توصیه مادی: پس انداز کنید
هشتش گرو نهش است، دخلش با خرجش جور در نمیآید، چرخ زندگیاش خوب نمیچرخد، شاید با خواندن این جملات بی اختیار به یاد خودتان بیفتید، به یاد حسابهای نه چندان پر و یا حتی خالی از پول، به یاد قسطهایی که باید ماهیانه آنها را پرداخت کنید و به یاد خیلی از مشکلات مالی دیگر. میتوان چنین دغدغههایی را نداشت یا دستکم آنها را کم رنگ تر کرد. اما چگونه؟ راه حل این مشکل عبارتی است که حتما بارها و بارها آن را شنیدهاید، اما احتمالا کمتر به آن توجه کردهاید. پس انداز!
پس انداز چیست؟
معمولا اولین چیزی که با شنیدن واژه پس انداز به ذهن اکثر ما ایرانیها میرسد، بانک است. از نظر ما ایرانیها، پس انداز یعنی پولهایی که در بانک میگذاریم تا در روز مبادا از آن استفاده کنیم.
اما پس انداز یا همان saving در واقع «درآمد خرج نشده یا مصرف معوق است.» یعنی میزانی از درآمد که ما آن را خرج نمیکنیم یا اموالی که برای مصرف بعد از این کنار میگذاریم.
پس میتوان نتیجه گرفت که پس انداز فقط نقدی نیست، بدین معنا که هر نوع صرفه جویی ما در هزینهها هم میتواند پس انداز باشد و چه بسا این نوع پس انداز بتواند گرههای بیشتری از زندگی ما را باز کند.
پس انداز، راهی به سوی پولدار شدن شما
اما، میتوان پا را از این هم میتوان فراتر گذاشت؛ به این معنا که پس انداز فقط برای روز مبادا نباشد و حتی از این راه هم بتوان پولدار شد. احتمالا در نگاه اول محال و غیرممکن به نظر میرسد، اما کمی که فکر کنیم میبینیم شدنی است. رعایت نکاتی که روزانه در زندگی با آن سرو کار داریم و خیلی راحت از کنارشان میگذریم، میتواند در این راه به ما کمک کند.
ولخرجی نکنید
ولخرجی یعنی هزینههای اضافی که خودمان به خودمان تحمیل میکنیم. خرید کردنهایی که مازاد میزان مصرف شما هستند، نمونه ای بارز از ولخرجیهای بی موردی است که نتیجهاش فقط به باد دادن پولتان است. پس نگذارید پولهایتان را باد با خود ببرد.
سقف خرید تعیین کنید
فروشگاههای بزرگ معمولا بهترین جا برای خرید کردن هستند. میتوانید با تنها یکبار مراجعه به این نوع فروشگاهها همه خریدهایتان را انجام دهید. اما خطر هم شما را یا بهتر بگوییم پولتان را تهدید میکند. برای اینکه وسوسه به سراغتان نیاید، حتما یا لیستی از خریدهایتان تهیه کنید یا سقفی برای پولی که میخواهید خرج کنید، تخمین بزنید.
فروش فوق العاده و حراج را از دست ندهید
یکی از بهترین مسیرهای پس انداز است. حراجهای فصلی و فروشهای فوق العاده برای شما فرصتی است که هم جنس خوب بخرید و هم پول زیادی نپردازید و این یعنی پس انداز.
در برابر غذاهای بیرون خویشتن دار باشید
یکی از بزرگترین تفریحات ایرانیها بیرون غذا خوردن است. غذای بیرون خوردن تفریح خوبی است به شرطی که به این دو نکته توجه کنید. اول اینکه غذاهایی را که میتوانید در خانه آماده و نوش جان کنید از رستوران نگیرید. دوم اینکه سعی نکنید به زور همه غذایتان را میل کنید. میتوانید اضافه غذای خود را به خانه ببرید و یک وعده دیگر هم از آن استفاده کنید.
به این ترتیب هم از خوردن غذای بیرون لذت میبرید و هم پول پس انداز میکنید.
