گروه دانش خبرگزاری دانا بررسی می کند:
به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر)، در واپسین روزهای دولت دهم، عملیات اجرایی طرح ملی شیرین سازی و انتقال آب خلیج فارس با حضور رییس جمهور آغاز شد. طرحی که در فاز اول با تولید روزانه 150 هزار مترمكعب آب شیرین با استفاده از فن آوری اسمز معكوس احداث می شود و قرار است با بهره برداری كامل از این پروژه، آب مورد نیاز شهرستان بندر خمیر و روستاهای غرب بندرعباس و قسمتی از شهرستان حاجی آباد و نیز صنایع غرب استان هرمزگان تامین گردد.
تاسیسات آب گیری از دریای این طرح با ظرفیت 4 میلیون و 800 هزار متر مكعب در روز در شش خط لوله دریایی به قطر 3 متر و طول 2 هزار و 700 متر احداث خواهد شد.
مقامات مسوول در وزارت نیرو با اذعان به اینکه در حال حاضر منابع آبی کشور با تمام ظرفیت در حال بهره برداری است و از اینرو کشور وارد تنش آبی شده است، شیرین سازی و استفاده از آب دریاها را گزینه مناسبی برای مقابله با بحران های کم آبی در آینده قلمداد کرده و حتی از برنامه های خود برای شیرین سازی آب دریای مازندران و انتفال آن به فلات مرکزی ایران سخن می گویند. طرح هایی که البته با اما و اگرهای زیادی از سوی کارشناسان و صاحب نظران بحث آب مواجه شده است.
شرط اساسى براى نمك زدايى از آب دريا، تامين انرژى در شرايط اقتصادى است
حسین صدقی کارشناس منابع آب و استاد دانشگاه معتقد است: شايد سرانجام يك روز اين بحث جدى شود زيرا حقيقتا پيش بينى قابل اطمينانى در مورد كفايت آب هاى شيرين درون سرزمين نمى تواند ارايه گردد. در حال حاضر هم كشورهاى جنوب خليج فارس در ابعاد مختلفى چنين كارى را انجام مى دهند. شرط اساسى براى نمك زدايى از آب دريا، تامين انرژى لازم در شرايط اقتصادى قابل تحمل براى هر كشور است. براى كشور ما البته جغرافياى محل استقرار ماشين هاى آب شيرين كن و ضرورت هاى انتقال و نوع مصرف و ملاحظات عديده ديگر بايد مورد توجه قرار گيرد.
طرحی که در ابعاد محدود و برای جمعیت های کم مجاز است
اما فریدون کاوه، طرح هایی از این دست را مقرون به صرفه نمی داند و می گوید: طبیعتا آب خلیج فارس که شوری آن 3 برابر آب دریای مازندران است، برای شیرین کردن، هزینه ای تقریبا 3 برابر شیرین کردن آب دریای مازندران نیاز دارد. البته این کار در شیخ نشین های جنوب خلیج فارس و عربستان سعودی انجام می شود چون آنها به آب دیگری دسترسی ندارند.
این استاد دانشگاه و کارشناس آب با تاکید بر مصرف بسیار بالای آب در ایران، صرفه جویی و کاهش تلفات در این زمینه را راهکار مناسبتری می داند و می افزاید: در کشور ما سالانه به طور متوسط 95 میلیارد متر مکعب آب مصرف می شود که به آسانی و با استفاده از روش های علمی می توان 20 میلیارد مترمکعب آن را صرفه جویی کرد و مصرف را به 75 میلیارد مترمکعب کاهش داد.
کاوه با طرح این پرسش که هزینه شیرین کردن 20 میلیارد مترمکعب از آب خلیج فارس چه رقمی می شود؟ اجرای چنین طرح هایی را تنها در ابعاد محدود و برای جمعیت های کم مجاز می داند.
گزارش از: سید احمد طبائی