در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۱۰۷۹
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۰
در مورد کاهش بازار ارز سه فرضیه مطرح است: برخورد به مرز روانی، اشباع خرید و راه‌اندازی بازار مبادله از سه‌شنبه.

به گزارش پایگاه خبری دانا، روز گذشته بازار ارز از حذف دلار سهمیه، قهرش گرفت و بالا رفت. اما خبر افتتاح سامانه ناخدا و مقاومت اعداد رند، فعلا دلار را عقب نشانده است. اما سوال این است که ناخدای ارزی دلار را به ساحل آرامش می‌رساند یا...؟

بازار‌ها در مرز روانی

بازار‌ها از دلار تهران و هرات گرفته تا آب‌شده و سکه، به مرز روانی رسیده‌اند. دلار هرات ۵۰ هزار تومان، سکه ۳۰ میلیون و آب‌شده ۱۰ میلیونی در هر مثقال.

درهم ۱۴ هزار هم به عنوان یک مرز روانی مطرح است، اما با اهمیت کمتر نسبت به بازار‌های دیگر.

از معاملات هیجانی دوری کنید

معامله‌گران می‌گویند این نقاط مرز خودکشی هستند، یعنی ریسک به ریوارد خرید بالاست و فعلا بهتر است از معاملات هیجانی دوری کرد. آن‌ها معتقدند شاید نرخ بالاتر هم برود، اما خریدار در کوتاه‌مدت سود نمی‌کند.

نوسانات در بازار دلار هرات و درهم

روز گذشته دلار هرات در ۴۹ هزار و ۳۰۰ تومان شروع شد و تا ۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان هم بالا رفت و از آنجا به سمت ۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان کاهشی شد. فعلا هرات بالای ۵۰ هزار تومان نتوانست دوام بیاورد.

در بازار درهم نوسان رفت و برگشتی زیاد بود و از ۱۴ هزار تا ۱۳ هزار ۸۵۰ تومان پایین آمد و دوباره به سمت ۱۴ هزار برگشت. معامله‌گران می‌گفتند در ۱۴ نمی‌فروشند در ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان التماس می‌کنند که بخرید و کسی نمی‌خرد.

در بازار می‌گویند این نوسان‌ها بسیاری از قرارداد‌ها را فسخ کرده است.

راز ۵۰ هزار تومانی شدن قیمت دلار

یکشنبه شب ادعای بلومبرگ در خصوص غنی‌سازی اورانیوم تا ۸۴ درصد و خبر تحریم اتحادیه اروپا به بازار رسید و افزایشی شد، اما معامله‌گران می‌گویند دلیل اصلی رسیدن دلار به ۵۰ هزار تومان، خبر توقف معاملات دلار و یورو در بازار متشکل بوده است.

آشفتگی در بازار ارز

با اینکه طبق این خبر انتظار می‌رفت که عرضه دلار سهمیه نخواهیم داشت، اما حال و هوای بازار کاملا آشفته و جور دیگری بود. جلوی صرافی ملی و صرافی ملت که حتی بسته بودند و کرکره را پایین کشیده بودند، صف سنگین برای خرید دلار سهمیه دیده می‌شد. حتی می‌گویند برخی از ۶ صبح برای اسم‌نویسی در صف به بازار رفته بودند.

صف سنگین مقابل صرافی‌ها

حالا یکسری از صرافی‌ها هم بودند که می‌فروختند و صف سنگین جلویشان شکل گرفته بود؛ مثل صرافی توسعه صادرات.  

دلیل چنین صف‌هایی هم به اختلاف فاحش بین دلار سهمیه و دلار آزاد برمی‌گردد که باعث می‌شود تا برای خریداران دلار سهمیه، ۲۰ میلیون تومان شکاف ایجاد شود.

در مورد خبر تحریم اتحادیه اروپا که در روز دوشنبه اتفاق افتاد، می‌گفتند، چون از قبل خبرش در بازار پیچیده بوده، پیشخور شده است.


بازار کاهشی می‌شود؟

اما در مورد کاهش بازار سه فرضیه مطرح است: برخورد به مرز روانی، اشباع خرید و راه‌اندازی بازار مبادله از سه‌شنبه.

البته در چارت هرات هم در ۵۰ هزار تومان یک واگرایی مخفی منفی دیده شده است که تحلیلگران فنی می‌گویند بازار می‌تواند تا ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومان اصلاح دهد.  

