محمد شیرزاده، پایگاه خبری دانا، سرویس سبک زندگی؛ شاید شما از آن دسته افرادی باشید که معتقدند خانهداری فعالیت ساده و کم زحمتی است یا شاید هم از آن دسته افرادی هستید که در خانه دست به سیاه و سفید نمیزنید و تنها مسئولیت خود را درس خواندن میدانید و فکر میکنید حالاحالاها زود است و مهارتهای مهم تری برای یادگیری دارید؛ اما حقیقت این است که این مهارت شاید در نگاه اول آسان به نظر برسد، اما وقتی این کار را شروع میکنید، سختیها کمکم خود را نشان میدهند، آن وقت است که با خودتان میگویید: ای کاش این مهارت را دست کم نمیگرفتم! بنابراین برای یادگیری این هنر هیچ وقت زود نیست.
موضوع خانه و خانه داری مسئله ای است که از زمان حضرت آدم (ع( تا به امروز مورد توجه بشر بوده است. زنانی که در امور خانه داری سلیقه و درایت کافی داشته اند مورد توجه و تشویق همگان خصوصا همسران خود قرار گرفته اند. بطوری که یکی از جلوه های شخصیت و کمال، ساره، همسر حضرت ابراهیم (ع (این است که چون روزی در مدت کوتاهی گوساله بریان شده ای را برای میهمانان آماده کردند و پذیرایی خوبی از میهمانان به عمل آوردند خداوند اهمیت این موضوع را در قرآن مجید بیان فرموده است: «دیری نگذشت که گوساله ای بریان آورد» همچنین در سیره حضرت زهرا (س) به دفعات می بینیم که آن حضرت در امورخانه داری بسیار کوشا و موفق بوده اند، و با کمترین امکانات بهترین و باصفاترین زندگی را برای همسر و فرزندان گرانقدر شان فراهم می کردند. در اهمیت خانه داری همین بس که اسلام کار زن در خانه را برای رفاه شوهر و فرزندان خویش مثل جهاد در راه خدا می داند.
بر اساس آنچه از آموزههای اسلامی برمیآید اولویت ارزشی نظام اسلامی مسئله خانه داری زنان است، در پارهای از روایات، خانهداری زن هم پایه وظایف مهم مردان چون جهاد در راه خدا در نظر گرفته شده است، بدین ترتیب آنچه در نظام اسلامی باید مورد تشویق قرار گرفته و با ارزش تلقی شود فعالیتهای خانهداری است.
خانه داریکار آسانى نیست، بلکه شغل بسیار پر مسئولیتى است.مقدسترین وارزندهترین شغلى است که دستگاه آفرینش بر عهده بانوان گذاشته است.
مهمترین و حساسترین وظیفه بانوان خانه داری و پرورش و تربیت فرزند است. در این باره پدر و مادر هر دو مسئولیت دارند لیکن ثقل این کارمعمولا بر دوش مادران می باشد. این شغلی است که حتی اگر زنی در بیرون از منزل شاغل باشد نه تنها از دوشش برداشته نمی شود بلکه وظیفه ی اصلی او است.
خانواده موفق و مهارت زندگی خانه داری
مسولیت خانه داری همراه با حس خوب مادری یکنواختی کار خانه و احساس تنهایی را از بین می برد .و رضایت مادر را به همراه دارد. اما خستگی و فرسودگی مادر چه؟؟؟؟
تعامل مادر با فرزندان با همکاری پدر بسیار زیباست. البته وقتی که خانواده ویژگی مرد سالاری را هم به یدک بکشد.
برنامه ریزی برای رسیدگی به امور منزل و تصمیم گیری برای تقسیم کار در خانه با همفکری و مدیریت پدر شیرین است.
همکاری همراه با عشق و ایجاد نظم در خانه، علاوه بر پیشگیری از خستگی و فرسودگی خانم خانه ، به آموزش و رشد فرزندان کمک می کند. خانواده را هم شادتر و موفق تر می کند.
با سرعت گرفتن انجام کارها، مادر خانواده با بهره وری از وقت آزاد می تواند علاوه بر رسیدگی به تغذیه و بهداشت فرزندان و رفع نیازهای آنها، به علایق و خواسته های خود نیز توجه کند. و مهارتهای حرفه ای و مسئولیتهای شغلی خود را نیز ارتقا بخشد.
مادر با شرکت در فعالیتهای فرهنگی و هنری و تجربه ی ارتباطات اجتماعی و به روز کردن دانسته های خود انرژی می گیرد. می تواند با روحیه ای شادتر در تربیت و آموزش فرزندان بکوشد. همچنین با فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی خود به رشد همه جانبه خانواده کمک فراوانی نماید.
برای خانه داری موفق مجموعه ای از مهارتهای حرفه ای و هنری و فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و ارتباطی و… نیاز است و برای داشتن یک خانواده موفق همه اعضای آن خوب است به آن مسلح باشند.
