در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۵۷۲۲۷
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۶
برای اولین بار در دنیا؛
محققان دانشکده علوم دانشگاه اصفهان برای اولین بار در دنیا موفق به تولید نانو کریستال هایی شدند که قادر به مهار بیابان و بهینه کردن خاک است؛ این طرح چنانچه عملیاتی شود، تحول عظیمی در دنیای زیست فناوری به وجود خواهد آمد.

پروفسور گیتی امتیازی، مجری اجرایی این طرح در گفت وگو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر)گفت: هم  اکنون مساله بیابان زدایی، کلسیت زدایی و بهینه کردن خاک کمتر در دنیا مطرح شده است، در صورتی که این طرح می تواند علاوه بر کاربرد در صنایع پزشکی مانند استخوان سازی، نفت همچون استخراج و جلوگیری از نشت و نفوذ نفت به خاک، کشاورزی مثل افزایش نفوذ پذیری آب به خاک و ساختمانی همانند استقامت بتن، سیمان و آجر، تاثیر زیادی در استقامت خاک و بیابان زدایی هم داشته باشد زیرا با اسپری شدن این باکتری ها در سطح بیابان باعث چسبیدن ذرات خاک به یکدیگر و مانع پخش این ذرات به هوا می شویم.

عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه اصفهان افزود: ما در این تحقیق دریافتیم اگر نانو کلسیت ها (نمک های معدنی کلیسم) به روش میکروبی ساخته شود در محیط پایدار و اگر به صورت شیمیایی ساخته شود، در محیط ناپایدار خواهد ماند.

وی گفت: اغلب محققان بر این باور بودند که این کریستال ها فقط با یک باکتری خاص و با حضور اوره ساخته می شود و برخی از آنها مانند آرگونیت ها (کریستال های نمک کلیسم) را نیز نمی توان در شرایط مصنوعی یا سنتزی ساخت زیرا ناپایدارند اما تیم تحقیقاتی ما با انجام آزمایش های متعدد دریافت که میکروارگانیسم های بومی نیز می توانند این ذرات را  به صورت پایدار بسازند.

این پژوهشگر برتر شبکه زنان دانشمند جهان اسلام بیان کرد: رشد این میکروارگانیسم ها نیاز به هزینه هنگفت ندارد اما اغلب متخصصان بیوتکنولوژی تصور می کنند برای تولید میکروبی نیاز به آزمایشگاه های بزرگ و هزینه های هنگفت میلیاردی است،در حالی که ما برای توسعه این میکروارگانیسم تنها نیاز به حوضچه هایی مانند حوض های پرورش میگو داریم.

امتیازی تصریح کرد: وقتی ما اولین بار ساخت این ذرات را در اصفهان شروع کردیم، دریافتیم که میکروارگانیسم های بهتر از منابع  مورد استفاده در تحقیق هم وجود دارد که می توان آنها را درحوضچه های مختلف و با دادن ماده غذایی رشد و گسترش داد.

وی با تاکید بر ضرورت  اجرای صنعتی چنین طرحی گفت: متاسفانه هم اکنون چنین طرح های صنعتی را فقط  یک سازمان علمی خاص دنبال می کند، در صورتی که تنها نباید یک ارگان مسوول اجرای چنین طرح هایی باشد بلکه باید چنین طرحی در دیگر مراکز نیز پیگیری و آزمایشگاه های متعددی نیز پیرامون این مساله راه اندازی شود. 

وی اظهار داشت: این طرح هم اکنون به صنایع نفت و گاز و گوگرد ارایه داده شده و اجرای آن در مرحله امتحان و آزمایش است اما متاسفانه این طرح هنوز در بین این صنایع جا نیافتاده و آنان کمتر شناختی نسبت به این طرح دارند.

ارسال نظر