به گزارش پایگاه خبری دانا، دومین گردهمایی بزرگ " قهرمانان خط شکن " در سالروز فتح خرمشهر با حضور فرماندهان دوران دفاع مقدس توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد و سردار نائینی مشاور فرمانده کل سپاه و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس گزارشی از چگونگی تاریخ شفاهی فرماندهان خط شکن ارائه داد.
سردار نائینی ریاست مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ضمن تبریک دهه کرامت و با اشاره به گردهمایی قهرمانان خط شکن اظهار کرد: این نشستها بهانه و فرصتی است برای یادآوری و مرور رشادتها و مجاهدتهای دوران پرافتخار دفاع مقدس، دورهای که شالوده قدرت همه جانبه جمهوری اسلامی ایران است.
وی با تاکید بر اینکه همایش قهرمانان خط شکن، زمینهای برای پیوند نسلهاست، اظهار کرد: این همایش زمینهای برای پیوند نسل امروز و فردا به نسلی که در یک دوره سخت اما پرصلابت، انقلاب اسلامی را از یک خطر حتمی در مقابله با جبهه عظیم استکبار جهانی، به سلامت عبور داد.
مشاور فرمانده کل سپاه با بیان اینکه یکی از مختصات دوران دفاع مقدس، وجود چهرههای جوان در همه سطوح طرحریزی، هدایت بهویژه در عرصههای دفاعی - امنیتی است، گفت: جوانان پرورشیافته در عصر و مکتب امام خمینی، انسانهای مؤمن به اهداف انقلاب اسلامی، شجاع و برخوردار از اعتماد به نفس که به تعبیر مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی خامنهای عزیز، همگی قهرمان ملی بودند.
وی اظهار کرد: پاسدارانی که در دوران دفاع مقدس منشأ تحول بودند؛ یگانهای سپاه را تشکیل دادند، بسیج مردمی را محقق ساختند، عملیاتهای بزرگ را با سربلندی، ابتکار، خلاقیت و پیروزی، عقلانیت و ایمان و معنویت فرماندهی کردند. زمین و دشمن را قبل از عملیات بهخوبی میشناختند. و بارها به ارتش دشمن که ارتشی سازمانیافته، مجهز به بهروزترین تجهیزات دنیا و ژنرالهای پیر و باتجربه بود، شکست را تحمیل کردند.
سردار نائینی از فتح خرمشهر یاد کرد و آن را علاوه بر اینکه یک پیروزی بزرگ و قله درخشان در فهرست نبردهای دوران دفاع مقدس برشمرد، نقطه عطفی مهم در تاریخ انقلاب اسلامی مطرح کرد و گفت: همین فرماندهان گردانها در یک نبرد سهماهه در فتحالمبین و بیتالمقدس از فروردین تا سوم خرداد ۱۳۶۱، ۳۶ هزار نفر از ارتش بعث عراق را به اسارت درآوردند.
وی تاکید کرد: فرماندهان قهرمان ما در گردانهای رزمی گنجینهای بیبدیل از تاریخ جنگ و خاطرات دوران دفاع مقدس هستند؛ فرماندهانی که با حضور در صحنههای نبرد مستقیم با دشمن، از خطشکنی تا تثبیت خطوط دفاعی، نقش مهم و برجستهای برعهده داشتند.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اشاره به اینکه فرمانده گردانها در بیان روایتها به جزئیات بیشتری توجه دارند، گفت: روایت جزئیات حوادث صحنه نبرد، درواقع روایت حماسهها، مقاومتها، ایثارها، شهادتها، پیروزیها و عدمالفتحهاست که در گردانها رخ داده است.
وی اظهار کرد: غافلگیر کردن، دورزدن دشمن، متحیر ساختن ژنرالهای دشمن، خلاقیتها و ابتکارات تاکتیکی، رمز و راز خطشکنیها، جلوههای حماسی و معنوی را باید در روایت فرمانده گردانها جستوجو کرد و از زبان آنها شنید.
