به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(دانا خبر)، سرای دلگشا در سالهای گذشته، با حکم دیوان عدالت اداری از فهرست آثار ملی خارج و سپس تخریب شد، تا به جای آن یک مجتمع تجاری - اداری ساخته شود.
اما حریم کاخ گلستان با صدور مجوز ساخت برجی با ارتفاع 27 متر به جای سرای دلگشا خدشه دار شده است به نحوی که اگر این ساختمان تکمیل شود، احتمال خروج این اثر جهانی از فهرست میراث یونسکو وجود دارد.
مالک سرای دلگشا پس از صدور رای کمیسیون ماده 5 در جلسه مورخ 1391/11/2 مبنی بر ساخت 10.5 متر ارتفاع تا عمق 30 متر از بر خیابان 15 خرداد، 41 روز بعد نسبت به رای صادره به دیوان عدالت اداری شکایت کرد.
پس از شکایت مالک از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و شورای عالی معماری و شهرسازی شهرداری تهران، دادنامه شکایت مالک در تاریخ 13 اسفند 91 به هر دو ارگان ابلاغ شد اما این ابلاغیه در 22 اسفند در دبیرخانه اداره کل حقوقی شهرداری تهران دریافت می شود ولی علی رقم دریافت شدن این شاکیت در سازمان مرکزی میراث فرهنگی و ارسال آن به اداره کل حقوقی میراث فرهنگی کشور بر اساس منابع موجود، این دادنامه ناپدید می شود تا هیچ وقت به دست اداره کل میراث فرهنگی استان تهران ارسال نشود و از این شکایت توسط استان تهران دفاع نگردد.
اداره کل حقوقی میراث فرهنگی استان تهران به عنوان مسوول دفاع در این پرونده، از ابلاغیه دیوان عدالت اداری تا 6 شهریور ماه بی اطلاع بودو از طریق مراجعه وکیل اداره کل حقوقی شهرداری تهران جهت گرفتن مدارک ثبتی پرونده سرای دلگشا و حریم کاخ گلستان، از شکایت صورت گرفته اگاه و در تاریخ 92/6/10 لایحه دفاعی را برای این پرونده، به شعبه اول دیوان عدالت اداری به ریاست قاضی «محمد آشرلو» ارایه می کند.
لایحه دفاعی استان تهران در اثر اهمال های اداره کل حقوقی سازمان میراث فرهنگی کشور، درست 10 روز قبل از رای موقت دادگاه ارسال می شود. موضوع شکایت این رای، دستور موقت نسبت به رای نامه شهرداری منطقه 12 خطاب به مالک سرای دلگشا طی نامه ای به شماره 3/210 مورخ 1392/2/14 مبنی بر ابلاغ رای کمیسیون ماده 5 است.
شعبه اول دیوان عدالت اداری در مورخ 92/5/30طی احکامی جداگانه خطاب به سازمان میراث فرهنگی و شهرداری منطقه 12 اعلام می کند: «باتوجه به سوابق و مدارک موجود نظر به اینکه اجرای موضوع خواسته مذکور موجب ورود خسارت به شاکی می گردد، به نحوی که جبران آن در آتیه متصر خواهد بود و ضرورت و فوریت صدور دستور موقت محرز است، لذا به استناد مواد 32 و 35 قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392، دستور موقت مبنی بر توقیف عملیات اجرای موضوع خواسته نسبت به شاکی تا تعیین و تکلیف قطعی شکایت صادره اعلام می شود و قرار صادره قطعی است.»
این رای در حالی صادر می شود که باز سناریو تکراری و شاید تعمدی گم شدن دادنامه دیوان عدالت اداری در سازمان میراث فرهنگی کشور تکرار و بر اساس اطلاعات واصله توسط کمیته پیگیری خانه های تاریخی تهران، این رای توسط دبیرخانه سازمان مرکزی میراث فرهنگی دریافت شده است اما باز به استان تهران ابلاغ نشده و پس از پیگیری های استان تهران از مدیرکل حقوقی سازمان مرکزی میراث فرهنگی مبنی بر عدم ابلاغاین رای، اعلام شده است که : «رای دادگاه گم شده«!!!
با وجود عدم ارسال رای موقت دیوان عدالت اداری از سوی سازمان میراث فرهنگی کشور به اداره کل حقوقی استان تهران، این اداره کل ظرف 20 روز پس از مهلت تعیین شده برای لایحه دفاعی دادگاه تجدید نظر، لایحه خود را شنبه 20 مهر ماه به شعبه اول دیوان عدالت اداری ارایه کرد تا منتظر رای نهایی شعبه اول دیوان عدالت اداری مبنی بر لغو رای کمیسیون ماده 5 و ساخت 27 متر ارتفاع رو به روی کاخ گلستان اولین اثر ثبت جهانی و تبعات بعد از آن باشیم.
تا کنون هیچ مسوولی در سازمان میراث فرهنگی کشور واکنشی نسبت به گم شدن ابلاغیه های دیوان عدالت اداری در این سازمان نشان نداده است.