دو اثر دیگر تاریخی گلستان در راه یونسکو/ رشد 56 درصد جذب گردشگر در گلستان بعد از ثبت جهانی برج قابوس
به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(دانا خبر) به نقل از مهر، شهر تاریخی جرجان و دیوار بزرگ تاریخی گرگان دو گزینه ای هستند که قابلیت ثبت در فهرست میراث جهانی را دارند تا مثلث سه گانه آثار جهانی را در گلستان تکمیل کنند.
نخستین اثر تاریخی شمال کشور با عنوان برج قابوس تیرماه سال گذشته به عنوان پانزدهمین اثر جهانی ایران در فهرست آثار ملی ثبت شد.
قربان عباسی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در این زمینه می گوید: هر اثری که در فهرست آثار جهانی ثبت می شود تبعات مثبتی دارد و در حوزه های مختلف مانند تحولات اقتصادی،فرهنگی، اجتماعی تاثیر می گذارد.
وی اظهار داشت: در یکسال گذشته با ثبت برج قابوس در فهرست اثار ملی، اتفاقات مثبتی برای استان گلستان و شهر گنبد کاووس رخ داد که این تحولات جز با همکاری مردم و بین دستگاهی ممکن نبود.
وی بیان کرد: در استان گلستان 2500 اثر تاریخی و طبیعی وجود دارد و برای ثبت جهانی فرآیند کار بسیار سخت است.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان گفت: در واقع با ثبت جهانی یک اثر تاریخی می توانیم، قابلیت ها و داشته های خود را به رخ جهانیان بکشیم و ظرفیت ها را به جهان معرفی کنیم که این امر در جذب گردشگری تاثیر بسزایی دارد.
وی یادآورشد: بعد از ثبت جهانی برج قابوس به دنبال ثبت دو گزینه دیگر استان در فهرست آثار جهانی هستیم که دیوار تاریخی گرگان و شهر تاریخی جرجان از جمله آن است.
رشد 56 درصدی ورود گردشگران
عباسی با اشاره به مزایای ثبت جهانی یک اثر تاریخی گفت: تنها با گذشت یکسال از ثبت جهانی برج قابوس شاهد رشد 56 درصد جذب گردشگر نسبت به سال قبل از آن در استان هستیم و بی شک هر چه آثار ثبت جهانی افزایش یابد، شمار گردشگران نیز رشد قابل توجهی خواهد داشت.
دیوار تاریخی گرگان کاندیدای ثبت جهانی
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان گفت: با کارشناسی و راهنمایی سرکار خانم زینب آخوند بای، کارشناس یونسکو، دیوار بزرگ گرگان که بیش از 200 کیلومتر طول دارد از گزینه های استان برای ثبت جهانی معرفی شد که در صدد فراهم کردن مقدمات کار هستیم.
وی یادآورشد: همچنین گزینه دیگر، شهر جرجان بوده و امیدواریم با ثبت این دو اثر، بتوانیم از ظرفیت های گلستان در حوزه میراث تاریخی بیشتر بهره مند شویم.
وی درعین حال یادآورشد: ثبت جهانی یک اثر تنها یک نقطه عطف به شمار می رود و در کنار آن باید زیرساخت ها را برای جذب گردشگر مهیا کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان، توجه به حفظ و مدیریت برج را از دیگر موارد برشمرد و گفت: در این زمینه مدیرپایگاه جهانی برج قابوس معرفی شد و مکانی نیز برای پایگاه پژوهشی برج با مبلغ 470 میلیون تومان خریداری شد.
وی تصریح کرد: امروز با ثبت جهانی برج قابوس، گنبدکاووس علاوه بر اینکه یک شهر ملی است بلکه به یک شهر جهانی تبدیل شده است.
مدیرکل میراث فرهنی گلستان درباره دیوار تاریخی گرگان گفت: ديوار بزرگ گرگان، طولاني ترين اثر معماری ايران باستان و بعد از ديوار چين دومين ديوار تاريخی جهان با ۲۰۰ كيلومتر طول، در دشت گرگان و تركمن صحرا قرار دارد. اين ديوار از شرق دريای خزر در خواجه نفس شروع و از شمال آق قلعه و گمشيان گذشته پس از پيمودن شمال گنبد به طرف شمال غرب رفته و در كوه های «پيش كمر» محو می شود.
شهر تاریخی جرچان
شهر تاریخی جرجان از جمله آثار تاریخی گلستان است که با قدمت حدود هفت هزار ساله کاندیدای ثبت در فهرست آثار جهانی است و هم اکنون برنامه ریزی برای ثبت این اثر در فهرست آثار تاریخی جهان انجام شد و این شهر با قدمت بالا در نوبت ثبت جهانی است.
مشاور میراث فرهنگی گلستان و عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی به پیشنه شهر باستانی جرجان اشاره کرد و گفت: بعد از پاشیده شدن حکومت پارتی توسط اردشیر، سر سلسله حکومت ساسانی، حکومت مستقل گرگان نیز زیر سلطه اردشیر در آمد.
جبرییل نوکنده افزود: در این دوره گرگان، استانی مستقل و نام آن در کتیبه سه زبانه شاپور در کعبه زردشت و اثر مهرهای اداری این دوره آمده است، مرکز آن شهری همنام استان یعنی گرگان و جزو دارالضرب های دولت ساسانی بوده است، خوشبختانه هنوز بقایای خندق و حصار شهر گرگان قدیم در محدوده غری شهر جرجان قابل رویت است.
وی اظهار کرد: شهر جرجان در منابع اسلامی بنیاد آن به یزید بن المهلب نسبت داده شد و بر روی آثار شهر قدیمی ساخته شده است، ایجاد شهر اسلامی جرجان چنانچه گفته شد به یزد یبن المهلب نسبت داده شده و در هر حال شهر به صورت استقرار کوچکی در حوالی امامزاده یحیی بن زید (ع ) در کنار رودخانه شکل گرفته است.