جزیره خارک که در شهرستان گناوه واقع شده، از مهم ترین جاذبه های طبیعی منطقه و یکی از جزایر زیبای خلیج فارس به شمار می آید. این جزیره از مناطق بسیار قدیمی منطقه بوده و دارای آثار تاریخی متعددی است.
جزیره خارکو : این جزیره در شمال شرقی جزیره خارج قرار دارد . در این جزیره نیز تاسیسات عظیمی جهت بارگیری نفت خام ایجاد شده است و اهمیت اقتصادی، نظامی و تدارکاتی خاصی دارد.از دیگر جزایر استان بوشهر می توان:جزیره شیف: این جزیره در شمال بندر بوشهر قرار دارد و جزیرهای ماسهای است.
جزیره عباسک: این جزیره بین بندر بوشهر و جزیره شیف قرار دارد و خالی از سکنه است.
جزیره امالکرم و نخیلو: این دو جزیره خالی از سکنه در حدود ناحیه بردخون در سواحل جنوبی استان بوشهر و در فاصله کمی نسبت به یکدیگر قرار گرفتهاند . جزیره نخیلو در حال حاضر بیش از هر چیز محل زیست لاکپشتان خلیجفارس است و از این نظر اهمیت زیست محیطی قابل توجهی دارد.
جزیره گرم: این جزیره مقابل بردخون و دظیر در خلیجفارس واقع شده و به علت وجود انبوه درختان جنگلی (به نام کرم) به همین نام نیز مشهور شده است.
تل خندق
تپه های تاریخی زیادی از جمله تل خندق با معماری مربوط به دوره ساسانی و تل مرو واقع در نزدیکی کاخ هخامنشی در منطقه بوشهر وجود دارند که برای باستان شناسان و دانشجویان باستان شناسی قابل توجه است.
کاخ کورش
از میان بناهای قدیمی منطقه؛ کاخ کورش مربوط به دوره کورش (بنیان گذار سلسله هخامنشی) و کاخ سنگ سیاه که آن هم از بناهای دوره هخامنشی است از اهمیت بیش تری برخوردار هستند. گوردختر - که گفته می شود آرامگاه دختر یا خواهر کوروش است- نیز از آرامگاه های مهم منطقه است.
کوشک اردشیر یکی دیگر از بناهای شهرستان دشتی است که بنای آن بسیار شبیه به کاخ اردشیر در فیروزآباد بوده و برج قلعه خورموج یکی از آثار شکوهمند تاریخی است که بقایای قلعه عظیم خورموج به شمار می آید. سبک معماری این بنا سلجوقی بوده و متاثر از سبک قلعه سازی دوره ساسانی بنا شده است.
رودخانه مند
رودخانه مند یکی از رودخانههای مهم ناحیه مرکزی سواحل خلیجفارس است و مجموعا چهار شاخه اصلی دارد که جملگی از خطوط ساختار زمینشناختی منطقه تبعیت میکنند این رود از ارتفاعات شمالشرقی کازرون (کوه انار) و ارتفاعات شمال غربی شیراز سرچشمه میگیرد؛ این رود از سه شهر فسا، جهرم و فیروزآباد میگذرد و بعد از پیمودن 600 کیلومتر در جنوب بندر کنگان وارد خلیجفارس میشود.
گورستان باستانی خارک نیز در تنگستان قرار دارد و به زرتشتیان منسوب است. پل مشیر که بر روی رودخانه دالکی بنا شده مربوط به عهد قاجاریه است.
كاروانسرای مشیرالملک
كاروانسرای مشیرالملک در ضلع شرقی میدان مركزی شهر برازجان قرار دارد این كاروانسرا در سال 1250 شمسی به فرمان حاج میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک با هزینهای معادل 40 هزارتومان ساخته شد. معمار این ساختمان حاج محمد رحیم شیرازی سازنده پل مشیر و كاروانسرای دالكی است كه به طرز ماهرانهای اقدام به ساخت این بنا به سبك معماری زندیه كرده است.عمده مصالح تشكیل دهنده این كاروانسرا سنگ، گچ و ساروج است و در كف آن از تخته سنگهای بزرگ تراشیده شده، استفاده شده است.
