در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۶۲۷۹۹
تاریخ انتشار: ۰۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۰
نویسنده: هانیه حقیقی
درحالیکه موافقان ادامه پروژه اعزام موجود زنده به فضا معتقدند که ادامه آن عاملی است برای حفظ مشروعیت و قدرت حکومت در دنیا اما مخالفان مدعی هستند در شرایطی که دولت برای پرداخت یارانه مردمی مشکل جدی بودجه دارد بنابراین پرتاب موجود زنده به فضا اولویت بعدتر بعد از مخابرات و ارتباطات تلویزیونی دارد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانا(داناخبر)، میزگرد «فضانورد ایرانی» روزگذشته(سه شنبه)، درمحل مصلی تهران با حضور دو گروه از موافقان و مخالفان اجرای این پروژه با وجود شمار اندک میهمانان در مصلای تهران برگزار شد.

پاسخ به این سوال که آیا با توجه به منابع محدود کشور ادامه پروژه اعزام موجود زنده به فضا تا فرستادن یک فضانورد ایرانی به فضا در جهت افزایش اقتدار و تثبیت حاکمیت ملی و افزایش غرور ملی به صلاح کشور است یا خیر؟ محور اصلی برگزاری این میز گرد بود.



موفقیت های فضایی عامل اثبات مشروعیت و قدرت حکومت هاست
کریمی، رییس پژوهشگاه فضایی و عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر، در مقام موافق این طرح، درابتدای سخنان خود و درارتباط با ضرورت فضایی شدن کشور عنوان کرد: هنگامی که چین اولین انسان خود را به مدار فرستاد رییس جمهوری چین، هوجین تائو در یک جمله کلیدی گفت: «چین به قله های علم و فناوری دست یافته است.» مشابه همین جمله را سخنگوی وزارت امور خارجه ایران مطرح کرد که انقلاب ایران توانست قله های بلند علم و فناوری را با پرتاب ماهواره فتح کند. این چنین شباهت‌هایی تصادفی نیست. بنابراین موفقیت های فضایی باعث تقویت رژیم ها در اثبات مشروعیت و قدرتشان می شود.

تاکید اسناد بالادستی بر فعالیت فضایی کشور
وی درادامه به جایگاه حوزه فضا در اسناد بالادستی و مرجع اشاره کرد و گفت: در ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص سازمان فضایی ایران و نحوه تعامل با نیروهای مسلح که در مردادماه سال 92 صادر شد، صراحتا در مورد شورای عالی فضایی، سیاست های کلان فضایی کشور و اولویت های شورای عالی امنیت ملی در حوزه فضا و حقوق دیپلماسی فضایی و برخی از مباحث تملک ها بیان شده است.

کریمی در ادامه افزود: در سند بالادستی دیگر که نقشه جامع علمی کشور است به صورت قانونی از روی شورای عالی انقلاب فرهنگی به این موضوع اشاره شده است و سند چشم‌انداز توسعه کشور و سند جامع توسعه هوا فضای کشور نیز دیگر سندهایی هستند که بر توسعه صنعت هوا فضا تاکید داشته‌اند.

وی در پاسخ به این سوال که پژوهشگاه هوا و فضا به چه سمتی در حال حرکت است گفت: این گونه  نیست که کل مجموعه فضایی وقف اعزام انسان به فضا می شود، بلکه این بحث یکی از برنامه های پژوهشگاه است و سنجش از دورو مشاهده زمین، مخابرات وماهواره های مخابراتی، موقعیت یابی و ناوبری و همچنین علوم اکتشافات فضایی نیز از دیگر برنامه ها محسوب می شود. اما اینکه بخواهیم بدانیم دنیا به کدام سمت می رود به طور کلی  می توان به چهارقالب توسعه زیرساخت‌ها، توسعه فناوری‌ها، توسعه سامانه ها و کاربران اشاره کرد.



 رییس پژوهشگاه فضایی در پایان تاکید کرد: سازماندهی متناسب با فرایند بومی‌سازی فناوری‌های فضا و رسوب دانش  در کشور، تمرکز بومی‌سازی فناوری فضایی در راستای ارایه خدمات فضایی پایدار و تدوین اهداف کلان فضایی کشور در افق ایران 1404 مستند بر اسناد بالادستی رویکردها در توسعه راهبرد فضایی ایران است.

