به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(دانا خبر)، دکتر محمدعلی نجفی، در نخستین روز از هفته پژوهش با حضور در جمع پژوهشگران و کارکنان پژوهشگاه سازمان، بیان رنج ها و نابسامانی ها را برای ارزیابی و تجربه اندوزی مثبت دانست و گفت: نباید در گذشته باقی بمانیم، باید به آینده توجه داشته باشیم تا از این وضعیت نابسامان خارج شویم.
وی با اشاره به اینکه برای بهبود وضعیت پژوهشکده نیازمند حرکتهای زیرساختی هستیم، ادامه داد: اقداماتی که باید در حوزه پژوهش انجام شود زمانبر است و همه آن در اختیار سازمان و پژوهشگاه نیست.
پژوهشکده قلب تپنده سازمان است
معاون رییس جمهور، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را از معدود سازمانهایی دانست که تا این اندازه نیازمند کار تحقیقاتی و پژوهشی است و تصریح کرد: پژوهش قلب تپنده سازمان است و باید در تمام ارکان آن مورد توجه قرار گیرد.
رییس سازمان میراث فرهنگی افزود: پژوهشگاه یکی از بخشهایی است که در چند سال گذشته بیشترین آسیب را دیده اما باید دربازه عملکرد گذشتگان با احتیاط و دقت اظهارنظر کرد.
نجفی حوزه پژوهش را بسیار گسترده ارزیابی کرد و گفت: سازمان میراث فرهنگی نیازمند پژوهشهای بنیادی، پژوهشهای کاربردی و پژوهشهای توسعه ای است.
معاون رییس جمهور تصریح کرد: باید از پژوهشها ابزاری برای کاراتر کردن اقدامات سازمان استفاده کنیم، پژوهشگر باید بداند سازمان در چه حوزهای نیازمند پژوهش است و نسبت به نیازها و رویکردها تحقیق کند.
مشکل فقدان پژوهش های تقاضا محور
رییس سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: مهمترین مشکل ما در حوزه پژوهش در سطح کشور فقدان تقاضای موثر پژوهشی است، معظلی که در همه بخشها اعم از کشاورزی، صنعت و ... با آن مواجه هستیم.
نجفی با اشاره به اینکه پژوهشهایی که در کشور انجام میشود کمتر تقاضامحور است، تصریح کرد: پژوهشگران در این حوزه مقصر نیستند بلکه این مسوولان و مدیران هستند که باید تقاضا را برای پژوهشگران مشخص کنند.
معاون رییس جمهور گفت: در سازمان میراث فرهنگی هم وضعیت اینگونه است، پژوهشگران از نیازهای پژوهشی مطلع نیستند و موضوع برنامههای پژوهشی را براساس سلایق، نظر و آنچه خودشان مفید می دانند انتخاب میکنند.
رییس سازمان میراث فرهنگی یادآور شد: در حوزه پژوهشهای گردشگری در کنار موضوعات خاص این حوزه، فرهنگ، مسایل فرهنگی و جامعه شناختی گردشگری باید در راس پژوهش های گردشگری قرار گیرد، اقتصاد و بازاریابی هم از دیگر موضوعاتی است که در بخش گردشگری باید مورد مطالعه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه در سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید از ظرفیت بخش خصوصی و مردم استفاده کرد، افزود: از توان مردم برای حفظ و احیای میراث فرهنگی استفاده نشده، موضوعی که باید با پژوهش راهکاری برای آن پیدا کرد تا میراث فرهنگی را از این وضعیت غربت نجات داد.
معاون رییس جمهور اظهار کرد: مطالعات تطبیقی و مقایسه ای برای استفاده از تجارب مفید کشورهای دیگر به نحو درست باید در دستور کار قرار گیرد، می توان این مطالعات را در ارتباط با کشور خودمان ملی، بومی و عملیاتی کنیم.
نجفی ادامه داد: فضای کار تحقیقاتی در ارتباط با سازمان بسیار گسترده و آنچه انجام شده بسیار کم است، باید خودمان را برای ورود به میدان جدید پژوهش و تحقیق آماده کنیم.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خود را همخون و همخوان با حوزه پژوهش معرفی کرد و گفت: در پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی نیروهای متفکر و فرهیختهای فعالیت دارند که از توان آنها استفاده درستی نشده است.