بازار فعلا به بازار مبادله با تردید نگاه می‌کند. معامله‌گران معتقدند اگر این بازار بتواند تمام نیاز‌ها را پاسخ دهد، کارا خواهد بود، اما اگر محدودیت داشته باشد، فقط به بازار اصلاح می‌دهد و درمان نیست.

در مورد آینده نرخ دلار چه سناریو‌هایی مطرح است؟  

اگه دلار روی سقف کانال صعودی تثبیت دهد و انتهای موج نتواند جلوی افزایش را بگیرد، سناریو بدبینانه‌ای شکل می‌گیرد. البته در بازار اعداد خیلی بالایی هم برای آینده دلار مطرح می‌شد که فعلا خیلی جدی گرفته نشده است.


بعد از دلار و سکه؛ کالای دیگری هم حباب دار شد


 افشین صدر دادرس در گفتگو با ایسنا در پاسخ به اینکه آیا قیمت دام زنده در روز‌های اخیر افزایش یافته است یا خیر، گفت: به دلیل افزایش تقاضا  در روز‌های پایانی سال قیمت دام زنده از  کیلویی ۱۳۵ هزار تومان در ابتدای بهمن ماه به کیلویی ۱۴۰ هزار تومان رسیده است.

وی در پاسخ به چرایی افزایش قیمت گوشت قرمز و خبر‌های منتشر شده در خصوص فروش گوشت کیلویی ۵۰۰ هزار تومان نیز گفت: گوشت کیلویی ۵۰۰ هزار تومان معیار و ملاک قیمت‌گذاری نیست. عکسی که اخیرا در این رابطه منتشر شده گوشت خورشتی درجه یک است و معیار ما برای تعیین قیمت گوشت باید قیمت لاشه یا شقه باشد.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور افزود: وقتی لاشه را  قطعه بندی می‌کنند برحسب ضایعاتی که از آن خارج می‌شود قیمت آن تغییر می‌کند؛ بنابراین اگر می‌خواهیم برای تعیین قیمت گوشت شاخص داشته باشیم باید به جای گوشت قطعه بندی شده  به لاشه آن توجه کنیم.

وی تصریح کرد: افزایش قیمت دام قطعا روی قیمت گوشت تاثیر گذار است، اما این سو استفاده‌هایی که برخی افراد در بازار گوشت می‌کنند اثرات بیشتر از قیمت دام زنده دارد.

دادرس در پایان گفت: متاسفانه برخی افراد در بازار گوشت حباب ایجاد می‌کنند.

اطلاعیه جدید ارزی روی شیشه صرافی‌ها


مشاهدات میدانی از صف مقابل یکی از شعب ارزی بانک‌ها در میدان فردوسی، حکایت از این داشت که آن عده‌ای که برای خرید ارز آمده‌اند، نه مسافر بودند و نه دانشجو و نه تاجر، بلکه گروهی بودند که می‌خواستند روی کارت ملی خود، از سهمیه ارزی استفاده کنند.

آن طور که در گزارش‌ها دیده می‌شود، اجاره کارت ملی به دو میلیون تومان هم رسیده است.

یکی از کسانی که در صف خرید ارز ایستاده بود، به خبرنگار ما گفت: مدت زیادی است که در صف ایستاده‌ام و کارت ملی ما را گرفته‌اند و قرار است روی کارت ملی سهمیه ارزی دریافت کنم.

او عنوان کرد: البته می‌گویند بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ دلار نمی‌دهیم و این در حالی است که قرار بود سهمیه ارزی هر فرد ۵ هزار یورو باشد.

وی در مقابل سوال یکی از رهگذران که از او پرسید هر دلار را چند می‌خرید، گفت: قیمت صرافی پایین‌تر از قیمت بازار است.

دلار چه می‌شود؟

در این میان، فرد دیگری که در صف خرید ارز دولتی ایستاده بود، به خبرنگار خبرآنلاین گفت: قبلا از یک صرافی دیگر که دولتی بود، ارز می‌گرفتم، اما آن می‌گوید ارز نمی‌دهیم. صرافی بانکی هم رفتم، گفت نداریم.

او با بیان این‌که حالا به این شعبه بانک آمدم تا بلکه بتوانم ارز بگیرم، عنوان کرد: می‌گویند به زودی تصمیمات جدید ارزی ابلاغ می‌شود.

