت مانند طرح یارانه‌های معیشتی از ابتدا پول آن را به مردم پرداخت می‌شد.

 بنابراین باید به این نکته توجه شود که فلسفه اصلی سهام عدالت این بوده که مردم به صورت بلند مدت این سهام را نگهداری کنند و از عواید آن که همان سود سالانه آن است و هر سال از سال قبل بیشتر می‌شود (امسال هم حداقل دو برابر سال قبل است)، بهره ببرند. اما اینکه اختیار فروش این سهام مجددا کی آزاد می شود و در اختیار دارندگان آن قرار می‌گیرد بستگی به مصوبات شورای عالی بورس در این خصوص دارد که هنوز چنین تصمیمی اتخاذ نشده است.

حدادی در ادامه گفت: طبیعی است که اگر اختیار فروش سهام عدالت مجددا آزاد شود به هرحال بر شرایط بازار سرمایه تاثیرگذار است اما علت اصلی آنکه هنوز این اجازه از سوی شورای عالی بورس صادر نشده است، تاثیر گذاری آن بر شرایط بازار سرمایه نیست، چرا که زمانی که مجوز فروش سهام عدالت مجددا صادر شود حتما شرایطی که سابقا شاهد آن بودیم مبنی بر فروش 30 درصدی یا 60 درصدی دارندگان این سهام، اصلاح خواهد شد و قطعا مشابه تصمیمی که در سال 99 گرفته شد و سیل عظیمی از فروشندگان سهام عدالت را به سوی بازار سرمایه روانه کرد و یکی از دلایل ریزش بازار سرمایه شد، به آن صورت تکرار نخواهد شد. گفتنی است اگر قصد بر باز شدن فروش سهام عدالت شود حتما شرایط جدیدی اعلام می‌شود تا هم شرایط را برای نگهدارندگان سهام عدالت تسهیل کند و هم به لطمه ای به بازار سرمایه وارد نکند.

مبلغ سود سهام عدالت تغییر کرد؟

طرح توزیع سهام عدالت ، اولین بار در مرداد ماه سال ۸۴ و پس از ابلاغ سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی در جلسه هیئت وزیران دولت وقت به تصویب رسید.

در ادامه این مسیر برای شناسایی مشمولین سهام عدالت از سال ۸۴ تا سال ۸۹، در مجموع ۶ بار تصمیم مسئولین وقت دچار تغییر شد. در ابتدا بنا بود این سهام به همه ایرانیانی که ۱۵ سال کامل دارند با اولویت دهک‌های پایین درآمدی واگذار شود اما در آبان ماه سال ۸۵ این تصمیم عوض شد و قرار شد سهام عدالت تنها به دو دهک پایین درآمدی برسد و نهایتاً در فروردین ۸۸ با تصویب آئین نامه اجرایی توزیع سهام عدالت، ارائه سهام عدالت به ۶ دهک پایین درآمدی که ۲ دهک پایین درآمدی آن با اولویت روستاییان و عشایر بود، به تصویب رسید.

علی رغم تاکید قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی بر اختصاص این سهام به دهک‌های درآمدی، اما از همان ابتدا به جای بررسی دقیق درآمد افراد، اقشار جمعیتی مبنای تخصیص این سهم‌ها قرار گرفت.

بر این مبنا اگر چه در گام اولیه، اقشار آسیب پذیر تحت پوشش نهادهای حمایتی مشمول دریافت سهام عدالت قرار گرفتند اما در ادامه اقشار جمعیتی خارج از دهک‌های پایین درآمدی نیز مشمول دریافت سهام عدالت شدند که شاغلین دستگاه‌های اجرایی، بازنشستگان کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و کارکنان شاغل شهرداری‌ها از جمله آنها بودند.

واریز سود ۵۰۰ هزار تومانی تا پایان پاییز

از آن زمان تاکنون به سهامداران در پایان هر سال مبلغی تحت عنوان سود سهام عدالت پرداخت که این رقم هر سال اندکی نسبت به سال قبل، با افزایش مواجه می‌شود؛ البته آنطور که مسئولان اقتصادی کشور اعلام کرده‌اند امسال سود سهام عدالت (مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۰) دو برابر شده و به بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد که با توجه به اینکه سود شرکت‌ هایی که به تازگی مجمع برگزار کرده‌اند باید بر اساس جدول زمان‌بندی وصول شود، بنابراین سود مذکور امسال در دو مرحله واریز خواهد شد.

در همین راستا آنطور که احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده «سود سهام عدالت شرکت‌های بورسی که مهلت آنها برای واریز سود به پایان رسیده و سود سهام عدالت آنها قابل وصول است، تا پایان پاییز برای همه ۴۹ میلیون نفر سهامدار عدالت به میزان ۵۰۰ هزار تومان واریز شود.»

