در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۱۴۶۷
تاریخ انتشار: ۰۹ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۵
وزیر علوم در همایش سلامت دانشجویی:
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره اینکه تمام ارکان دانشگاه برای پیشبرد تحقق اهداف آموزش عالی موثر هستند، گفت: باید برنامه‌های حوزه مشاوره و سلامت علاوه بر دانشجویان به یاوران علمی و اعضای هیئت علمی و همه ارکان دانشگاه نیز تسری یابد.

به گزارش پایگاه خبری دانا دکتر محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم در آیین اختتامیه اولین جشنواره ملی سلامت دانشجویان که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: برای توسعه فرهنگی، ایجاد شور و نشاط اجتماعی حتماً باید از ظرفیت هنر و هنرمندان در این زمینه استفاده کنیم.

وی گفت: خداوند نعمت های زیادی را به انسانها و بشر داده است که دو مورد از آن نعمت‌های بزرگ، سرآمد نعمت‌ها هستند یکی امنیت و دیگری سلامت است.

وی با بیان اینکه قدر این دو نعمت را باید بدانیم گفت: تا زمانی که گرفتار نشدیم خیلی به ارزش این دو نعمت واقف و آگاه نباشیم. بحث سلامت و امنیت بسیار مهم است چرا که اگر سلامتی و امنیت وجود نداشته باشد اثربخشی بقیه نعمتها کمتر می شود.

وی گفت: علم ارزش دارد، اما در کنار آن عقل هم ارزش دارد، آموزش عالی هم تلاش می‌کند که میزان دانایی جامعه را بالا ببرد، چرا که انسان‌های دانا بزرگترین سرمایه جامعه هستند.

وزیر علوم با طرح این سوال که علم و عقل چیست؟ گفت: علم از نوآوری حاصل می شود، کسی که عالم است می تواند مشکلات را حل کند، علم هنر حل کردن مشکل و بحران است؛ عقل یعنی پیشگیری، یعنی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که برای ما بحران و مشکلی پیش نیاید مثلا رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، خطرات تصادف را کاهش می دهد و رعایت اصول و ساخت و ساز، ایمنی ساختمان ها را بیشتر می کند.

زلفی گل در ادامه گفت: بنابراین وقتی که عقل و علم کنار هم قرار بگیرد اثر هم افزا دارد و در انسان‌های دانا این دو بعد، عقل و علم در کنار هم وجود دارند.

وی با بیان اینکه دانایی و علم به یکباره حاصل نمی‌شود، گفت: انسان عالم از تجربیات و دانش دیگران استفاده می‌کند، میزان آگاهی خود را بالا می برد. عقل هم بر مبنای تجربه شکل می‌گیرد، به همین دلیل  تاریخ ارزش دارد. تاریخ یعنی عقل یعنی سرنوشت گذشتگان را بخوانیم با اشتباهات گذشتگان آشنا شویم، آن اشتباهات را مجددا تکرار نکنیم و هزینه برای یک اشتباه چند بار پرداخت نکنیم.

وی گفت: اقدام سازمان امور دانشجویان در برگزاری همایش سلامت روان را می‌ستاییم چرا که به افزایش دانش سلامت جامعه به ویژه دانشجویان و آینده سازان و آینده داران کشور کمک می کند.

وزیر علوم با بیان اینکه سلامت، ابعاد مادی، روحی، اجتماعی، حقوقی و قانونی دارد، گفت: سلامت انواع و اقسام مختلفی دارد که به همه جنبه‌های آن باید توجه  شود، به همین دلیل باید در دانشگاه‌ها، رشته‌های مختلف شکل بگیرد، به همین دلیل باید رشته‌های پزشکی، کشاورزی، دامپزشکی، هنر و علوم انسانی کنار هم قرار گیرند تا اثر هم افزا داشته باشند. سلامت جسمی فقط پزشکی نیست، سلامت جسمی به کشاورزی هم مرتبط است، چرا که بحث تغذیه مطرح است. اگر رشته‌های مهندسی، تجهیزات لازم را برای سلامت و آسایش و آرامش محیا نکنند عملاً سلامت با مشکل روبرو می شود.