فناوری‌های فضایی صرفه اقتصادی ندارند
در ادامه فتح اله امی مشاور پژوهشی سازمان فضایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در پاسخ به کریمی در مقام مخالف اجرای این طرح، به وجه اقتصادی پروژه تاکید کرد و گفت: فناوری‌های فضایی اساسا صددرصد مصرف کننده اند و از نظر اقتصادی بازگشت ندارند. همچنین به دلیل ضریب اطمینان بالای کشور روسیه هیچ کشوری حاضر نمی شود که به ما سفارش توریست فضایی بدهد تا بتوانیم سرمایه به دست بیاوریم. بنابراین در حال حاضر ما نمی‌توانیم جایگاهی در بین کشورهای پرتاب‌کننده پیدا کنیم.

وی در ادامه به تحقیقی که دو دانشگاه خواجه نصیر وتربیت مدرس به طورموازی انجام داده اند و به نتایج مشترک رسیدند اشاره کرده و گفت: از نظر زمان بندی هر دو دانشگاه بر این باور بودند که ما برای پرتاب انسان به فضا به 14 سال زمان  و14میلیارد دلارهزینه نیاز داریم که 10 میلیارد آن به زیر ساخت تعلق دارد و حدود چهار میلیارد آن صرف خود پروژه می شود.

باکسری بودجه فعلی چگونه می توان قله های تکنولوژی فضایی را درنوردید؟
وی در ادامه خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط مالی فعلی کشور هم جواب دولت و هم مجلس بدین طرح منطقی است چراکه مجلس 2هزار و 250 میلیارد تومان بودجه دارد که از این مقدار، 100هزار میلیارد تومان با کسری مواجه است حال با این شرایط چگونه می توان به قله های تکنولوژی رسید در حالی که دولت در  دادن یارانه ها نیز به مردم مانده است؟

امی در پایان تاکید کرد: طبق صحبت‌های اخیرمن با «دکتر روحانی» اجرای این طرح در شرایط اقتصادی فعلی به صلاح «سیستم پولی» کشور نخواهد بود  و به نظر من بهتر آن است که  ابتدا به دیگر پروژه ها پرداخته شود همانند پوشش مناسب فرستنده‌های تلویزیونی و ارتباط‌های موبایلی که نه تنها کشور را پله پله به هدف نزدیک‌تر خواهد کرد بلکه صرفه اقتصادی نیز خواهد داشت.



الویت بودجه با مخابرات و ارتباطات تلویزیونی است نه پایگاه پرتاب انسان به فضا
در ادامه محمد ابراهیمی، ریاست پژوهشکده، سیاستی معتدل تر در پیش گرفت و نظرات خود و کریمی را به عنوان موافقان با آرا «امی» قابل جمع ارزیابی کرد و گفت: ما حدود 10 میلیارد دلار می خواهیم تا یک کشور صاحب زیر ساخت فضایی باشیم، ماهواره مخابراتی در فضا داشته باشیم و بتوانیم اجزا و پایگاه های پرتاب فضایی داشته باشیم وباید این کارها را انجام دهیم وگرنه باید دست از فضا بکشیم.

وی در ادامه گفت: درست است که الویت با مخابرات و ارتباطات تلویزیونی است اما این‌ها نیز همان پایگاه پرتاب را می خواهد. ما تمامی امکانات را فارغ از برنامه اعزام فضانورد به مدار نیاز داریم. اما موافقیم که این ها باید با رعایت منطق اقتصادی و به صورت گام به گام جلوبرود.
ابراهیمی خاطر نشان کرد: پله اول طی شده است و دولت قبلی ۱۴۵ میلیارد تومان بودجه برای ارسال انسان به فضا تخصیص داده است که به تصویب مجلس هم رسیده است.

قول دولت قبل در مورد پرتاب انسان به فضا، قول دولت حاضر است
شریعتمداری، مدیر اجرایی رییس جمهوری با اعلام رسمی نظر دولت اظهار کرد: هر قولی دولت قبل در مورد پرتاب انسان به فضا داده است قول دولت حاضر هم است. تنها امسال شرایط اقتصادی نامناسب تر بود لذا گفته شد اگر نتوانستیم امسال بودجه را تامین کنیم امیدواریم سال آینده جبران کنیم اما اصلا قرار نیست یک میلیارد دلارسالانه خرج کنیم.

وی به جدال ها خاتمه داد و گفت: این عرصه ای نیست که ما نگرانش باشیم بلکه می توانیم بایک برنامه ریزی مستمر، زیرساخت ها و سرمایه گذاری و همکاری های تحقیقاتی به خصوص در زمان حال که شرایط تحریم ها تغییر کرده چه اروپا و چه آمریکا بدان نایل شویم.

ارسال نظر