به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(دانا خبر) به نقل از ایرنا، جام جهانی به عنوان بزرگترین رویداد ورزشی جهان در رشته مختلف، همواره فرصت مناسبی را برای رونق گردشگری ورزشی فراهم می آورد و بسیاری از دست اندركاران صنعت گردشگری از برگزاری رویدادهای ورزشی منتفع می شوند.
سال آینده میلادی، جام جهانی فوتبال به میزبانی برزیل برگزار می شود و نكته حایز اهمیت آن، حضور تیم ملی فوتبال ایران در میان تیم های برتر جهان است.
همین مساله سبب شده تا پیش از مشخص شدن مكان و زمان بازی های تیم ملی فوتبال ایران، فعالان صنعت گردشگری برای جذب حداكثری علاقه مندان سفر به برزیل در زمان برگزاری جام جهانی رقابت خود را آغاز كنند.
البته این داستان تازه ای نیست، در دوره قبلی جام جهانی و با اینكه تیم ملی ایران در این رقابت ها حضور نداشت، آگهی های متنوع با شعارهای دل فریب در رسانه ها بویژه فضای مجازی منتشر می شد كه برخی آژانس ها برای اثبات خود مدعی می شدند كه از نهادهای ذیربط از جمله فدراسیوم فوتبال مجوز قانونی دارند.
بطور كلی این مشكلات در دوره های مختلف جام جهانی بویژه در مواردی كه تیم ملی فوتبال در آن، وجود داشته است.
این بار نوبت برزیل و تورهای آن است كه به محملی برای سودجویی عده ای تبدیل شود كه این بار توجه به بعد مسافت آن، نبود پرواز مستقیم بین شهرهای برزیل و ایران و رقم های میلیونی تورهای برزیل در شرایط عادی، انتظار می رود قیمت های بالایی به علاقه مندان پیشنهاد شود.
نكته جالب آن است كه برخی آژانس ها با وجود آنكه هنوز مكان برگزاری بازی های تیم ملی فوتبال ایران مشخص نیست و قرعه كشی بازی ها صورت نگرفته، پیش قدم شده اند و اقدام پیش ثبت نام از علاقه مندان می كنند.
شرط این پیش ثبت نام، پرداخت ۵۰ درصد از كل هزینه سفر است و هزینه های بعدی طبق یك جدول زمان بندی از متقاضی دریافت می شود، ضمن آنكه همچنان قیمت بلیت هواپیما به این نرخ ها اضافه نشده است.
یكی از تورها هزینه یک سفر ۱۵ شبی برای دیدن هر سه بازی مرحله مقدماتی فوتبال، حدود ۱۴ هزار و ۶۵۰ دلار قیمت گذاری کرده است.
حال اگر قیمت هر دلار را سه هزار تومان محاسبه كنیم، قیمت این تور برابر ۴۳ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان می شود كه نیمی از آن یعنی بیش از ۲۰ میلیون تومان باید بپردازید.
این قیمت، هزینه اقامت در یک هتل سه ستاره در شهر «سائوپائولو» برزیل است و به گفته دست اندركاران آژانس، تماشاگر برای تماشای بازی تیم ملی به شهر محل بازی ترانسفر می شود.
حال اگر بخواهید سفری شش شبه به برزیل در ایام جام جهانی داشته باشید و فقط یكی از بازی های تیم ملی ایران را مشاهده كنید، باید شش هزار و ۳۵۰ دلار بپردازید كه بالغ بر ۱۹ میلیون تومان است.
آژانس های مسافرتی فعال در این زمینه ایده های جالبی را برای ترغیب علاقه مندان برای پیش ثبت نام در این تورها دارند از جمله اینكه اگر تا یك تاریخ خاص ثبت نام صورت نگیرد، ۱۵ درصد به مبلغ تور اضافه می شود.
جدول پرداخت هزینه سفر نیز به نحوی است كه تا پیش از پایان سال جاری خورشیدی فرد باید كل مبلغ سفر را پرداخته باشد.
رانت آژانس داران با متولیان خرید بلیت های جام جهانی
در این میان دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران نظر دیگری دارد؛ «محمدناصر گلدوست» از وجود رانت برخی آژانس داران با متولیان خرید بلیت های جام جهانی به ویژه بازی های مربوط به ایران سخن به میان می آورد كه نظیر آن در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان نیز دیده شد و بسیاری نتوانستند بازی های تیم ملی كشورشان را از نزدیك مشاهده كنند.
