در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۵۶۶۱۱
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۷:۵۸
سفیر سابق ایران در قطر در گفت و گو با خبرگزاری دانا؛
سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در قطر با بیان اینکه از دیرباز بحث فروش شن و ماسه در کشور مطرح بوده ونباید با فروش خاک حاصلخیز اشتباه گرفته شود، گفت: بحث فروش خاک نه تنها در زمان مسوولیت بنده مطرح نبوده بلکه در حال حاضر نیز چنین بحثی مطرح نیست؛ رسانه ها هم نباید به آن دامن بزنند و به مردم اطلاعات غلط بدهند.

رسانه ها اطلاعات نادرست به مردم می دهند
سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در قطر در گفت و گو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (داناخبر)، گفت: بحثی با عنوان فروش خاک که چند وقتی است در رسانه ها مطرح شده صحت ندارد و نباید با انتشار اخبار غلط اطلاعت اشتباه به مردم داده شود زیرا با این کار مردم را سردرگم می کنیم. بحثی به نام فروش خاک مطرح نیست و پیش از این هم نبوده است. در گذشته ایران و قطر روابط بسیار خوبی در عرصه های مختلف ازجمله عرصه سیاسی،اقتصادی ، فرهنگی و دیپلماسی عمومی داشتند. یکی از این موارد و روابط، توافقی بود که بین بخش خصوصی از استان بوشهر با دیوان امیری در کشور قطر برقرار شد.

4درصد شن و ماسه فروخته شده خاک بود
عبدالله سهرابی افزود: تقریبا 3سال پیش  یک شرکت خصوصی در استان بوشهر با  قطری ها در خصوص فروش شن هایی  که تقریبا 96درصد آن شن بود قراردادی به امضا رساند که البته نه خاک کشاورزی بلکه یک نوع شن بود که آزمایشات آن انجام شد و در قالب توافقات محیط زیستی مشخص شد که 96 درصد آن شن بوده و برای چمن کاری استفاده می کردند.

تنها 200 هزارتن شن و ماسه صادر شد
وی افزود: قرارداد یک میلیون تنی شن بین یک شرکت خصوصی در بوشهر و قطر به امضا رسید که همه مدارک آن نیز موجود است و به دنبال این قرارداد 200هزار تن شن صادر شد و پس از آن به دلیل مشکلات مالی که یکی از این مشکلات بنادر قطر بود این کارمتوقف شد.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در قطر با بیان اینکه  یکی از بحران های  جنوب غربی کشور یعنی استان خوزستان کمبود آب است، گفت: برای جبران کمبود آب منطقه باید رودخانه های کارون و بهمنشیر را لایروبی می کردیم و از طرفی هم این پروژه هزینه  زیادی داشت، لذا باید این کار را به یک شرکت خارجی واگذار می کردیم.
 
عبدالله سهرابی خاطرنشان کرد: به دلیل بالا بودن هزینه لایروبی رودخانه ها و عدم تامین اعتبارات مالی، این استان با بحران هایی مواجه بود، بنابراین در سفر معاون اول ریاست جمهوری به استان خوزستان در یک  نشستی با حضور استاندار خوزستان (حجازی) و دولت قطر، این کشور رسما اعلام آمادگی کرد که  لایروبی رودخانه های کارون و بهمنشیر در ایران را بر عهده بگیرد که طی 17سفر و جلسه های متعدد این قرارداد بسته شد.

فراهم نشدن زیرساخت ها کار را متوقف کرد
وی تصریح کرد: مشکل کمبود آب استان خوزستان به این دلیل بود که بخش عظیمی از رودخانه های بهمنشیر و کارون براثر رسوبات گل و لای پرشده بود و نیاز به لایروبی داشتند و نمی توانستند آب ذخیره کنند، به همین دلیل مذاکراتی با قطری ها انجام شد اما متاسفانه به دلیل فراهم نشدن زیرساخت ها در استان این کار به سرانجام نرسید و فقط در بحث مطالعات و رفت و آمدها و هزینه جلسات اقداماتي شد که در نهایت کاری صورت نگرفت.

سهرابی  به این موضوع که ایران به دلیل هزینه تمام شده لایروبی رودخانه ها با کشور قطر به توافق نرسید اشاره کرد و گفت:  در استان خوزستان به دلیل فراهم نشدن بستر مناسب مانند اعتبارات استانی و نبود امکانات و عدم توافق بر سر قیمت که هم برای کشور ما به صرفه باشد هم برای قطری ها این هدف محقق نشد.

وی افزود: در آن زمان برای لایروبی رودخانه ها حدود 10 میلیارد تومان به اعتبارات استان خوزستان اضافه شد اما به دلیل بالا بودن هزینه لایروبی که گفته می شود از هزینه  احداث یک سد بیشتر است، کافی نبود.

سفیر ایران در قطر یادآور شد: پس از بستن قرارداد با کشور قطر، تنها 200 هزارتن از رسوبات رودخانه ها در راستای توافقات رسمی دو کشور از ایران به  قطر انتقال داده شد و آن هم به دلیل اینکه رسوبات بسیار شور بود پذیرفته نشد و به کشور باز گردانده شد.

چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است
عبدالله سهرابی با بیان اینکه سازمان محیط زیست  و استاندار بوشهر (شفقت) هم در جریان این قرار داد بودند و با اجازه سازمان محیط زیست این کار صورت گرفته بود، افزود: در آن زمان کار غیرقانونی صورت نگرفته است و اینکه برخی از رسانه ها عنوان می کنند  خاک کشور صادر شده درست نیست. فروش خاک در کار نبوده و نیست ما هم ایرانی هستیم و دلمان برای وطنمان می سوزد و اجازه این کار را به خودمان نمی دهیم. چگونه ممکن است خاکی که هر سانتی مترآن 900 سال طول می کشد تا بازیافت شود و بحث حیاتی و ملی است ما اجازه خروج آن را بدهیم؟ «چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است».

وی افزود: البته از دیرباز بحث فروش شن و ماسه و گاو رو (یک نوع شن درشتی است که برای زیرساخت جاده های آسفالت استفاده می کنند) در میان بوده است اما نباید این بحث با خاک اشتباه گرفته شود و به صراحت می گویم فروش خاک در کشور صورت نگرفته است.

ارسال نظر