خوشبختانه تکنیک ها و روشهای خانه داری از جمله مهارتهایی است که قابلیت آن را دارد که از نسلی به نسل دیگر منتقل شود و فرزندان قادر به یادگیری آن هستند.
نگاه اسلام به خانه داری زنان
نگاهی اجمالی به تاریخ دین مبین اسلام، توصیه ها و آموزه های دینی و اخلاقی پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت علیهم السلام نشان می دهد که بلااستثنا همه آن بزرگواران به اهمیت خدمت و فعالیت بانوان خانه دار اشاره کرده و کار و تلاش زن را در مقام همسر، مادر، خانه دار، پرستار، آشپز و هادی و نگهبان ستوده و بر اهمیت و حساسیت این وظایف تاکید ورزیده اند.
بر اساس آنچه از آموزههای اسلامی بر میآید اولویت ارزشی نظام اسلامی مسئله خانه داری زنان است. در پارهای از روایات، خانه داری زن هم پایه وظایف مهم مردان چون جهاد در راه خدا در نظر گرفته شده است. «یعنى ثواب مجاهدت آن جوانى را كه رفته توى ميدان جنگ و جان خودش را كف دستش گرفته، به خاطر اين كار، به اين زن ميدهند؛ چون اين كار هم زحمتش كمتر از آن نيست. البته شوهردارى خيلى سخت است. با توقعاتشان، با انتظاراتشان، با بداخلاقىهاشان، با صداى كلفتشان، با قد بلندترشان؛ خب، زنى بتواند با اين شرائط، محيط خانه را گرم و گيرا و صميمى و داراى سكينه و آرامش - سَكَن - قرار بدهد، خيلى هنر بزرگى است؛ اين واقعاً جهاد است؛ اين شعبهاى از همان جهاد اكبرى است كه فرمودهاند؛ جهاد با نفس است. »
بدین ترتیب آنچه در نظام اسلامی باید مورد تشویق قرار گرفته و با ارزش تلقی شود فعالیتهای خانه داری است. هر چه سیاستگذاری، قوانین، واحدهای آموزشی و رسانهها (به عنوان نهادهادی شکل دهنده به نگرش افراد) به این مسئله توجه بیشتری نشان دهند مسلما در نگرش آحاد جامعه و به خصوص زنان تاثیرگذار خواهد بود.
از این گذشته با مطالعه در کتاب های تربیتی، روانشناسی، جامعه شناسی، آموزشی و فرهنگی در می یابیم که زنان در همه اموری که با رسالت آنان در خانه و خانواده ارتباط دارد، وظایفی خطیر و تاثیرگذار بر عهده دارند.
مطالعه زندگی نوابغ و انسان های برجسته نشان می دهد که همیشه پای زنی توانمند و فداکار در مقام همسر، مادر و یا خواهر در میان است. بررسی زندگی مجرمان و مطالعه آثار جرم شناسان و قضات نیز نشان می دهد که تقریبا در اغلب مواردی که بویی از جرائم خشن، غیرانسانی، تجاوز و بزه های آسیبزای اجتماعی در میان بوده، یا مجرم و خاطی ازمهر مادر محروم بوده، یا فرزند یک مادر سست و ناتوان بوده و یا همسر یک زن ضعیف و بی قدرت بوده است.
با وجود همه این استدلالات و در شرایطی که همه ما به اهمیت نقش زنان خانه دار در مقام مادر، همسر و مولد شور و نشاط و سرزندگی آگاه هستیم، باز هم متاسفانه در مناسبات رفتاری، اجتماعی و نیز در حوزه فرهنگ، رسانه و هنر در این خصوص تلاش چندانی صورت نمی گیرد و خیلی وقت ها ایجاد تصورات غلط در خصوص نقش و جایگاه زنان خانه دار، از برخی بانوان خانه دارموجوداتی می آفریند که از اعتماد به نفس پایینی برخوردار بورده و نمی توانند از موقعیت خود دفاع کنند.
کلام آخر
برای داشتن خانواده موفق و شاد مهارت های مختلفی نیاز است.یکی از مهارتهای ضروری مهارت زندگی خانه داری و همکاری در فعالیتهای خانه است.
با آموزش صحیح و برنامه ریزی درست و تقسیم کار می توانید خانه دار موفقی شوید. و محیطی زیبا و پر نشاط را برای خود و خانواده تان بسازید و آرامش را در کنار خانواده ای شاد و سالم تجربه کنید.
پدر و مادر می توانند به راحتی مهارتهای خود را با کمی خلاقیت، به فرزندان خود آموزش دهند. این آموزش ها و انجام کارهای گروهی در خانه حس و حال را خوب به همراه دارد. بر موفقیت زندگی خانوادگی فرزندان هم تاثیر گذار است.