در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۷۳۴۶۲
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۹
با تلاش محققان ایرانی تحقق یافت؛
محققان شرکت صنایع شیمیایی فارس به کمک پژوهشگران دانشگاه تهران برای مقابله با ریزگردها و تثبیت تپه های ماسه ای موفق به طراحی و ساخت مالچ غیرنفتی پلیمری (F2SR- 231) شدند.

دکتر سمیه محمدی، عضو هیات علمی دانشکده شیمی دانشگاه شیراز و مخترع مالچ غیرنفتی پلیمری در گفت وگو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا( دانا خبر)گفت: مالچ (Mulch) به هر گونه پوششی اطلاق می شود که برای محافظت و ارتقاء کیفیت خاک، روی سطح خاک گسترده می شود. این مالچ غیرنفتی برای اولین بار با استفاده از مواد اولیه کشور و با توجه به شرایط طبیعی تولید و اختراع شده است.

وی افزایش خصوصیات مقاومتی خاک، بهبود مشخصات پلاستیسیته(خمیری) خاک، ازدیاد دوام و پایداری خاک در تمامی شرایط محیطی، کاهش ضخامت لایه های روسازی با افزایش ظرفیت باربری خاک، کاهش هزینه و  زمان اجرای پروژه، خاصیت زیست تخریب پذیری و تبدیل به کود شیمیایی، کاهش قابلیت تورم، بهبود پایداری و قابلیت ایجاد محوطه کاری پایدار را از جمله مزایای این طرح عنوان کرد و افزود: این مالچ پلیمری مایعی شیری رنگ بدون ذرات جامد است که برخلاف مالچ های نفتی نیاز به گرم کردن برای پاشیدن ندارد.

مهار ریز گردها با کمک مالچ های پلیمری

وی تصریح کرد: این رزین( نوعی پلیمر) با پاشیدن روی شن های روان باعث چسبندگی و سنگین تر شدن ذرات شن می شود و هیچ طوفان یا باد شدیدی هم نمی تواند این ذرات را جا به جا کند.

محمدی گفت: این مالچ را می توان با آب مخلوط کرد و با استفاده از دستگاه های سمپاش این محلول را روی زمین های شنی و ماسه ای پاشید. این مالچ قادر است سرعت های 5 تا 90 کیلومتر بر ساعت را تحمل کند. میزان فرسایش اندازه گیری شده آن نیز صفر محاسبه شده است.

این مخترع گفت: این پلیمر غیر نفتی می تواند 2تا 3 سال سطح خاک را تثبیت کند و پس از اتمام عمر مفیدش تجزیه و در خاک تبدیل به کود شیمیایی شود.

وی یاد آور شد: این رزین پس از آزمایش های اولیه در ارگ آبشور گرمسار در مساحتی در حدود 6 هکتار در تیمارهای مختلف (توان کشت نهال و مالچ پاشی) مورد آزمایش قرار گرفت؛ منطقه مورد مطالعه از نظر فرسایش بادی کاملا فعال و کشت نهال با مشکلات زیادی همراه است.

وی گفت: تحقیقات نشان داده است که این پلیمر نه تنها برای ریشه درخت مشکل ندارد بلکه به راحتی آب را نیز جذب و با مرطوب نگه داشتن ریشه گیاهان به رشد درختان نیز کمک می کند. ریشه های این گیاهان خود پس از گذشت 2 سال باعث ثبیت خاک می شوند.

گفتنی است این طرح با شماره ثبت اختراع 75890، تاییده اش را از دانشگاه تهران گرفته است.

ارسال نظر