معاملات دلار و یورو در بازار متشکل ارزی متوقف شد

البته نکته‌ای که متقاضیان ارز سهمیه‌ای عنوان می‌کردند، اطلاعیه‌ای بود که به روی شیشه صرافی‌ها زده شده بود که از امروز و تا اطلاع ثانوی معاملات دلار و یورو در این بازار متوقف شده است.

بنا به اطلاعیه شماره ۶۸ مدیریت بازار متشکل معاملات ارز ایران، با توجه به راه‌اندازی قریب‌الوقوع مرکز مبادله ارز و طلا ایران و انتقال تمامی مصارف ارزی خدماتی (حواله و اسکناس) به این مرکز از امروز دوشنبه مورخ یکم اسفند ماه سال ۱۴۰۱ انجام معاملات دلار و یورو در بازار متشکل ارزی ایران متوقف می‌شود. لازم به ذکر است بر اساس اعلام بانک مرکزی کارگزاران خریدار ارز از بازار متشکل ارزی ایران که تا کنون اقدام به فروش ارز خریداری شده، نکرده‌اند، مکلفند نسبت به فروش آن طبق ضوابط ابلاغی اقدام کنند.


فروش ارز با کارت ملی متوقف شد/آغاز به کار مرکز مبادله طلا و ارز


 با اعلام بانک مرکزی از امروز مرکز مبادله طلا و ارز ایران رسما آغاز به کار می‌کند؛ این مهم بعد از آن به مرحله اجرا درآمده که در هفته‌های اخیر نرخ ارز نوسان شدید را ثبت کرده و به رکورد‌های تاریخی رسیده است.

در این مرکز ۶۸ نوع قلم خدماتی تأمین ارز انجام خواهد شد؛ مردم برای دریافت این ارز باید به کارگزاری‌هایی که بانک مرکزی معرفی می‌کند مراجعه کنند و در زمان مشخصی ارز خود را دریافت می‌کنند. در آینده صرافی‌های بانکی و تضامنی نیز به این کارگزاری‌ها اضافه خواهد شد.

طبق تصمیم جدید بانک مرکزی؛ برای مسافرت‌های زمینی ۳۰۰ یورو و مسافرت‌های هوایی ۵۰۰ یورو اختصاص داده شده است؛  ارز مسافرتی در پشت گیت فرودگاه‌ها به مسافران تحویل داده خواهد شد.

نکته مهم در سیاست‌های جدید ارزی بانک مرکزی این است که از این پس دیگر این  بانک، ارز برای فروش با کارت ملی در اختیار صرافی‌ها قرار نمی‌دهد؛ البته صرافی‌ها می‌توانند از منابع داخلی خودشان در همان سرفصل ارز از مردم بخرند و به مردم بفروشند.

کسب اطلاع خبرنگار تسنیم بیانگر آن است که بانک مرکزی در بسته جدید ارزی که از امروز به اجرا در می‌آید، از تجربه روسیه در بازگرداندن ارزش روبل استفاده کرده است. بر اساس این مدل و بسته جدید ارزی که از فردا به اجرا در می‌آید، کل منابع ارزی حاصل از صادرات اصطلاحاً زیر کلید بانک مرکزی قرار می‌گیرد.

این مدل که اجرای موفق آن به‌وسیله دولت روسیه موجب شد روبل پس از ریزش اولیه در قضیه جنگ اوکراین ظرف یک ماه، ارزش خود را بازیابی کند و حتی بالاتر از ارزش قبلی، پیمان‌سپاری صددرصدی ارز‌های صادراتی است.

در این مدل، ارز‌های حاصل از صادرات به‌خصوص در صنایع و معادنی که محصولات خود را به‌واسطه منابع ارزان انرژی تولید می‌کنند و در بازار‌های جهانی به فروش می‌رسانند، تحت کنترل بانک مرکزی قرار می‌گیرد و این صادرکنندگان عمده (پتروشیمی، فولاد، مس و...) الزاماً باید ارز خود را در بازار مبادله ارز و طلا، عرضه کنند.

در صورت اجرای موفق این مدل، امکان ریزش‌های سنگین در بازار ارز و بازیابی ارزش پول ملی مشابه آنچه در روسیه اتفاق افتاد، وجود خواهد داشت.

ارسال نظر