به گزارش گروه سبک زندگی خبرگزاری دانا (داناخبر) به نقل از پیام نو، در ۴۰ قتل اخیری که با سلاح گرم اتفاق افتاده، اسلحه شکاری نسبت به سایر سلاحها بیشتر استفاده شده است و مردها قربانیان اصلی قتل با سلاح گرم بودهاند.
یکی از نکات قابلتوجه این که از ۴۰ مورد قتل گزارششده با سلاح گرم ۲۰ مورد آن یعنی ۵۰ درصد در ۸ ماهه امسال اتفاق افتاده و ۵۰ درصد بقیه در ۱۲ ماه سال ۹۱ این میتواند نشانه افزایش قتل با سلاح گرم در سال ۹۲ باشد یا نشانه افزایش مخابره گزارش قتل با سلاح گرم توسط رسانه مادر نظیر خبرگزاریها.
نوع اسلحه استفادهشده در این قتلها نیز جالب توجه است. در ۱۳ مورد از ۴۰ مورد رسانهای شده یعنی تقریبا ۳۰ درصد قتلها با اسلحه کمری یا هفت تیر و ۱۶ مورد یعنی ۴۰ درصد قتلها با اسلحه شکاری بوده است. ۴ مورد یعنی ۱۰ درصد با کلاشینکف و ۷ مورد یعنی تقریبا در ۲۰ درصد نوع اسلحه استفادهشده نامشخص بوده یا توسط رسانه و روابط عمومی پلیس گزارش نشده است.
اختلافات شخصی و خانوادگی انگیزه اصلی قتل با سلاح گرم
از ۴۰ مورد قتل با سلاح گرم ثبتشده ۱۰ مورد یعنی تقریبا ۲۵ درصد به دلیل اختلافات خانوادگی، ۱۳ مورد یعنی تقریبا ۳۳ درصد اختلافات شخصی، ۴ مورد یعنی ۱۰ درصد اختلاف مالی، ۳ مورد یعنی تقریبا ۸ درصد اختلاف ملکی، ۳ مورد به دلیل سرقت، ۲ مورد به علت شرارت و زورگیری، ۲ مورد بیاحتیاطی، یک مورد نامعلوم و یک مورد اعتراض به استفاده از اسلحه در زمان و مکان نامناسب و یک مورد شکار غیرمجاز بوده است.
۵۵ درصد قتل با سلاح گرم با برنامه قبلی است
بررسی این ۴۰ پرونده نشان میدهد که در ۱۶ مورد یعنی ۴۰ درصد از موارد قاتلان هیچ برنامهریزی و نیت قبلی برای قتل نداشتهاند. این در حالی است که در ۲۲ مورد یعنی ۵۵ درصد قتلها با برنامهریزی بوده است. ۲ مورد دیگر یعنی ۵ درصد نامشخص است.
توزیع جغرافیایی ۴۰ مورد قتل با سلاح گرم نشان میدهد که تقریبا ۳۸ درصد قتلها یعنی ۱۵ مورد در مرکز کشور، ۱۰ درصد در شمال کشور (۴ مورد)، حدود ۱۳ درصد در غرب کشور (۵ مورد)، ۴۰ درصد در جنوب کشور (۱۶ مورد) واقع شده است.
تهران و فارس در صدر استفاده از سلاح گرم
به گزارش خبرنگار پیام نو از ۱۶ مورد در جنوب کشور، ۸ مورد در استان فارس اتفاق افتاده است. همچنین از ۱۵ مورد در مرکز کشور، ۹ مورد مربوط به استان تهران است. در اکثر موارد مربوط به تهران از اسلحه کمری استفاده شده است.
درصد جنسیت قربانیان هم متفاوت است. حدود ۱۸ درصد قربانیان زن و ۸۲ درصد مابقی قربانیان مرد هستند.
شنیعترین مورد قتل در خردادماه امسال در شهرک اندیشه تهران اتفاق افتاد و قاتل به دلیل اختلاف مالی با اسلحه کلاشینکف زن و شوهر را مقابل چشمان کودک ۴ سالهشان با ۱۲ گلوله کشت و سپس اسلحه را زیر چانهاش گرفت و خودش را نیز کشت. فیلم این جنایت توسط شاهدان عینی بلافاصله در شبکههای اجتماعی پخش شد و برای بسیاری از مردم یادآور حادثه تلخ سعادتآباد در چند سال قبل بود.
مبادی اصلی ورود اسلحه قاچاق
اسلحه بهکاررفته در بسیاری از قتلهای انجام به ویژه قتلهایی که با برنامهریزی قبلی انجام میشود به طور قاچاق وارد کشور میشود. بر اساس اطلاعات مراجع امنیتی اکثر این سلاحها بیشتر از طریق مرزهای غربی کشور و از طریق دو کشور ترکیه و عراق وارد کشور میشود. از ترکیه بیشتر سلاحهای سبک نظیر کلت کمری وارد کشور میشود و از عراق به ویژه پس از سقوط دولت صدام و پخش شدن بیش از ۸ میلیون اسلحه جنگی بین مردم این کشور بیشتر سلاحهای مناسب جنگی و شکاری وارد کشور میشوند.
قانون چه میگوید؟
در ماده ۶ از فصل دوم قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز آمده است که هر کس به طور غیرمجاز سلاح گرم یا سرد جنگی یا سلاح شکاری یا قطعات مؤثر یا مهمات آنها را خریداری، نگهداری یا حمل کند یا با آنها معامله دیگری انجام دهد بر حسب جرم و سلاح قاچاق شده، به ۶ ماه تا ۱۰ سال و جزای نقدی از ۱۰ میلیون تا ۸۰ میلیون ریال محکوم میشود. این محکوم بر حسب اینکه موضوع جرم بیش از یک قبضه یا قطعات مؤثر از چند قبضه باشد مجازات مرتکب حسب مورد یک درجه تشدید میشود.
از طرف دیگر طبق ماده ۶۶۴ قانون مجازات اسلامی هرکس عمداً برای ارتکاب جرمی اقدام به تهیه هر نوع وسیله برای ارتکاب جرم کند، به حبس از سه ماه تا یک سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
علیرغم این موارد صریح قانونی، اما به نظر میرسد استفاده از سلاح گرم در حال افزایش است و شاید وقت آن رسیده باشد که پژوهش مفصلتری درباره دلایل افزایش قتل با سلاح گرم به ویژه در شهرهای بزرگ در دستور کار مراکز تحقیقی و امنیتی قرار گیرد.