در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۸۹۰۹
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۷
یک کارشناس اقتصادی گفت: به نظر می‌رسد تصمیم یک شبه برای توقف عرضه خودرو در بورس کالا منجر به افزایش تقاضا و به هم خوردن بازار می شود.

به گزارش پایگاه خبری دانا، محسن علی حسینی با انتقاد از اینکه از ابتدای سال جاری موضوع واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی مطرح بود اما هنوز به نتیجه نرسیده است، گفت: برای به نتیجه رسیدن این موضوع ما نیازمند یک اراده قوی و تشکیل یک کمیته هستیم تا بتوانیم در اسرع وقت روند خصوصی سازی شرکت های خودروسازی را انجام دهیم.

وی با اعلام اینکه موانع مختلفی برای عدم واگذاری خودروسازان مطرح شده است، افزود: یکی از این موارد وثیقه بودن سهام‌ شرکت های خودروساز در بانک ها یا ارزش گذاری سهام ها است که این موضوع با کمک دولت به راحتی قابل حل است.

این کارشناس اقتصادی به عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد و گفت: فروش خودرو با قیمت های دستوری باعث زیان خودروسازان شده بود که پیشنهاد فروش خودرو در بورس کالا مطرح شد. در این دوماه اجرای این موضوع نتایج بسیار مناسی داشت و مردم توانستند خودرو را با قیمتی ارزان تر از بازار خریداری و خودروساز هم توانست از این فروش بخشی از زیان خود را به دلیل قیمت گذاری دستوری محصولات جبران کند.

وی با بیان اینکه با فروش خودرو در بورس کالا دلال بازی در بازار از بین رفت، افزود: برای مدیریت بیشتر بازار حتی وزارت صنعت اعلام کرد که خودروسازان افزایش عرضه را در بورس کالا انجام دهند تا بازار به سمت ثبات قیمتی حرکت کند اما روز گذشته به یکباره سخنگوی وزارت صنعت  توقف عرضه خودرو در بورس کالا را اعلام کرد.

علی حسینی اضافه کرد: به نظر می‌رسد توقف عرضه خودرو در بورس کالا آنهم در شب عید که تقاضا افزایش می یابد، نتایج مناسبی را در بازار نخواهد داشت. 

وی با اعلام اینکه چرا آقایان به جای رفع ایرادات صورت مسئله را پاک می کنند، تصریح کرد: فروش خودرو در بورس کالا باعث شده تا قیمت خودروها در بازار به تعادل برسد حتی تعدادی از خودروها با همان قیمت پایه به فروش رسید. اما چرا یک شبه تصمیم گرفته اید که خودرو در بورس کالا عرضه نشود؟ تکلیف مردمی که پول های خود را نقد کرده و در حساب های وکالتی خود قرار دادند چه می شود؟ چرا یک هفته یا دوهفته قبل از اعلام این تصمیم مردم را نسبت به این موضوع آگاه نکرده اید. امروز مردم بلاتکلیف هستند.

این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه چه کسی پاسخگوی عواقب توقف عرضه خودرو در بورس کالا هست، اظهار داشت: با توقف فروش خودرو در بورس کالا عرضه خودروهای وارداتی هم در بورس کالا با ابهاماتی همراه است.

وی در رابطه با ورود شورای رقابت به حوزه قیمت گذاری خودرو نیز گفت: یکی از اهداف اصلی شورای رقابت از بین بردن انحصار و عدالت است در این دو ماه هم که خودرو در بورس کالا عرضه شد مصرف کننده و تولیدکننده به سود دست پیدا کردند. اما سوال اینجاست از مهرماه امسال که مهلت مصوبه سران قوا در تعیین قیمت خودرو در ستاد تنظیم بازار به اتمام رسیده بود شورای رقابت سکوت کرده است و حالا با یک مصوبه مدعی قیمت گذاری شده است چرا رئیس این شورا حرفی در این میان نمی زند. 

به گفته علی حسینی، شورای رقابت بررسی کند آیا فروش خودرو در بورس کالا به نقع مصرف کننده بود یا خیر!

خودرو با ورود شورای رقابت رسماً گران می‌شود؟

 فروش خودرو در بورس کالا که مدتی است در کش و قوس نظر موافقان و مخالفان قرار دارد، با مصوبه اخیر شورای رقابت برای ورود به تعیین دستورالعمل قیمت گذاری خودرو که ظاهرا تحت فشار 11 نماینده مجلس و سازمان بازرسی کل کشور انجام شده، وارد چالش جدیدی شده است.

در حالی که قیمت کارخانه ای خودرو طی سال جاری تغییر نداشته است، و خودروسازان به بهانه افزایش هزینه ها و تورم برای افزایش قیمت وزارت صمت را تحت فشار گذاشته اند، وزارت صمت هم به ناچار برای اینکه زیر بار افزایش قیمت خودرو نرود، و از طرفی بخشی از زیان انباشته خودروسازان را جبران کند، موافقت کرد که تا سقف 30 درصد خودروها در بورس کالا با قیمتی بالاتر از قیمت کارخانه و پایین تر از قیمت بازار عرضه شود و 70 درصد مابقی هم به شیوه قرعه کشی و با قیمت کارخانه فروش رود.

در همین راستا طی یکی دو هفته گذشته شاهد بودیم که با افزایش عرضه خودرو در بورس، برخی از خودروها در بورس کالا بسیار پایین تر از قیمت بازار فروخته شد و برخی خودروها هم مشتری نداشت و با همان قیمت پایه کارخانه به فروش رفت که همزمانی این اقدام با افزایش عرضه در قرعه کشی‌ها بازار غیررسمی خودرو را هم تحت تاثیر قرار داد و قیمتها سیر نزولی داشت.

