به گزارش پایگاه خبری دانا از مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، رضوان حکیم زاده در نشست کیفیت بخشی به آموزش که با حضور رئیس جمهور، معاونین و مدیران ستادی در محل نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، ضمن تبریک ایام و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه مدرسه در تراز سند تحول بنیادین را با چشم انداز ایجاد محیطی پویا، خلّاق و یادگیرنده با مشارکت دانش آموزان باید راه اندازی کرد، گفت: بناست در این مدرسه با بهره گیری از روش های نوین آموزشی، فناوری های روز به برنامه درسی غنی به پرورش تفکر انتقادی، خلاقیت و مهارت های حل مسأله دانش آموزان پرداخته شود .
وی ادامه داد: مدارس تراز باید به نیازهای فردی دانش آموزان توجه کند تا استعدادهای خود را شکوفا کرده و به شهروندان مسئولیت پذیر تبدیل شوند.
معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش به ویژگی های مدرسه تراز سند تحول بنیادین اشاره کرد و گفت: یادگیری فعال، توجه به تفاوت های فردی، استفاده از فناوری های نوین و تربیت اسلامی و ... از مهم ترین آن ها محسوب می شود .
وی به طراحی اقدامات اجرایی لازم در ذیل برنامه رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: سناریوی اجرای برنامه درسی را طراحی کردیم و برای انجام این مهم؛ شهر قدس به عنوان پایلوت تعیین شده و آمار نیروی انسانی، فضا وتجهیزات آن نیز احصا شده است .
حکیم زاده با تأکید بر این که تمامی مدارس ابتدایی شهر قدس در طرح مدارس الگوی تراز سند تحول بنیادین قرار می گیرند، گفت: در این راستا شبکه ای از معلمان و مدیران شهر قدس به عنوان پایلوت کشوری ایجاد شده است و با تشکیل کارگروه ویژه استانی در اداره کل شهرستان های استان تهران به دنبال توانمندسازی معلمان با رویکرد اصلاح روش های آموزش هستیم .
معاون وزیر ادامه داد: در این مدل، اینفوگرافی و محتوای آموزشی با موضوع روش های فعال تدریس طراحی و محتوای آموزشی ویژه اولیا نیز تدوین شده است.
وی به اقدامات دیگر در این زمینه اشاره کرد و افزود: بازبینی سرفصل های آموزشی، برگزاری نشست های مشترک بانمایندگان اداره کل شهرستان های تهران و احصای منابع علمی معتبر از تجربیات از دیگر برنامه های این حوزه بوده است .
حکیم زاده با اشاره به تحصیل ۲۰۰۳ دانش آموز اتباع در شهر قدس، بیان کرد: اسکن کاملی از وضعیت آموزشی آنان را احصا و وضعیت بازماندگان از تحصیل، ترک تحصیل و دانشآموزان تکرار پایه را نیز بررسی و احصا کرده ایم.
به گفته معاون وزیر آموزش و پرورش ضمن احصای تجهیزات مورد نیاز درون مدرسه؛ تاکنون حدود ۱۸ کارگاه مجازی و۲۵ کارگاه حضوری برگزار کردیم.
وی با اشاره به برگزاری جلساتی برای نحوه انجام جشنواره های متنوع تحول در محیط های یادگیری، گفت: شکل لباس معلم تا دانش آموز و زیباسازی کلاس های درس و پی گیری برگزاری جشنواره بازی و یادگیری از محورهای برگزاری این جشنواره خواهد بود.
شناسایی نقاط ضعف و قوت مدارس تراز شهرقدس
همچنین مصطفی آذر کیش معاون متوسطه وزیر آموزش و پرورش در این نشست ضمن ابراز خرسندی از توجه ویژه رئیس جمهور به موضوع برابری آموزش به گام های اجرایی فعالیت های معاونت متوسطه در این زمینه اشاره کرد و افزود: در این راستا ضمن برگزاری نشست های مختلف و هم اندیشی؛ محتواهای آموزشی نیز تولید کردیم و در این بخش۲۰ درصد پیشرفت داشته ایم .
وی به تولید فیلم های آموزشی الگوی این طرح اشاره کرد و گفت: مدارس هدف و راهبران آموزشی و تربیتی را در شهر قدس را به عنوان نمونه آزمایشی تعیین و از محیط و فضاهای یادگیری مدارس هدف بازدید و با معلمان نشست های تخصصی برگزار کردیم و نقاط ضعف و قوت را شناسایی کردیم.
