متخصص طب سنتی:
دکتر حسین رضاییزاده متخصص طب سنتی در گفتگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری دانا(داناخبر)، با بیان اینکه تحقیقات نشان میدهد بین ۶۳ تا ۷۵ درصد از کسانی که به مراکز تخصصی درمان سرطان مراجعه میکنند حداقل یکی از انواع روشهای طب مکمل را استفاده میکنند گفت: سایر بررسیها نیز حاکی از آن است که بین ۳۰ تا ۷۵ درصد از مبتلایان به سرطان در سطح جهان، از انواع روشهای کمکی و جایگزین مانند گیاه درمانی، ویتامین با دوز بالا، ترکیبات طبیعی و دریایی، فرآوردههای بیولوژیکی، مواد معدنی و مینرالها و غیره استفاده میکنند که در ایالات متحده، حدود ۹۱درصد از بیماران سرطانی از درمانهای مکمل (با احتساب دعادرمانی) استفاده میکنند که این روند به سرعت در حال گسترش است.
وی با اشاره به اینکه مهمترین نکتهای که در اینجا وجود دارد این است که در یک چرخه معیوب، اولاً بسیاری از بیماران سرطانی یعنی حدود ۷۲ درصد از ایشان، به دلایلی مثل ترس از عدم پذیرش یا توجه پزشک، عدم احساس ضرورت، تمایل به دخالت در درمان و... پزشک معالج خود را در جریان استفاده از فرآوردههای مکمل یا طبیعی نمیگذارند افزود: جالب آنکه بیشتر استفادهکنندگان از درمانهای مکمل در آمریکا شامل گروههای زنان، افراد با سطح تحصیلات بالا، کسانی که سابقه بستری در یکسال گذشته دارند، و ترککنندگان سیگار در مقایسه با سیگاریها و افرادی که اصلا سیگاری نیستند، است.
بسیاری از پزشکان اطلاعات چندانی از اثرات طب مکمل ندارند
این متخصص طب سنتی یادآور شد: با توجه به دسترسی آزاد بیماران به بسیاری از این ترکیبات که در حقیقت داروهای بدون نسخه (OTC) محسوب میشوند این مشکل واقعیتر جلوه کرده و از طرف دیگر بسیاری از پزشکان و متخصصان نیز به دلیل عدم مطالعه، بیعلاقگی و یا مخالفت با طب مکمل، اطلاعات چندانی از اثرات این فرآوردهها ندارند.
وی با بیان اینکه بررسیهای مکرر و مستند نشان داده است مصرف خودسرانه فرآوردههای طبیعی با بسیاری از درمانهای رایج در پزشکی امروزی تداخل دارند ادامه داد: این تداخلات میتواند به شکل کم یا زیاد کردن جذب، پخش، نیمه عمر یا شدت تأثیر سایر داروها باشد که در نهایت منجر به کندی یا عدم پاسخ درمانی و حتی در مواردی باعث مسمومیت دارویی و واکنش بدنی میشود.
دکتر رضاییزاده تصریح کرد: پژوهشهای بسیار گسترده و رقابتگونهای از سال ۱۹۹۸ به این سو در کشورهای مختلفی از جمله کانادا، استرالیا، چین، مصر، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، نیوزیلند، هلند، آفریقای جنوبی، کرة جنوبی، سوئیس، اسپانیا، تایوان، تایلند و ایالات متحدة آمریکا با موضوع بررسی ترکیبات آنتیتومور و سایتوتوکسیک با منشأ گیاهی یا دریایی آغاز شده و همچنان رو به رشد است که علاوه بر بسیاری از گیاهان دارویی، موجودات دریایی مانند آبزیان بیمهره، جلبکها، قارچها و باکتریها نیز مورد توجه خاص بودهاند.
وی با اشاره به اینکه جهتگیری مراکز پژوهشی و دانشگاهی به استفاده از ذخایر بالقوه طب سنتی و مکمل برای کشف داروهای جدید، گرایش روزافزون پنهان و پیدای بیماران به استفاده از داروهای مکمل، ضرورت توجه به افزایش کیفیت زندگی بیماران، گام برداشتن انکولوژی نوین برای افزایش کیفیت زندگی بیماران سرطانی با استفاده از طب سنتی و مکمل را نشان میدهد گفت: همه این فعالیتها واقعیتهای قابل تأمّلی هستند که نه میتوان به سادگی از آنها گذشت و نه به فواید یا عوارض احتمالی آنها بیتوجه بود.
این متخصص طب سنتی یادآور شد: کارشناسان تخمین میزنند دستکم ۲۷ درصد از بیمارانی که از شیمیدرمانی و طب مکمل به صورت توأم و همزمان استفاده میکنند در معرض تداخلات دارویی بوده و این موضوعی است که وظیفه انکولوژیستها و کادر درمانی را افزون میکند. در حالیکه بررسیها نشان میدهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امروزه بیش از هر زمانی لازم است که پزشکان و پرستاران از اطلاعات علمی و قابل استناد و بهروز دربارة اینگونه درمانهای کمکی آگاهی داشته باشند تا بتوانند در کنار درمانهای استاندارد سرطان از آنها استفاده کنند./پایان پیام