به علت تصمیم گیری های قبلی دسته ما بسته است
وی ادامه داد: تمام آنچه در سال جاری انجام می شود براساس تصمیم گیریهایی است که در گذشته صورت گرفته و دست ما برای انجام اقداماتی که در نظر داریم در حال حاضر بسته است.
نجفی افزود: مشکل مقررات مالی و رعایت نکاتی که در بودجه پیش بینی شده برخی اقدامات ما را به سال آینده موکول می کند، اما در رابطه با پژوهشگاه طی 2 هفته آینده ساختمانی که نام پژوهشگاه بر آن گذاشته شده به طور کامل در اختیار پژوهشگران قرار می کیرد.
معاون رییس جمهور گفت: براساس قانون ما در پژوهشگاه سازمان گروههای پژوهشی داریم که با مجوز وزارت علوم امکان ارتقای این گروهها به پژوهشکده وجود دارد.
رییس سازمان میراث فرهنگی در ادامه نیروی انسانی سازمان را با کار تخصصی آن هماهنگ ندانست و گفت: سازمان به نسبت کار تخصصی که باید انجام دهد سازمان کم سوادی است، و 60 درصد دارای مدرک فوق دیپلم به پایین هستند که این برای سازمان میراث فرهنگی وضعیت مناسبی نیست.
نجفی تصریح کرد: باید برای این معضل چاره اندیشی کرد و راه ورود افراد غیرمتخصص به سازمان را مسدود کرد، تعداد بسیاری از افراد بیکار فارغ التحصیل با مدرک فوق لیسانس و دکتری در جامعه هستند که می توانیم از توان و ظرفیت آنها برای تخصصی کردن اقدامات استفاده کنیم.
معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه سیاست های سازمان در بخش پژوهش بسیار گسترده است اما در کوتاه مدت امکان اجرای تمام آنها وجود ندارد، ادامه داد: در قضاوت عملکرد افراد باید بیشتر دقت کنیم، مجموعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی در دوره مدیریت آقای مشایی قابل دفاع است اما بعد از آن دچار افول شد و با انتقال سازمان به شیراز و اصفهان وضعیت بسیار بدی به وجود آمد.
نجفی در ادامه آزاد کردن اطلاعات و تسهیل دسترسی به آنها را از وظایف مدیریتی پژوهشگاه دانست و گفت: فعالیتهایی که تحت عنوان پژوهش انجام می شود باید در دسترس دانشجویان و پژوهشگران قرار بگیرد، پوسته پژوهشگاه باید باز شود چراکه بدتیرن بخل، بخل علم است.
وی تصریح کرد: معاونت های سازمان میراث فرهنگی باید در سیاست گذاری های پژوهشگاه دخیل باشند تا پژوهش ها در حوزه های کاربردی انجام شود، کار پژوهش نباید منحصر به پژوهشگاه و سازمان میراث فرهنگی باشد در سطح کشور و در مجموعه سازمان نیروها و ظرفیتهای بسیاری وجود دارند که می توان از آنها استفاده کرد.
معاون رییس جمهور اظهار کرد: مراکز آموزش عالی، دانشجویان و محققان باید در پروژههای تحقیقاتی دخیل باشند.
وی همچنین به بودجه سازمان میراث فرهنگی در سال 93 اشاره کرد و گفت: بودجه سال 93 این سازمان علی رغم این که دست دولت بسته بود خوب بوده است و دولت به سازمان کمک کرد. امیدواریم بتوانیم بخش زیادی از مشکلات را در سال 93 حل کنیم چراکه در سال جاری همه آنچه که انجام می دهیم ماحصل تصمیماتی است که از قبل گرفته شده است و دستمان را بسته است حتی برای اجاره یک ساختمان با مشکل مقررات مالی مواجه هستیم.
معاون رییس جمهور در پایان این نشست از 4 کتاب، مجموعه مقالات باستان شناسی و تاریخ شهر همدان به تالیف علی هژبری، طبیعت گردی در ایران نوشته نسرین صالحی و علی فیاضی، گنجینه غار کلماکره تالیف لیلا خسروی و تحلیل بناهای تاریخی و روش های مقاوم سازی لرزه ای نوشته علی بایراک دار، رونمایی کرد.