به گزارش گروه ایرانشناسی و گردشگری خبرگزاری دانا، خلیج فارس یکی از مهمترین آبرههای جهان است که اهمیت آن از این منظر که دارای منابع سرشار نفت و گاز هیدروکربنی است بسیار حایز اهمیت است. این منطقه حدود 60 درصد منابع هیدروکربنی جهان را تامین میکند.
علاوه بر این منطقه حساس خاورمیانه و جنگهای چند سال گذشته در این منطقه موجب افزوده شدن حساسیت این منطقه شده است. از طرف دیگر بیدار شدن نهضتهای مردمی که درگیر حکومتهای استبدادی هستند مثل بحرین و عربستان بر اهمیتهای سیاسی و همچنین تردد شناورهای مختلف نفتکش تجای، نظامی، صیادی و مسافرتی موجب حساسیتهای زیست محیطی این منطقه شده است.
خلیج فارس به دلیل بالا بودن دمایش نسبت به دیگر آبراههای جهان میتواند حوزه ایده آلی برای انجام مباحث تحقیقاتی به عنوان راهنمایی برای آینده سایر آبهای جهان باشد.
این منطقه به دلیل شرایط ویژه حارهای و موقعیت جغرافیاییاش شرایط خاص آب و هوایی را ایجاد کرده است که موجب وجود آبسنگهای مرجانی خاص شده است که باعث حفظ پایداری محیط زیست می شود. از دیگر گونههای حایز اهمیت این حوزه میتوان به خیارها، اسفنجها و شقایقهای دریایی و دلفینها اشاره کرد.
تنگه هرمز نیز یکی از استراتژیکیترین تنگههای دریایی جهان است، همچنین وجود جنگلهای حرا، جزیره قشم با ژئوپارک منحصر به فردش و خورهای موجود در این منطقه به ارزش زیست محیطی این پهنه افزوده است.
با این وجود تردد بیش از حد شناورها، وجود چاههای نفت و استخراج از آنها، پسابهای صنعتی ، کشاورزی و پسابهای خانگی و وجود فزرات سنگین در کف دریا این منطقه را از لحاظ زیست محیطی حساس و شکننده کرده است.
از مسایلی که چند سال اخیر گریبانگیر این منطقه شده است میتوان به آسیب دیدن مرجانها در اثر افزایش دماو یا استفاده غیر قانونی از آنها به عنوان شی زینتی اشاره کرد.
ساخت و ساز بنادر و تاسیسات و بخصوص جزایر مصنوعی که بدون شک از لحاظ زیست محیطی به منطقه ضربه خواهد از پروژههای غیر اصولی بودند و نباید اجازه انجام آن داده میشد. در حال حاضر هم مسوولین باید با جمع آوری اطلاعات و برآوردهای خطرات زیست محیطی اینگونه ساخت و سازها در آبهای خلیج فارس، سازمانها و مجامع بین المللی را آگاه کنند./پایان پیام
وحید چگینی رییس مرکز ملی اقیانوس شناسی