این روند در حالی ادامه داشت که با نامه 11 نماینده مجلس به شورای رقابت و اظهارات رئیس سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر غیرقانونی بودن فروش خودرو در بورس، شاهد عقب نشینی وزارت صمت از رویه عرضه خودروی جدید در بورس و واگذار امر به شورای رقابت هستیم.

هفته گذشته شورای رقابت در اطلاعیه ای اعلام کرد" با توجه به منقضی شدن مدت زمان شصت و سومین مصوبه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی مورخ 28 مهرماه 1400، در خصوص تنظیم بازار خودرو، دستورالعمل تشکیل"کارگروه تخصصی خودرو" توسط شورای رقابت به تصویب رسید."

با اعلام این مصوبه، شورای رقابت عملاً به تعیین دستورالعمل قیمت گذاری خودرو ورود پیدا کرده است و دستورالعمل بازار خودرو که شامل تنظیم قیمت، مقدار و شرایط دسترسی آن است، توسط "کارگروه تخصصی خودرو" تدوین می‌شود.

این در حالی بود که مدیر روابط عمومی شورای رقابت بلافاصله پس از اعلام این خبر گفتگو کرد و گفت، شورای رقابت خودرو را قیمت گذاری نخواهد کرد و صرفا دستورالعمل را تدوین می کند و اجرای ان با دولت است.

به نظر می رسد دلیل این اظهارنظر این است که شورای رقابت نمی خواهد همچون گذشته عامل گرانی خودرو اعلام شود.

در حالی که قیمت کارخانه ای خودرو مدتی است تغییر نکرده، عملا با سپردن کار به دستورالعمل شورای رقابت باید منتظر افزایش قیمت کارخانه ای همه خودروها باشیم، چرا که طبق این دستورالعمل، قیمت خودرو هر شش ماه طبق تورم بخشی باید افزایش پیدا کند و به نظر می رسد خودروسازان هم با این اقدام بیشتر موافق باشند.

تولید ایران‌خودرو از مرز نیم میلیون دستگاه گذشت

 از ابتدای سال تا 21 دی‌ماه با افزایش 45 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، گروه صنعتی ایران خودرو از مرز تولید 500 هزار دستگاه انواع خودرو سواری و تجاری عبور کردند و به این ترتیب به هدف تعیین شده برای تولید امسال و تحقق فرمان رییس جمهوری مبنی بر افزایش 50 درصدی تیراژ تولید خودرو نزدیک‌تر شدند.

براساس این گزارش، طبق برنامه ریزی صورت گرفته در سه ماهه پایانی سال تیراژ تولید به بیش از 200 هزار دستگاه هدف‌گذاری شده است و تولید عبور مستقیم به عنوان یکی از دستاورد‌های مهم ایران خودرو در تحقق اهداف تولید ارزیابی می‌شود.

روند تولید در ایران خودرو شتاب گرفته و در تولید هفتگی نیز رکورد‌های جدیدی به ثبت رسیده است، به گونه‌ای که در هفته 42 سال جاری، بیش از 14 هزار و 400 دستگاه خودرو تولید شده که از هفته 40 سال 1399 تاکنون بی‌سابقه بوده است.

در حال حاضر علاوه بر تولید، صدور فاکتور و اسناد خودرو از ابتدای امسال تا 21 دی ماه افزایش 43 درصدی را تجربه کرده و در شاخص عرضه خودرو به مشتریان نیز در همین بازه زمانی رشد 41 درصدی به ثبت رسیده است.

گروه صنعتی ایران خودرو از خردادماه امسال با تولید خودروی سواری به صورت عبور مستقیم و از شهریورماه سال جاری با تولید محصولات تجاری و سنگین به شکل عبور مستقیم، موفق به افزایش کیفیت محصولات تولیدی، ارتقای رضایتمندی مشتریان، صرفه جویی بیش از دوهزار و صد میلیارد تومانی و نیز سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه شده است.

حذف خودرو ناقص از فرآیند تولید، یکی از فرامین هشت گانه رییس جمهوری در بازدید سرزده از ایران خودرو بود که این مهم با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته محقق شده و دستاورد‌های آن نیز قابل مشاهده و اندازه‌گیری است.

مشتریان سایپا حساب وکلاتی کدام بانک ها را معرفی کنند؟

شرکت سایپا در اطلاعیه ای اعلام کرد "در راستای فروش عادلانه و اختصاص خودرو به مشتریان واقعی، سایپا ضمن اعمال محدودیت های قبلی، معرفی حساب وکالتی را نیز در نظر گرفته است.

در همین راستا مکاتبات و نشست‌های بسیاری با بانک‌های مختلف کشور جهت اجرایی کردن این طرح انجام شد که تا لحظه صدور بخشنامه فروش فقط بانک تجارت جهت اجرایی کردن طرح اعلام آمادگی کرد.

بر اساس این اطلاعیه 3 بانک صادرات، ملت و اقتصاد نوین نیز امروز جهت اجرایی کردن این طرح اعلام آمادگی کرده‌اند و در صورت اعلام آمادگی سایر بانک‌ها مراتب جهت استحضار مشتریان اطلاع‌رسانی خواهد شد.

در حال حاضر مشتریان می توانند حساب بانک های تجارت ، ملت ، صادرات و اقتصاد نوین خود را جهت ثبت نام معرفی نمایند.

ارسال نظر