سود سهام عدالت سال گذشته چقدر بود؟

به گزارش مهر، سبد سهام عدالت از تعدادی سهام ارزنده و نمادهای بزرگ بازار سرمایه تشکیل شده است و نزدیک به ۵۰ شرکت سرمایه‌پذیر بزرگ را شامل می‌شود که سال گذشته سود سهام عدالت (مربوط به عملکرد سال ۱۳۹۹ شرکت‌ها) بر اساس ارزش برگ‌های سهام، سودهایی به میزان ۴۸۹ هزار تومان، ۴۹۲ هزار تومان، ۵۳۲ هزار تومان، ۵۷۵ هزار تومان و یک میلیون و ۸۱ هزار تومان واریز شد.

ارزش برگ سهام    سود واریز شده در سال ۱۴۰۰

سهام عدالت ۴۵۲ هزار تومانی    ۴۸۹ هزار تومان

سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی    ۵۳۲ هزار تومان

سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی    ۵۷۵ هزار تومان

سهام عدالت یک میلیون تومانی    یک میلیون و ۸۱ هزار تومان

بنابراین با توجه به اینکه اعلام شده است سود امسال سهام عدالت که مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۰ شرکت‌ها می‌شود دو برابر سود سهام سال ۱۳۹۹ خواهد بود، احتمالاً سودهای واریزی بر اساس ارزش برگ‌های سهام، ۹۷۸ هزار تومان، یک میلیون و ۶۴ هزار تومان، یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان و دو میلیون و ۱۶۲ هزار تومان خواهد بود.

تعیین پرتفوی ۳۵ هزار میلیارد تومانی برای جاماندگان سهام عدالت/ خودروهای پرتیراژ تنها در بورس عرضه می‌شود

حسین قربان زاده رییس سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه سازمان خصوصی سازی در 440 روز توانست، 60 بنگاه را آزاد سازی وثایق را انجام داده تا مالکیت خصوصی آنها به رسمیت شناخته شود، گفت: در این مدت با تکلیفی که بند «ن» تبصره 2 قانون بودجه داشت بیش از ٣� � شرکت به فهرست گروه‌های یک و دو برای واگذاری اضافه شد.

رییس سازمان خصوصی سازی در ادامه گفت:  موضوع واگذاری سهام بلوکی استقلال و پرسپولیس جزو واگذاری‌های مهم است که در جلسه آینده هیات واگذاری پیشنهاد ما برای واگذاری بلوک مدیریتی این دو باشگاه مطرح می‌شود و در صورت تصویب هیات واگذاری در دی‌ماه شاهد مزایده بلوک مدیریتی این دو باشگاه خواهیم بود؛ به نحوی که سهام دولت به اقلیت برسد.

وی در  مورد واگذاری  سهام خودروسازی ها نیز گفت: تا آخر سال قیمت گذاری دستوری محصولات ایران خودرو و سایپا حذف خواهد شد و خودرو در بورس عرضه می شود. این حذف مقدمه‌ای برای بهره‌مندی این دو شرکت خودروسازی از مدیریت بخش خصوصی است. همچنین واگذاری سهام تو دلی دو خودروسازی به عنوان یک ضرورت انجام می شود.

قربان زاده با اشاره  به اینکه شرکت های مس و فولاد شرایطی مشابه دو خودروسازی بزرگ کشور دارند، گفت: با توجه به این مساله‌ طبق تصویب شورای‌عالی سیاست اصل 44 یک ماه به وزارت‌خانه‌های ذی‌ربط و شرکت‌های مادرتخصصی فرصت داده شد تا اقدامات لازم در راستای جایگزینی وثایق انجام دهند.

تامین 35 هزار میلیارد تومان سهام برای جاماندگان سهام عدالت

وی با تاکید براینکه سود سهام عدالت نسبت به سال گذشته دو برابر شده است، گفت:  مرحله نخست واریز سود سهام عدالت تا پایان آذر یا اوایل دی‌ماه و مرحله دوم تا پایان سال انجام می شود.

رییس سازمان خصوصی سازی با اشاره به اینکه 3.5 میلیون نفر جامانده سهام عدالت شناسایی شدند، گفت: به‌ازای هر نفر رقمی معادل 10 میلیون تومان سهام در نظر گرفته شده، اما تاکنون پرتفوی سهام به مرحله نهایی نرسیده است.

وی در مورد شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی که مسئولیت مدیریت سهام عدالت غیرمستقیم را برعهده دارند، گفت: در خصوص شرکت سرمایه گذاری استانی در چهار جلسه به صورت تخصصی بحث شد و مدل جدید حقوق مالکانه از شرکت‌های تعاونی تا سرمایه پذیر آغازی برای مجامع خواهد بود و با باز شدن نمادها می‌توان آن را در بازار سرمایه معامله کرد.

ارسال نظر