سردار نائینی یکی از رویکردهای اصلی و اولویتهای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را گفتوگو با فرماندهان گردانها در قالب تاریخ شفاهی برای ثبت روایت مستند و متقن از صحنه جنگ و تکمیل سایر روایتهای اسنادی و شفاهی بیان کرد و گفت: سپاه پاسداران در یگانهای خود ۳۵۲۴ فرمانده و جانشین گردان در دوران دفاع مقدس داشته است که ۱۹۷۸ نفر فرمانده گردان رزمی هستند. عدد ۳۵۲۴ نفر، فرماندهان گردانهای سرزمینی پیشمرگان کرد، گردانهای عشایری بلوچستان، گردانهای پشتیبانی رزمی و خدمات رزمی را هم شامل میشود.
وی به فرمانده گردان هایی که به شهادت رسیده اند اشاره و بیان کرد: در دوران دفاع مقدس ۹۳۷ تن از فرمانده گردانهای سپاه به شهادت رسیدهاند.
مشاور فرمانده کل سپاه از انتشار روایتهای فرماندهان گردانهای رزمی در قالب کتب سندی خبر داد و بیان کرد: با ۶۵۲ نفر از فرماندهان گردانهای رزمی در متن جنگ و حین نبرد یا بلافاصله پس از عملیاتها گفتوگو شده که بهترین و مستندترین روایتهای دوران دفاع مقدس میباشد و مجموعه تدوینشده آن یک اثر ۶۰ جلدی اسنادی است.
وی اظهار کرد: تاکنون تاریخ شفاهی و خاطرات ۱۶۰۰ نفر از فرماندهان گردانهای دوران دفاع مقدس توسط مرکز با همکاری مرکز حفظ آثار استانها ضبط و ثبت شده است.
سردار نائینی با اشاره به اولین گردهمایی قهرمانان خطشکن یادآور شد: در اولین گردهمایی قهرمانان خطشکن که در سوم خرداد سال قبل برگزار گردید، از ۴۵۰ نفر از عزیزانی که حداقل در سه عملیات نقش فرماندهی داشتند و خاطرات آنها هم ثبت و ضبط شده بود توسط سردار سلامی فرماندهی محترم کل سپاه تقدیر شد.
وی افزود: امروز در دومین گردهمایی قهرمانان خطشکن در سوم خرداد ۱۴۰۲، میزبان ۵۳۰ فرمانده گردان رزمی و ۱۹۸ فرمانده گردان تخصصی و ۲۳ نفر از خانواده معظم شهیدان فرماندهان گردان هستیم. در بخش اول تقدیر و تکریم از خانواده مکرم فرماندهان شهید گردان از ۲۳ یگان سپاه را با حضور سردار فرمانده محترم کل سپاه و خانواده مکرم فرماندهان والامقام شهید انقلاب از لشکرهای سپاه داریم و در بخش دوم توسط فرماندهی محترم کل سپاه با حضور فرماندهان لشکرهای دوران دفاع مقدس و فرماندهان شاخص حوزههای تخصصی، از نمایندگان فرماندهان گردانهای هر یگان و استان تقدیر خواهد شد.
در این گردهمایی سردار سرلشکر پاسدارحسین سلامی فرمانده کل سپاه، سرلشکر رحیم صفوی دستیار ویژه مقام معظم رهبری، احمد غلامپور، مصطفی ایزدی، غلامحسین بشردوست، جعفر اسدی، محمد کوثری، اسدالله ناصح، عبدالحمید رئوفینژاد، نبیالله رودکی، علی فدوی، امین شریعتی، اسماعیل قاآنی، علی فضلی، مرتضی قربانی، پاکپور، تنگسیری، رستگارپناه، احمدی مقدم، غلامرضا جعفری، روح الله نوری، مرتضی صفاری، ابوشهاب، فتح الله جعفری، فتحیان، شادمانی، ربانی، وفایی، عراقی، عبداللهی، زهدی، نجات، مزینانی، محرابی، عساکره، چهارباغی، حمید نیا، سلیم آبادی و حجتالاسلام محمدی عراقی، حجتالاسلام حاجی صادقی و خانواده شهیدان والامقام دقایقی، عباس کریمی، باکری، بروجردی و خانوادههای ۲۲ شهید فرمانده گردان و ۷۰۰ فرمانده گردان دوران دفاع مقدس حضور داشتند.