به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(دانا خبر)، این آثار که در مخزن کاخ صاحبقرانیه نگهداری می شده مربوط به دوره قاجار و متعلق به هنرمندان نامی آن دوره است که به دنبال طرح نمایش هر چه بیشتر آثار مخازن، بخشی از آن ها از مخزن خارج و به صورت دایمی در این کاخ به نمایش در آمده است.
نقوش این آثار بیشتر تصاویر گل و مرغ، گرفت و گیر، دورنماهای ناصرالدین شاهی و تک چهره و کار هنرمندانی همچون فتح الله شیرازی، آقا بزرگ شیرازی، محمد تقی امامی و دیگر هنرمندان نامی دوره قاجار است.
پیش از دوران صفوی ایرانیان قلمدانهای برنجی و فولادی را با تزیینات دلپذیر که طی قرنهای متمادی از لحاظ طلاکاری و نقرهکوبی به مرحله کمال رسیده بود، مورد استفاده قرار میدادند. هنر «قلمدانسازی روغنی» با نقوش الوان از اوایل قرن 18 تا اواسط قرن 20 میلادی به وسیله صورتگران زندیه و قاجاریه که آرامشی نسبی در ایران برقرار بود رو به ترقی و پیشرفت نهاد و هنر صورتگری در عصر قاجار به سبب تماس با ملل اروپایی سبک و اسلوبی مخصوص به خود داشت که هویت و مشخصات آن به کلی مجزا از آثار سایر ادوار در ایران است.
هنر قلمدانسازی و جلدهای روغنی به تشویق شاهان قاجار و حمایت رجال و شاهزادگان هنردوست این زمان رونق و اعتباری تمام یافت. در دوران روابط ایران با فرانسه، انگلستان و روسیه، رقابتهای سیاسی این سه کشور در ایران توسعه یافت و ارتباط هنری و فرهنگی ایران با کشورهای اروپایی وسیعتر شد و فرهنگ و تمدن غربی به ویژه هنر غرب در هنرهای ایرانی نفوذ یافت. صورتگران ایرانی، آثار هنری غرب را که فرنگیسازی مینامیدند، مانند دورنماسازی، پرترهسازی، صورتسازی جانوران که پیش از این زمان معمول نبود، به وجهی شایسته از هنر غرب اقتباس نموده و با هنرهای خود در آمیختند و بر روی قلمدان ها با سبکی استادانه منعکس ساختند.
علاقه مندان برای بازدید از مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران می توانند همه روزه به جز دوشنبه ها و ایام سوگواری ائمه اطهار (ع) از ساعت 9 تا 17 به این مجموعه واقع در تهران، میدان شهید باهنر (نیاوران) مراجعه کنند.