آذرکیش با بیان این که در شهر قدس ۵۵ درصد دانش آموزان در رشته انسانی تحصیل میکنند، گفت: راهبردهای لازم را در این زمینه ارائه کرده ایم و برای توانمندسازی منابع انسانی بر اساس شش قطب کشور برگزار کرده ایم
به گفته وی اجرای طرح درسی در کلاس درس از آخرین اقدامات این معاونت در این خصوص بوده است.
اجرای الگوی مدرسه تراز در ۱۰درصد از مدارس ۵ قطب آموزشی کشور
علیرضا کمرئی مشاور وزیر در ارتقای کیفیت آموزش مدارس دولتی آموزش و پرورش نیز در نشست کیفیت بخشی به آموزش گفت: مدرسه امروز یک مکان و سازمان نیست، امروزه از مدرسه بهعنوان یک میدان معنایی یاد میشود که در آن یاددهی و یادگیری اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: بنابراین کار آموزش و تربیت کار بسیار دشواری شده است و کودکان در معرض عواملی متعدد تربیتی هستند.
کمرئی با اشاره به اینکه برنامه درسی، راهبری مدیریت و ... امری ضروری است، گفت: تمرکز ما به بهبود جریان آموزشی و روشهای آموزشی است و از این رو توجه به مدرسه تراز بسیار حائز اهمیت است و این الگو از حدود ۴ ماه گذشته با معنای جدیدی آغاز شده است.
وی تأکید کرد: اگر قرار بود گفتمان مدرسه تراز را آغاز کنیم باید گفتمان امروزی مدرسه را نقد میکردیم. از این رو این گفتمان، ضرورت توجه به مدرسه را نیز ضروری کرده تا حمایت گر موقعیت یادگیری و بهبود روشهای در تدریس باشد.
کمرئی الگوی مدرسه تراز را بستر کیفیت بخشی دانست و گفت: بهسازی مدرسه و تحول در روشهای تدریس معلمان با بهره گیری از این الگو فراهم میشود.
وی با بیان فلسفه اینکه میان بهسازی آموزش که منجر به تغییر رفتار فرد و تغییر رویکردهای شغلی می شود، گفت: الگوی مفهومی نقشه راه اجرایی سند تحول بنیادین با هدف اجرایی سازی سند در مدارس ارائه شده است. در این مسیر الگوی مدرسه در سطح ستاد و در سطح مدرسه طراحی شد تا همه دریافت واحدی از آموزش داشته باشند تا مدرسه قادر شود برنامه راهبردی برای خود تدوین کند. در نهایت شاخص هایی تدوین شده تا مدرسه برنامه ها و پروژههای خود را ارزیابی کند. الگوی مدرسه تراز علاوه بر تحقق بعضی از چرخشهای تحولی مهم مدرسه، بستر اجرایی برنامههای تحولی مانند: تحول در فرآیند یاددهی و یادگیری را فراهم می کند.
مشاور وزیر در ارتقای کیفیت آموزش مدارس دولتی ضمن تشریح ارائه پیش فرضهای الگوی مدرسه تراز بر تعاریف جدید مدرسه، مدیریت آموزشگاهی و بهبود روش های تدریس با اجرای مدرسه تراز تاکید کرد.
وی افزود: در بهبود روش های تدریس، «معلمان»، نقطه کانونی تحول در نظام آموزشی و تضمین کننده کارایی و اثربخشی آن هستند. مدیران نیز نگهبانان این مسیرند.
مشاور وزیر در ارتقای کیفیت آموزش مدارس دولتی آموزش و پرورش در ضمن تعریف اهداف مدرسه برمبنای تحلیل محیطی و موقعیت، تعریفی از راهبردهای مدرسه براساس ارزش ها و مأموریت های مدرسه ارائه کرد.
کمرئی ادامه داد: الگوی مدرسه تراز، یک طرح نیست و حتی یک برنامه و یا فعالیت در موازات برنامه های مدیران نیست.
وی داشتن چشم انداز، هدف گذاری و تهیه وتدوین استراتژی را گامهای اجرایی این الگو برشمرد و تصریح کرد: الگوی مدرسه تراز طراحی شده و ابعاد اجرایی آن در قالب ساختار و شکست پروژه نیز تعریف شده است. همچنین اسناد پشتیبانی مرتبط با استقرار هم تولید شده و مدل برنامه ریزی و نظام ارزیابی الگو نیز معین شده است .
به گفته مشاور وزیر، شاخص های کلیدی ارزیابی عملکرد مدارس تولید شده است و قرار است ۱۰ درصد مدارس کشور برای استقرار الگو شناسایی و در پنج قطب برای آموزش آماده شوند و برای این منظور راهبران تحول در معاونت ها در بیش از ۱۰۰ هزار مدرسه شناسایی شده اند.