به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا( دانا خبر) پارک ملی و منطقه حفاظت شده کرخه در نزدیکی شهر شوش است که در گذشته زیستگاه اصلی گوزن زرد ایرانی بوده است. بسیاری از کارشناسان در دهه 50 میلادی که تقریبا به یقین رسیدند که این گونه منقرض شده است.
اما یک اکیب محقق آلمانی که به این منطقه اعزام موفق شد و توانست چند قلاده گوزن زرد باقی مانده در کرخه را کشف و به شهر اپل آلمان برای تکثیر منتقل کنند. پس از تکثیر 6 قلاده به دشت ناز ساری و تعدادی به دریاچه اشک و دریاچه ارومیه منتقل شدند، در حدود سالهای 86-87 این گوزنها به زادگاه اصلی خودشان کرخه منتقل شدند. در سالهای اخیر تعداد این گوزن زرد ایرانی 60 تا 70 قلاده رسید.
اما در گشت زنی های هفته گذشته محیط بانان شاهد یک اتفاق ناگوار برای گوزن زرد شدند، آنها در حین گشت زنی هایشان با لاشه یک گوزن مواجه شدند و از دامپزشکی شهرستان واستان خوزستان کمک طلبیدند واما این قائله پایان نیافت در روزهای بعد با تعداد بیشتری از گوزنهای تلف شده مواجه شدند.
بررسیهای انجام شده کارشناسان دامپزشکی نشان داد که عامل مرگ ومیر در میان این گونه منحصر بفرد و زیبا، یک نوع مگس به نام "میاز" است که روی بافتهایی مثل چشم و دهان می نشیند و تخم گذاری میکند واین تخم ها به سرعت تبدیل کرم میشوند و شروع به خوردن بافت حیوان می کنند و باعث مرگ آن میشود، مگس میاز دارای سم است و وارد چرخه خون میشود و از این طریق به سیستم عصبی نفوذ میکند.
احمدرضا لاهیجان زاده مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در گفتگو با دانا از تعداد تلف شدن گوزنهای زرد گفت که در جنگلهای دز و کرخه طی 9 روز گذشته در اثر هجوم این مگسهای مهاجم تلف شدند.
به گفته وی این گوزنها به فاصله سه روز تا هفت روز از ناحیه از هر دو گوش و چشم از بین میروند، سرعت مرگ و میرشان زیاد است و تنها چاره برای مقابله با این پدیده زنده گیری است که باید با زنده گیری به ضد عفونی کردن گوزن بپردازند وی اظهار کرد دامپزشکان حاضر در منطقه مشغول رسیدگی به 5 گوزن زنده گیری شده هستند که از این تعداد 4 گوزن به درمان پاسخ دادند.
احمد رضا لاهیجان زاده میگوید تابه حال 20 جسد شناسایی شده اند ولی احتمال می دهیم تعداد بیشتری از گوزن در جنگل باشدولی ورود به جنگل به دلیل انبوه بودن درختان کار بسیار مشکلی است
وی در خصوص آتش سوزی های ایجاد شده در این منطقه برای نجات گوزن زرد گفت: هیچ آتش سوزی در آن منطقه ایجاد نشده و تنها در روز اول برای پراکندن مگس ها چند بوته آتش زده شد
این مقام مسوول درپاسخ به این سوال که منشا این مگس کجاست و چرا وارد این منطقه شده است گفت: این نوع مگس در طبیعت منطقه وجود دارد ولی طغیان خیلی گستردهای آن در این روزها به دلیل بارندگی های دور از انتظار اردیبهشت ماه و دیر گرم شدن منطقه بود که با افزایش رطوبت تکثیر این مگس شدت گرفته است.
وی در پایان تنها راه نجات گوزنهای زرد کرخه را زندهگیری دانست و اظهار کرداین حشره با گرم شدن هوا تیرماه از بین خواهد رفت اما ما باید در همین چند روز بتوانیم گوزنها را درمان کنیم وگرنه تلفات ادامه خواهد داشت.