وی با بیان اینکه سلامت، ابعاد مختلف دارد، گفت: رشته‌های علوم انسانی بحث روحی و روانی را تامین می‌کند، رشته‌های علوم طبیعی و علوم انسانی آرامش را تامین می‌کنند، پس از این باب است که توجه به سلامت اعم از جسمی، روحی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، قانونی و مقرراتی مهم است.

وزیر علوم گفت: امکان دارد یک قانون، سلامت بخشی از جامعه را بر هم بزند، امکان دارد یک رفتار حقوقی ناشایست، سلامت بخشی از جامعه را برهم زند؛ بنابرین باید جورچین سلامت را متوازن بینیم و به تکه های مختلف آن توجه کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکه دانشگاه چهار رکن اساسی دارد، گفت: دانشجویان، اساتید، یاوران علمی (کارکنان) و محتوا است. بنابراین یک مربع را در نظر بگیرید مرکز مربع بنویسید آموزش عالی، هر رأس آن یک رکن است. هر کدام از این ارکان کارکرد خاص خود را دارد.

زلفی‌گل اظهار داشت: در  دو سه سالی که کرونا بود دانشگاهها نشاط نداشتند. دانشگاه با حضور دانشجو معنا و مفهوم پیدا می‌کند.

وی تاکید کرد: باید موضوع سلامت را به ارکان مختلف آموزش عالی تسری دهیم.  سلامت در محتوا هم مهم است؛ توجه به یاوران علمی و اعضای هیئت علمی مهم است تا بتوانیم نسل عالم تر، عاقلتر و داناتر از خودمان تحویل جامعه دهیم.

وی گفت: یک استاد دانشگاه زمانی موفق است که دانش آموختگان از خودش عاقل‌تر، عالم‌تر، داناتر، با اخلاق‌تر و با ایمان‌تر باشند. یک دانشگاهی زمانی موفق است که هر نسل جدیدی را که پرورش می دهد نسبت به نسل‌های گذشته میزان دانایی آنها بالاتر باشد و این زمانی اتفاق می افتد که شرایطی را ایجاد کنیم که همه ارکان دانشگاه خود را موثر در رشد دانشگاه بدانند.

وی یادآور شد: سال گذشته دستورالعمل پایه های تشویقی را برای اساتیدی که فعالیت و کارهای شاخص انجام می‌دهند تصویب کردیم و آیین نامه یاوران علمی نیز در دست اقدام است و اخیراً به سازمان امور دانشجویان ماموریت دادیم که دستورالعمل "دانشجویان سرآمد" را تدوین کنند.

وزیر علوم گفت: بر اساس طرح سرآمدان دانشجویی؛ اگر دانشجویی یک کار شاخصی انجام دهد که باعث ارتقاء دانشگاه شود، باید مورد تشویق قرار گرفته و از مزایای خاص برخوردار شود.

وی در تشریح این طرح افزود: اگر یک دانشجو در بین ۵۰ نفر رتبه اول را کسب کرد، حداقل یک امتیاز به آن داده شود؛ برای مثال از هزینه خوابگاه، از هزینه غذا معاف شود. اگر دانشجوی دکترا یا کارشناسی ارشد، اقدام موثر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی انجام داد که شاخص بود در قبال این کار شاخص یک امتیاز به آن دانشجو داده شود.

وزیر علوم در پایان سخنان خود در این همایش گفت: تلاش می‌کنیم شرایطی ایجاد کنیم که استعدادها شکوفا شود و دانشجویان ما تلاش کنند که سقف پروازشان را بالاتر ببرند و امیدوارم به زودی آیین نامه دانشجویان سرآمد نیز تهیه شود و ما بتوانیم شرایطی را ایجاد می کنیم که یک جریان علمی موثر و جریان فرهنگی موثر شکل بگیرد.

ارسال نظر