به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا (داناخبر) و به نقل از روزنامه همشهری آنلاین، عوامل گوناگونی این روزها دستبهدست هم دادهاند تا آلودگی هوای آسمان دومین شهر خشتی جهان را هم خاکستری کنند.
گرم، خشک و کویریبودن موقعیت جغرافیایی یزد از یکسو و کمبود منابع آبی از سوی دیگر موجب شده تا این شهر از نعمت فضای سبز کمتری نسبت به سایر شهرهای کشور برخوردار باشد. البته یکی از دلایل آلودگی هوای یزد بهخاطر به اتمام نرسیدن کمربند سبز این شهر کهن است.
کارشناسان در یکجمله میگویند مشکل اصلی آلودگی هوای این شهر کمجمعیت برمیگردد به دهها کوره آجرپزی غیرمجاز که در محلههای حسنآباد، اکبرآباد، اکرمیه و... فعالیت میکنند.
سوزاندن لاستیک
کورههای آجرپزی غیرمجاز بیش از 50 سال است که در محلههایی گفته شده در بالا، مشغول فعالیت هستند.
آلودگی هوای یزد بهخصوص در محلههای شمال غربی این شهر بهخاطر وجود همین کورههای آجرپزی است.
البته اگر یزدیها در طول روز نمیتوانند دودی که از این کورهها به آسمان میرود را ببینند چراکه سیاری از کورههای آجرپزی بهدلیل فعالیت غیرقانونیشان فقط شبها کورههای خود را روشن میکنند.
در دوره دوم شورای اسلامی شهر یزد این موضوع به شکل ویژه بررسی شد و براین اساس فرمانداری ملزم شد تا کورههای آجرپزی داخل شهر را تخریب کند اما آنطور که فرمانداری اعلام کرده است بدون اجازه مقامات قضایی این اقدام صورت نمیگیرد.
سوخت کورههای آجرپزی گران است و تعدادی از آنها هم هنوز امکان استفاده از سوخت پاک (گاز) را ندارند. به همینخاطر بسیاری از کورههای آجرپزی مجبور هستند تا کورههای خود را با سوخت مازوت و لاستیکهای فرسوده گرم نگه دارند.
ساخته نشدن شهرک کورههای آجرپزی
بیشتر کارخانهها در جاده یزد- میبد و میبد- اردکان قرار دارند. همچنین مسیر ترانزیتی خودروهای سبک و سنگین شمال به جنوب کشور در اطراف شهر یزد قرار دارد. همینها کافی است تا طی سالهای اخیر اینگونه شاهد افزایش آلودگی هوای یزد باشیم.
با توسعه شهر یزد و قرار گرفتن کورههای آجرپزی در حریم شهر، آلودگی هوا بیشتر در شهر به چشم میآید.
قرار بود محیطی برای کورههای آجرپزی در خارج از شهر راهاندازی شود تا کورههای داخل شهر به خارج از شهر انتقال داده شوند ولی اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.
واکنش فرمانداری
در این میان عزیزالله سیفی، فرماندار شهرستان یزد، خواستار انتقال هرچه سریعتر کورهها به خارج از شهر از سوی شرکت کوثر شد. به گفته وی در گذشته کورههای آجرپزی خارج از شهر قرار داشتند اما در حال حاضر با گسترش شهر از هر طرف، این کارگاهها نزدیک یا حتی در میان خانههای مردم قرار گرفته و بهطور طبیعی مشکلات زیستمحیطی بسیاری را برای مردم شهر ایجاد کردهاند.
سیفی با اشاره به اینکه کورهپزان نمیتوانند از لاستیک بهعنوان سوخت استفاده کنند اضافه میکند که آنها از سوختهای فسیلی مانند زغال سنگ و... هم نباید استفاده کنند.
وی خواستار برخورد قاطع و قانونی با متخلفان از سوی دستگاههای مربوطه شده و اظهار میدارد: باید هر چه زودتر کار انتقال کورههای آجرپزی ۶۰۰ هکتاری جاده یزد- بافق نیز انجام پذیرد.