در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۳۱۱۷
تاریخ انتشار: ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۲
سند تحول بنیادین آموزشی بر تعلیم و تربیت تمام ساحتی تاکید دارد؛ آموزش وقتی مهم است که در کنار پرورش و همراه با شیوه‌های جذاب انتقال مطلب باشد.

به گزارش پایگاه خبری دانا یکی از موضوعاتی که در خصوص اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مطرح می‌شود؛ میزان آشنایی معلمان با اصول سند تحول و چگونگی اجرای آن در مدارس است.

شاید به جرأت بتوان گفت که یکی از عمده ترین دلایل عدم اجرای کامل سند در طول ۱۲ سال گذشته، این بوده که راهکارها و اهداف سند معمولاً روی کاغذ بوده است و سیاست‌ها تنها به صورت توصیه‌ای در میان مسئولان آموزش و پرورش مطرح شده و چندان برای اجرا در مدارس به کار نمی‌رفت.

علاوه بر عدم آشنایی برخی از معلمان با زبان سند تحول و چگونگی اجرای آن، در سال‌های اخیر کمتر شاهد یک هماهنگی کلی میان مدارس و نهادهای خارج از نظام آموزشی برای اجرای سند تحول بودیم.

یکی از معلمان هنرستانی در پاسخ به این سوال که تا چه میزان سند تحول در هنرستان شما اجرایی شده است؛ گفت: سند تحول بر مهارت آموزی تاکید دارد در حالی که ما در هنرستان خودمان ابزار مناسب برای مهارت آموزی نداریم.

وی ادامه داد: سیستم‌های کامپیوتری مناسبی برای دانش آموزان رشته کامپیوتر نداریم یا دانش آموزان رشته برق قدرت وسایل زیادی برای مهارت آموزی ندارند. با این وجود می‌توانستیم دوره‌هایی را برای دانش آموزانمان به کمک سازمان‌های بیرونی داشته باشیم اما هماهنگی با آنان کار مدیر مدرسه نیست.

 

وقتی سند تحول معلم را عاشق درس می‌کند

 

سیده عذرا مشکاتی، معلم نمونه کشوری که مدیر مدرسه‌ای ابتدایی در تهران است؛ در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: سال‌هاست به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به عنوان یک نقشه راه برای نظام آموزشی نگاه می‌شود.

این سند به همه دست اندرکاران تعلیم و تربیت ارائه شده است و مسئولین و متولیان امر تلاش بسیار زیادی داشتند که این سند را شفاف، روشن و واضح ارائه کنند؛ با این حال متأسفانه مقداری ادبیات سند با ادبیات مدارس همخوانی نداشته و آن طور که لازم است شناخت ایجاد نشده است.

اجرای سند تحول و لزوم آشنایی معلمان با تعلیم و تربیت تمام ساحتی

این معلم نمونه کشوری افزود: حدود سه سال است مخصوصاً بعد از پایان همه گیری ویروس کرونا کلاس‌های مختلفی در سراسر کشور برای معلمان از طریق فضای مجازی برگزار می‌شود تا معلمان این سند را درک کنند.

اگر قرار است تعلیم و تربیت تمام ساحتی باشد، اگر قرار است معلم علوم به پرورش و تربیت دانش آموزان هم توجه کند و تمامی ساحت‌های تربیتی را در نظر داشته باشد یا اینکه معلم ریاضی به خداشناسی هم اشاره داشته باشد مستلزم این مسئله است که همه معلمان تمام ساحت‌های تعلیم و تربیت (تعلیم و تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی، تعلیم و تربیت زیباشناختی و هنری، تعلیم و تربیت اقتصادی و حرفه‌ای و تعلیم و تربیت علمی و فناورانه) را بشناسند و نحوه آموزش آنان را درک کنند.

متأسفانه مقداری ادبیات سند با ادبیات مدارس همخوانی نداشته و آن طور که لازم است شناخت ایجاد نشده است

مشکاتی تاکید کرد: باید اصول تربیتی و شناخت اصول آموزش اصول تربیتی برای معلمان روشن شود. در برخی از دوره‌ها کلاس‌های خوبی برای آموزش سند به معلمان برگزار شد.

من در این دوره‌ها شرکت کردم و حتی به درس زمین شناسی علاقه پیدا کردم؛ برای من درسی مثل زمین شناسی از خشک‌ترین درس‌ها بود اما آن‌قدر روش‌های شیرین و جذاب توسط مشاوران آموزش دهنده سند تحول بیان شد که برای اولین بار من پس از سالیان سال به درس زمین شناسی علاقه پیدا کردم.

موضوع آشنایی با سنگ‌ها در درس زمین شناسی بسیار برای من شیرین و جذاب شد در حالی که پیش از این من هیچ علاقه‌ای به این وزن داشتم.

این مدیر مدرسه افزود: اگر ما بتوانیم معرفی درستی داشته باشیم و نمونه تدریس منطبق با سند را به معلمان نشان دهیم آموزش و تحصیل را بسیار زیباتر از از آنچه تاکنون بوده است به دانش آموزان نشان خواهیم داد.

این معلم نمونه کشوری که ۳۲ سال سابقه فعالیت در آموزش و پرورش را دارد معتقد است برای اجرای سند تحول باید دوره‌های آموزشی مجازی برای همه معلمان برگزار شود؛ باید همه معلمان بدانند که در هر درسی چگونه می‌توانند در کنار آموزش، به پرورش هم توجه کنند.

باید این مساله تبیین شود که چگونه معلمان می‌توانند همزمان به تمام ساحت‌های تعلیم و تربیت (تعلیم و تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی، تعلیم و تربیت زیباشناختی و هنری، تعلیم و تربیت اقتصادی و حرفه‌ای و تعلیم و تربیت علمی و فناورانه) توجه لازم را داشته باشند.

ارسال نظر