خرج و مخارجتان را یادداشت کنید
افرادی هستند که با نوشتن تمام هزینههای خود از کوچکترین خریدهای روزانه گرفته تا بزرگترین خرجهای عمده، هزینههایشان را کنترل و مدیریت میکنند. اگر به دنبال کنترل هزینههایتان هستید، از همین امروز دفترچه ای را به این کار اختصاص دهید و همه خرجهایتان را بنویسید. مقایسه ماهیانه این هزینهها شما را در کنترل هزینهها موفق تر خواهد کرد. در عین حال اگر دست به کامیپوتر و اینترنتتان خوب است میتوانید از نرمافزارها و سایتهای این چنینی استفاده کنید.
دنبال پاسخ چراها باشید
اگر روزی با دیدن قبوض خدماتی یامسائلی از این دست برق از سرتان پرید و متوجه شدید، بیشتر از حد مجاز خرج روی دستتان گذاشته، دنبال دلیلش باشید تا دیگر شوکه نشوید و اوضاع دوباره برایتان عادی شود.
رعایت همین نکات بسیار ساده میتواند صفرهای پولهای خارج از بانک شما را از صفرهای پولهایی که در بانک دارید بیشتر کند، یا به عبارت دیگر با پس انداز پولدار شوید. امتحان کنید، امتحانش ضرری ندارد!
توصیه معنوی: نماز اول وقت!
از آن سو سایت مشرق نیوز 30 توصیه دینی و معنوی در این خصوص کرده است:
بر اساس آیات و روایات، مهمترین زمینههایی که موجب افزایش رزق و روزی میشود موارد زیر است:
۱- اهمیت دادن به نماز، مخصوصاً نماز اول وقت.
۲- راضی بودن پدر و مادر از انسان و دعای آنان.
۳- صدقه دادن.
۴- دعا کردن پشت سر برادران دینی.
۵- گناه نکردن و توبه از گناهان گذشته.
۶- خوش اخلاقی و نیت خیر و خوب داشتن.
۷- دادن حقوق مردم، مثل ارث.
۸- دادن حق خدا، مثل خمس و زکات.
۹- قناعت کردن و میانهروی در زندگی.
۱۰- نیکی کردن به اهل خانه.
۱۱- مهمانی کردن و غذا دادن.
۱۲- همیشه با وضو بودن.
۱۳- ازدواج کردن.
۱۴- نماز شب خواندن.
۱۵- شکر نعمتهای الهی را به جا آوردن.
۱۶- خواندن سوره واقعه بعد از نماز عشا.
۱۷- گفتن تسبیحات حضرت زهرا «س» پس از نماز.
۱۸- روشن کردن چراغ پیش از غروب آفتاب.
۱۹- رفتن به زیارت امام حسین «ع».
۲۰- کمک مالی به برادران دینی و شیعیان علی بن ابی طالب «ع» چه به صورت قرض الحسنه و چه به صورت بلاعوض که بسیار سفارش شده است.
۲۱- صله رحم و دیدار با خویشاوندان.
۲۲- زیاد گفتن ذکر ِ لا حول و لا قوه الا بالله.
۲۳- توسل به امام جواد «ع».
۲۴- پس از اذان صبح و نماز صبح مشغول دعا شدن (امام محمد باقر «ع»: بر شما باد دعا در سحر تا طلوع خورشید که در این ساعات درهای آسمان باز است و رزق و روزی تقسیم میشود و حاجات عظیم داده میشود).
۲۵- گفتن ذکر «یا فتّاح» ۷۰ مرتبه پس از نماز صبح.
۲۶- گفتن ذکر " یا وهّاب " ۱۰۰ مرتبه پس از نماز عصر.
۲۷- مداومت بر ذکر " یا غنی ".
۲۸- مداومت بر خواندن سوره " والذاریات” و "مزّمّل”.
۲۹- بعضی از دعاها و نمازها که در مفاتیح آمده است.
۳۰- مداومت بر خواندن دعای فرج و آیت الکرسی.