دکترکامران نیکو سخن مدیر عامل انجمن دیابت ایران در گفت و گو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری دانا(داناخبر)، با اعلام این خبر گفت: متاسفانه نبود علم و آگاهی، تصورات اشتباهی را در ذهن بیماران مبنی بر مصرف تریاک به جای انسولین ایجاد کرده است. گاهی خانوادههایی را مشاهده میکنیم که از تریاک برای کنترل قند خون خود استفاده میکنند و جز تشدید بیماریشان و ابتلا به بیماریهای دیگر چیز دیگری برای آن ها ندارد.
عضو فدراسیون بین المللی دیابت در خاورمیانه افزود: برای مثال خانوادهای مراجعه کرد که انسولین را برای فرزند ۱۸ سالشان قطع کردند و بساط منقل و بافور برای آن به پا کردند. متعجب هستیم که بر فرض مثال هم مصرف تریاک بر روی قند اثرگذار باشد، یعنی اینقدر تزریق انسولین بدتر از کشیدن تریاک است که حاضر هستند فرزند خود را به سمت مواد مخدر سوق دهند.
بیماران دیابتی با مصرف مواد مخدر از چاله به چاه می افتند
وی در ادامه با اشاره به اینکه اخیرا بسیاری از بیماران برای کنترل قند خود به این ماده مخدر رو آوردهاند، اظهار کرد: بیماران دیابتی بدانند که تریاک بر قند خون تاثیری ندارد، برعکس مصرف آن باعث میشود علایم دیابت خاموش بماند. مثلا بعضی از بیماران میگویند پیش از این پایمان میسوخت، خواب میرفت و یا گزگز میکرد اما از موقعی که تریاک استفاده میکنیم، دردی در پایمان احساس نمیکنیم اما نمیدانند مصرف این عارضه ها را درمان نمیکند بلکه سرپوسی بر این دردها است و مشکلات درونی او کماکان ادامه دارد.
دکتر نیکو سخن تصریح کرد: اگر هم این ماده بر روی قند خون تاثیر داشته باشد، وابسته به دوز آن است. برای مثال اگر در ابتدا یک دوز مشخصی استفاده کند، این مقدار به مرور باید افزایش پیدا کند و پس از مدتی اصلا تاثیر ندارد و وقتی میخواهیم فرد را برای درمان و تزریق انسولین بستری کنیم موافقت میکند اما میگوید چون تریاک مصرف میکند چگونه انسولین هم تزریق کند...!
ازپنهان کاری در ابتلا به دیابت تا گسستگی بنیان خانواده
مدیر عامل انجمن دیابت ایران در ادامه به نگاه بد برخی از افراد به تزریق انسولین نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی خانوادهها نگاه بدی به تزریق انسولین دارند. موارد بسیاری را داریم که زدن انسولین فرزندشان را از اقوام خود پنهان میکنند.و به گونه ای برخورد می کنند که انگار گناه بزرگی مرتکب شده اند.
وی همچنین تصریح کرد: برای مثال همسری برای چند سال این موضوع را از شوهرش مخفی کرده است و وقتی به طور تصادفی او را در هنگام انسولین زدن دیده است فکر میکرده معتاد شده و حتی گاهی این مسایل منجر به طلاق شده است.
دکتر نیکو سخن با تاکید بر این که باید این موضوع فرهنگ سازی شود گفت: این فرهنگ سازی باید از دوران کودکی آغاز شود. وزارت آموزش و پرورش در این زمینه باید فعالیت داشته باشد و مطالبی را در کتاب های درسی درج کند تا چنین باورهای غلطی در جامعه ریشه کن شود. اگر بچه ها از همان دوران کودکی یاد بگیرند که تزریق انسولین یک معضل و مشکل نیست، دیدگاه های بد از بین می رود و حتی بچهها میتوانند آموزگار مادر و پدرهای خود هم باشند.
سن ابتلا به دیابت در ایران سیر نزولی دارد
عضو فدراسیون بین المللی دیابت در خاورمیانه چشم انداز دیابت را با توجه به نبود شیوه درست زندگی، خوب ندانست و گفت: منطقه ما یکی از مناطق دیابت خیز است. مطالعات نشان داده است ۲ /۱۰ درصد جمعیت بالغ ما مبتلا به دیابت هستند. متاسفانه تعداد دیابتیها روز به روز درحال افزایش است.
وی در پایان با بیان اینکه سن ابتلا به دیابت در ایران سیر نزولی دارد، خاطر نشان کرد: درمانی برای دیابت نیست و باید این را بپذیریم که تا شیوه زندگی درست نشود، تا نحوه تغذیهمان درست نشود، تا فعالیتهای بدنیمان کم و زندگی ماشینی شود، آینده بدتر از این خواهد شد. در گذشته دیابت نوع دو فقط برای بزرگ سالان بود اما متاسفانه امروزه جوانها، نوجوانها و حتی کودکان ما دچار این بیماری میشوند.