گزارش
به گزارش ایرانشناسی خبرگزاری دانا (داناخبر) و به نقل از جام جم، ارگ تاریخی بم که در زمینلرزه سال 82 این شهرستان به کلی تخریب شد، اگرچه طی سالهای اخیر و به دنبال بازسازیهای صورت گرفته دوباره سر برافراشته است، اما بازسازی آن نهتنها هنوز به پایان نرسیده، بلکه طی ماههای اخیر با کندی قابل ملاحظهای همراه بوده است. مسوولان، کمبود اعتبار را دلیل کند شدن روند بازسازی اعلام کردهاند.
ارگ 2000 ساله بم، پنجم دی 82 بر اثر زلزله فرو ریخت و تازه پس از تخریب بنا بود که میراث فرهنگی به اهمیت آن پی برد و با همکاری جامعه جهانی، آن را به ثبت جهانی رساند و بلافاصله نیز در فهرست آثار در معرض خطر قرار گرفت.
کار بازسازی ارگ بم بلافاصله پس از زمین لرزه آغاز شد و اعتبارات بینالمللی و داخلی برای بازسازی این بنای کهن اختصاص یافت، اما نکته اینجا بود که از آغاز، زمان مشخصی برای مرمت بنا در نظر گرفته نشد و روند بازسازی به اعتبارات بستگی داشت.
البته تنها چیزی که از ابتدا اعلام شده بود، نیاز حداقل یک میلیارد تومانی برای بازسازی این مجموعه بود که البته این پیشبینی کارشناسان هم درست نبود، زیرا با وجود صرف میلیاردها تومان همچنان مرمت این مجموعه به پایان نرسیده و زمان مشخصی هم برای پایان بازسازی آن از سوی مسئولان اعلام نشده است. فرماندار بم، دلیل اصلی این مساله را کاهش چشمگیر اعتبارات بازسازی ارگ بم عنوان کرد و در گفتوگو با مهر افزود: اعتبارات تا جایی کاهش یافته است که مسوولان برای پرداخت حقوق کارگرانی که در این ارگ مشغول کار هستند نیز دچار مشکل شدهاند.
حسین زینالصالحین خاطرنشان کرد: با وجود این کار بازسازی تاکنون از پیشرفت خوبی برخوردار بوده است، به طوری که گردشگری بار دیگر در بم رونق گرفته و بخشهای مختلفی از این بنا هم به روی گردشگران باز شده است. وی با بیان این که اعتبارات فعلی برای بازسازی ارگ بم کافی نیست، اما اگر مشکل اعتبارات حل شود، روند بازسازی بار دیگر بهبود خواهد یافت، گفت: منظر تاریخی شهر بم نیز ثبت جهانی است و تمام سعی خود را به کار بستهایم تا در کنار بازسازیهای صورت گرفته، معیارهای یونسکو نیز رعایت شود.
فرماندار بم افزود: همین که در اجلاس کامبوج، ارگ بم از فهرست آثار در معرض خطر ثبت جهانی خارج شد، نشان میدهد در گذشته کارهای خوبی برای بازسازی انجام شده است، اما برای ادامه این روند، میراث فرهنگی باید نگاه ویژهای به ارگ بم و اختصاص اعتبار به این طرح داشته باشد.
به گفته زینالصالحین، اگرچه بخشهای مختلفی از این ارگ توسط کارشناسان خارجی بازسازی شده است، اما اکنون دیگر کارشناسان خارجی در این ارگ مشغول نیستند و فقط کارشناسان و متخصصان داخلی در آن فعالیت میکنند.
وی یادآور شد: هماکنون آواربرداری ارگ بم به صورت 100 درصد انجام و بخشهای قابل توجهی از ارگ با میلیاردها تومان اعتبار بازسازی شده است.
100 میلیارد تومان دیگر نیاز است
این مسئول با بیان این که برای تکمیل این طرح حداقل به صد میلیارد تومان اعتبار نیاز است، افزود: ارگ بم، نماد شهر بم است و مردم برای بازسازی این قلعه تاریخی، ارزش بسیاری قایل هستند و باید برنامهریزی مناسبی برای بازسازی کامل ارگ بم بخصوص در قسمت حاکمنشین انجام شود.
فرماندار بم از وجود 116 اثر تاریخی در ارگ بم خبر داد و گفت: فعالیت کارشناسان در این مجموعه با جدیت تمام ادامه دارد، اما امسال کمبود اعتبارات جدی بوده و برای ادامه روند بازسازی به اعتبارات ملی نیاز است.
زینالصالحین با بیان این که تاکنون 12 میلیارد تومان برای بازسازی به این طرح اختصاص یافته و هر سال نیز یک میلیارد و 200 میلیون تومان اختصاص مییافته است، گفت: اما یکباره این بودجه به 300 تا 400 میلیون تومان کاهش یافته است.
روند بازسازی باید تسریع شود
نماینده مردم بم در مجلس نیز خواستار تسریع در بازسازی ارگ بم شد و گفت: وجود این ارگ، صنعت گردشگری در این شهرستان تاریخی را از اهمیت بالایی برخوردار کرده است که این صنعت باید دوباره احیا شود.
حجتالاسلام موسی غضنفرآبادی با بیان این که برای تامین اعتبار بازسازی ارگ بم رایزنیهایی بسیاری انجام شده است که امیدواریم مسوولان به این مهم توجه بیشتری بکنند، افزود: اقدامات خوبی تاکنون در ارگ بم انجام و بخشهایی از آن بازسازی شده است، اما این روند باید ادامه یابد و شتاب گیرد. وی تاکید کرد: اعتبارات بازسازی ارگ بم باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد و با برنامهریزی مناسب، زمانبندی مناسبی را برای تکمیل بازسازی این بنا پیشبینی کرد و طرح را پیش برد.
ارگ تاریخی بم بزرگترین بنای خشت و گلی جهان است. این بنا با آثاری که در درونش یافت شده است، ریشهای حداقل 6000 ساله داشته و بنای کامل این ارگ نیز بیش از 2000 سال عمر دارد. این بنا که در طول تاریخ بارها دچار آسیب شده بود، توسط مردم و حاکمان وقت مرمت شده و در مقابل بسیاری از دشمنان ایران زمین از گذشته ایستادگی کرده است.