به گزارش گروه ایرانشناسی و گردشگرسی خبرگزاری دانا، چشمه بلقیس چُرام باغی است در ۴ کیلومتری شهر چُرام. این چشمه یکی از جاذبههای مهم گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است. این باغ شامل فضاهایی چون ۴ برج به ابعاد ۷۰×۱۵۰ متر در ضلع غربی باغ، چشمه، استخر و در قسمت شرقی آن صخرهای بزرگ به ارتفاع ۲۰ متر و استخر زیبا به شعاع ۱۰ متر و عمق ۱/۵ متر بصورت دایره که دارای سه ورودی و یک خروجی و باغی بزرگ از انواع درخت میوه و بید مجنون و... است.
باغ در اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی توسط زنی به نام بلقیس احداث شدهاست. باغ فعلی چشمه بلقیس در اوایل دوره پهلوی احداث شدهاست. این باغ از شمال به جاده چرام ـ گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی، از غرب به باغ جهاد کشاورزی (باغ عمران) و از شرق به اراضی کشاورزی و کوههای همجوار محدود میشود.
این باغ توسط فوران آب چشمههای اصلی و چندین چشمهٔ فرعی آبیاری میشود که آب آنها در نهرهای کوچک و بزرگ در باغ جریان مییابد. آب مازاد این چشمهها از راه جویی بزرگ به طرف استخر باغ که در ضلع جنوب غربی باغ قرار دارد هدایت میشود. شعاع این استخر دایرهای ۱۰ متر و ژرفای آن ۱٫۵ متر است که سه ورودی و یک خروجی دارد. آب خروجی استخر به رودخانه فشیان میریزد.
باغ چشمه بلقیس چرام كهگیلویه گستره ای پردرخت است كه در آغوش حصارهای كوتاه سنگی جای گرفته است. باغی است در دره ای پیر كه بیدهای مجنون را درون و گرداگرد خود سال هاست با زیبایی خویش حیران كرده است. بوی نشای شالیزارها، چرام را دربر گرفته است و روستای كوچک قنبرآباد در كنار كشتزارها رخ مینمایاند.
دهانه كوه شمالی در چرام، پذیرای باغ پر از نخلی است كه چشمه بلقیس را در جویبارهای مشبك و با اصول معماری جالب توجه در خود دارد. نهرها پس ازگذر از جای جای باغ و تراوش خنكای خود به گردشگران،به استخری به وسعت ۱۰ متر و ارتفاع ۱/۵ متر می ریزد. نهرهای بزرگ با معماری سنتی خاص و پس از ریزش در استخر، دشت پر عطش چرام را سیراب می كند.
باغچه ای به شعاع ۴ متر در درون حوض آب، نشان از هنرمندانه ترین صنعت ساخت بشر است. هیچ مسافری دلزده نمی شود و چرامیها، خود بیش از سایرین هوای پاک و مهربان چشمه بلقیس افسونگر را به ششها فرو میبرند. امروز چشمه بلقیس كهگیلویه با قدمهایی استوار و وفادار به وطن خود، میزبان هزاران گردشگر است كه امید است با دستهایی پر از سبد هوای پاک و روحی پرطراوت به سرپناه خود برگردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد به خبرنگار ایسنا گفت: زمین حاصلخیز این منطقه باعث شده که از هر نوع درخت در این باغ پرورش یابد.
حمیدرضا واعظیزاده تصریح کرد: پوشش گیاهی این باغ
به دلیل گرمسیری بودن این منطقه شامل، اکالیپتوس، سدر، بلوط ، سرو و دارای درختان متنوع
میوهای چون گردو، گلابی،
سیب، لیموترش، خرمالو، پرتقال، نارنگی، انجیر، انگور، توت، نارنج، نخل و ... است.
وی در ادامه داد: همچنین بوتههای گیاهی گوناگون و گلهای مختلف در آن به چشم میخورد. نظام آبیاری این باغ بر اساس فوران آب چشمههای اصلی و چندین چشمه فرعی است که بوسیله نهرهای کوچک و بزرگ متعددی در باغ جریان مییابد و آب مازاد آنها بوسیله جویی بزرگ به طرف استخر باغ که در ضلع جنوب غربی باغ واقع شده هدایت میشود.
چشمه بلقیس ۳۸ هزار و ۹۶۰ مترمربع وسعت دارد و به گفته اهالی منطقه در اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی توسط زنی به نام بلقیس احداث شده است. باغ فعلی چشمه بلقیس در اوایل دوره پهلوی احداث شده است.
بخشدار مركزی چرام نیز پیش از گفته بود: در 20 روز تعطیلات نوروزی شاهد سیل عظیمی از جمعیت در ورود به این باغ طبیعی در شهرستان چرام هستیم اما با این وجود بیتوجهیها به این باغ مشهود است.
وی گفت:اگر ورود گردشگران به شهرستان چرام را در عید گذشته برآورد كنیم قطعا اگر رتبه اول را نداشتیم در رتبههای نخست گردشگری در سطح كهگیلویه و بویراحمد بودیم.
میتوان از این باغ به دلیل تنوع گیاهی به عنوان یکی از باغهای گیاهشناسی جهان نام برد که علاوه بر ارزش تحقیقاتی و مطالعاتی، این باغ بستری برای جذب توریست، توسعه کشاورزی و طرح پرورش ماهی است.
گفتنی است با وجود این همه ظرفیت و استعدادی كه در این باغ وجود دارد تاكنون مورد بیتوجهی قرار گرفته و نیازمند توجه ویژه مسئولین در این خصوص است./پایان پیام