وی می افزاید: در جام جهانی آلمان شاهد بودیم كه به خاطر بی برنامگی مسوولان، بلیت بازی های ایران در اختیار افرادی قرار گرفت كه حاشیه ساز شدند در حالیكه بسیاری از آژانس داران در داخل هیچ اطلاعی از فروش بلیت ها و اعزام تورهای جام جهانی نداشتند.
گلدوست این مشكل را ناشی از شفاف نبودن فعالیت نهادهای ورزشی و تعامل آنها با بخش گردشگری می داند كه سبب شده برای عده ای حاشیه امن و محل سودجویی ایجاد شود.
وی تاكید می كند: بسیاری از آژانس های مسافرتی در سراسر جهان از دو سال پیش هتل های مورد نظر خود در برزیل برای اعزام مسافران را رزرو كرده اند در حالیكه در ایران هیچ برنامه ای برای اعزام تماشاگران وجود ندارد.
ستاد ویژه اعزام تماشاگران به رویدادهای ورزشی
در چنین شرایطی كه هنوز مشخص نیست از بین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت ورزش و جوانان كدام یک متولی نظارت بر عملكرد این دفاتر است،رییس انجمن گردشگری ورزشی فدراسیون ورزش های همگانی از تشكیل ستاد ویژه اعزام تماشاگران به رویدادهای ورزشی خبر می دهد.
«رضا خوش سرور» تشكیل این ستاد را نخستین دستاورد تفاهمنامه ای می داند كه به تازگی بین معاونت گردشگری كشور و فدراسیون ورزش های همگانی به امضا رسیده است.
هرچند این ستاد هنوز تشكیل نشده است اما خوش سرور امیدوار است این ستاد پس از تدوین شیوه نامه، آژانس های فعال در حوزه گردشگری ورزشی در تهران و استان ها را انتخاب و به مردم درباره آنها اطلاع رسانی كند.
به گفته رییس انجمن گردشگری ورزشی ایران، اعزام تماشاگر به جام جهانی برزیل ۲۰۱۴ نخستین اقدام این ستاد خواهد بود و این ستاد در زمینه اعلام هزینه های دریافتی از گردشگران و انجام امور مربوط به صدور روادید با آژانس های مسافرتی همكاری می كند.
رییس انجمن گردشگری ورزشی ایران درباره اینكه برخی آژانس ها پیش ثبت نام برای جام جهانی برزیل را آغاز كرده اند و چگونه می توان بر آنها نظارت داشت، می گوید: تا وقتی شیوه نامه و دستگاه نظارتی در این زمینه فعال نشود، هر اتفاقی ممكن است بیافتد و حتی ممكن است برخی آژانس ها اقدام به سودجویی كنند.
خوش سرور به مواردی از جمله دریافت ۳۰ میلیون تومان هزینه علی الحساب از علاقه مندان تور جام جهانی برزیل اشاره كرده و می افزاید: این هزینه ها بابت رزو بلیت هواپیما، هتل، بلیت بازی ها و خدمات ویزا اخذ می شود و نظارتی هم روی آن نیست.
رییس انجمن گردشگری ورزشی ایران تاكید می كند: تا وقتی این ستاد ویژه تشكیل نشود و فعالیت خود را آغاز نكند، برخی آژانس های با دریافت مبالغ كلان اقدام به پیش ثبت نام خواهند كرد و نظارتی هم بر آن وجود نخواهد داشت.
مسافران برزیل، سفیران فرهنگی ایران
با وجود تعلل در تشكیل این ستاد، برخی كارشناسان بخش گردشگری، استفاده از تماشاگران اعزامی به جام جهانی به عنوان مبلغان و سفیران فرهنگی ایران را هدف اصلی تشكیل چنین ستادی می دانند.
یكی از این كارشناسان كه خواست نامش ذكر نشود، می گوید: توزیع اقلام تبلیغاتی از جاذبه های ایران بین مسافران جام جهانی و ایجاد انسجام بین گروه های اعزامی هدف اصلی این ستاد خواهد بود تا سفیران فرهنگی ایران در كشور میزبان باشند.
این كارشناس گردشگری ورزشی تاكید می كند كه كار نظارت بر فعالیت آژانس ها بر عهده بخش های دیگری از جمله اداره كل امور مراكز و خدمات گردشگری است و این ستاد فرابخشی فقط در زمینه ایجاد هماهنگی بین گردشگران اعزامی فعال خواهد بود.