به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا، مسعود علویان صدر معاون میراث فرهنگی کشور در آیین بزرگداشت روز جهانی موزه با اشاره به شعار امسال موزه مبنی بر حافظه+خلاقیت =تحولات اجتماعی خاطر نشان کرد: موزهها مکانی برای تغییر و تحولات اجتماعی و منشا پویایی و نشاط در جامعه هستند،
او با اشاره به نمایشگاه آثار استردادی در موزه ملی ایران تاکید کرد: آنچه به عنوان مفهوم کامل میراث فرهنگی می توان از آن بهره جست اندیشه هایی است که به واسطه خلاقیت و نوع انسان در طول تاریخ پرورانده و رشد پیدا کرده و توانسته تمدنی پر افتخار شکل دهد.
معاون میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه این تمدن و سیر تحول آن، فرایندی است که یک ملت و اندیشه را معرفی می کند گفت: موزه مکان مقدسی است که بتواند مفهوم برگرفته از اندیشه های انسانی را که از دل جامعه و باورها و اعتقادات برخواسته است، معرفی کند.
وی تصریح کرد: موزه مکان مقدسی است چرا که می تواند الگوساز و الگو دهنده باشد و آینده را بر مبنای آن ساخت.
علویانصدر موزهها را مکانی دانست که بازکنندهی مسیر آیندهاند و گفت: هر جامعهای که به خودباوری برسد، میتواند پلهها را پشت سر بگذارد و موفق خواهد بود.
او با تاکید بر اینکه با شناختن ارزش های مکان های تاریخی و هویت دار میتوانیم به ایرانی بودن خود برسیم اظهار کرد: امسال بعد از 70 سال، کشور تاجیکستان جشن نوروز را برگزار کرد. در تالاری که مراسم در آن برپا شد، ماکتی از تخت جمشید قرار داشت. این، بهترین شیوه برای معرفی ایران و فرهنگ آن به کشورهای دیگر بود.
وی با اشاره به عضویت 9 کشور همسایه در جامعهی فرهنگی نوروز، ادامه داد: اکنون متقاضیان زیادی برای پیوستن به این جامعه وجود دارند.
علویانصدر با تاکید بر اینکه جهانیسازی، از بین بردن خرده فرهنگها نیست افزود: تا سال 1384 تعداد 99 موزه وابسته داشتیم و امروز 120 موزه وابسته داریم.21 موزه خصوصی ایجاد کردیم و 30 موزه خصوصی داریم. همچنین تاکنون 65 موزه راه اندازی کرده ایم و در مجموع امروز 430 موزه داریم .
علویان صدر درپایان از افتتاح موزه های منطقه ای میراث روستایی گیلان، خلیج فارس و موزه منطقه ای خراسان بزرگ تا پایان دولت دهم خبر داد.
در این مراسم سرپرست اداره کل موزههای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور نیز با اشاره به شعار روز جهانی موزه، اظهار کرد: این شعار در طول سالهای مختلف در قالبهای متنوعی تکرار شده است و هر سال به گونهای به نقش موزهها در تحولات اجتماعی می پردازد.
یحیی رحمتی با بیان اینکه موزهها مکانی برای نگهداری اسناد و مدارک تحولات اجتماعی است خاطر نشان کرد: بدون موزه ها به تغییرات اجتماعی سال های گذشته دست پیدا نخواهیم کرد از این رو باید تلاش کنیم آثار جاودانی برای آیندگان برجای بگذاریم.
عضو هیات اجرایی ایکوم ایران نیز در سخنانی با اشاره به آغاز فعالیت سازمان جهانی موزهها از 61 سال پیش، گفت: دهه جدید میلادی به استمرار نقش موزهها در زندگی مردم اختصاص دارد و شعار جهانی موزهها برای امسال نیز دنبالهرو همین موضوع است.
سیداحمد محیط طباطبایی ایران را بزرگترین موزه در دنیا نامید و افزود: بخشهای مفهومی این موزه از حیات بشری حفاظت میکند و در واقع، جایگاه موزه نشانگر اهمیتی است که جامعه به این مجموعه میدهد.
در این مراسم بخشهایی از نخستین فیلم متعلق به کشور ایران که در دورهی مظفرالدینشاه ساخته شده است و چند سال پیش در انبار کاخ گلستان پیدا شد، به نمایش درآمد. این فیلم برای مرمت به فرانسه برده شده بود. همچنین نسخهی اصلی دستنویس نخستین آهنگ ملی ایران رونمایی شد و قطعاتی از آن که توسط یک آهنگساز فرانسوی ساخته شده است، پخش شد.
در ادامه از موزهداران، راهنمایان موزه، طراحان موزه، پژوهشگران در حوزهی موزه، موزههای برتر خصوصی، مدیران برتر موزهها، امین اموالهای برتر و مرمتگران برتر آثار تاریخی در موزهها تقدیرو توافقنامهای میان اداره کل موزهها و موزهخصوصی «مبل» برای نمایش اشیای این موزه امضا شد.
در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه نخستین مجوز رسمی موزههای خصوصی کشور به چهار موزهدار خصوصی اهدا شد. /پایان پیام