گنبد نمکی دشتی
گنبد نمکی دشتی در نزدیکی خورموج در استان بوشهر قرار دارد. این گنبد از جمله زیباترین و تیپیکترین گنبدهای نمکی ایران است.
در محدوده ظهور این گنبد میتوان انواع پدیدههای فرسایشی و انحلالی مربوط به نمک و اشکال مورفولوژیک زیبا را مشاهده کرد.
کوه نمکی و غارهای موجود در این کوهستان همگی از بلورهای فوقالعاده عجیب و غریب نمک و بینظیر در ایران و حتی کویر است.
این کوه ناشناخته و کاملا
بکر است از این رو باید ضمن مراقبت و مواظبت از بلورها و غارها، تبلیغ برای بازدید
و گسترش توریسم اقدام لازم انجام شده و از آلوده شدن منطقه توسط بازدیدکنندگان جلوگیری
شود که همانند دیگر مناطق گردشگری کشور به یک زباله دان تبدیل نشود
گنبد نمکی دشتی بسیار زیبا و منحصر به فرد در ایران و حتی در تمام دنیا است.
پارک ملی دریایی نایبند
این پارک با وسعت 49 هزار و814 هکتار در منتهیالیه ساحل جنوبی استان و در 320 کیلومتری جنوب شرق بندر بوشهر واقع شده است.
این پارک یکی از باارزشترین زیستگاههای دریایی خلیج فارس میباشد که دارای مجتمعهای مرجانی، علفهای دریایی، خورهای متعدد، جنگلهای حرا، سواحل ماسهای زیبا، سواحل صخرهای و درختان کهنسال انجیر معابد میباشد و مناسبترین محل برای اجرای اکوتوریسم است.
در این منطقه پرندگان و حیوانات نادری چون جبیر و جیرفتی موجود است. چشماندازهای بدیع و کمنظیر ساحلی همراه با فسیلهای متنوع نه تنها دارای ارزش زیباشناختی بوده بلکه از نظر زمینشناسی نیز ارزشمند است.
قلعه خورموج که امروزه تنها یکی از برجهای آن برجامانده است دارای چهار حصار، چهار برج، اندرونی، عمارت مركزی و قراولخانه و اصطبل بودهاست. قسمتی از آن به نام قلعه محمد خان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جلال خان معروف بودهاست. این اثر كه یكی از نمونههای معماری دوره قاجاریه و دارای تزئینات بدیع و منحصر به فردی است.
سوغات بوشهردر حال حاضر شاخص ترین محصول صنایع دستى استان بوشهر گبه و گلیم صادراتى است كه در مناطق وسیعى از شهرستانهاى استان رواج دارد. مهمترین مراكز گبه بافى در استان بوشهر عبارتند از:
روستاهاى شول، كمالى، بهمنیارى، محمدصالحى، عباسى، فخرآورى، كلر و چهار روستایى از توابع شهرستان گناوه. پس از آن باید از عباى شترى بوشهر نام برد كه در نوع خود منحصر به فرد میباشد و امروزه به مقدار بسیار محدودى تولید میگردد.
گرگوربافى، حصیربافى، سفال و سرامیك از دیگر صنایع دستى استان بوشهر هستند.
توربافی ، قالی بافی، نمد بافی، عبا بافی، كوزه گری یا سفالگری، حصیر بافی ، گیوه دوزی ، كلاه حصیری ، زنبیل، سبد بافی ، تونیزه بافی، دولچه مشك و صنعت كشتی سازی (قایق سازی) تشكیل می دهند.
معروفترین سوغات استان بوشهر شامل خرما مسقطی، شیره خرما و ارده ماهی و میگو است.
نام هتل |
درجه هتل |
آدرس |
دلوار |
3 |
بوشهر، میدان دلیران تنگستان بلوار رئیسعلی دلواری |
سیراف |
2 |
بوشهر، خیابان امام خمینی |
ستاره خلیج فارس |
2 |
شهرستان گناوه، خيابان خليج فارس |