در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۶۸۸۶۴
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۹
معاون هماهنگی حوضه های آبریز شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: مقایسه میزان بارش و رواناب در هر سال با متوسط بارش و رواناب در درازمدت، معنی دار است. لذا چنانچه بارش یا رواناب هر سال در مقایسه با متوسط درازمدت منتهی به آن سال، بیش از 35 درصد کاهش یابد، آن را به ترتیب خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی می نامند.

چندی پیش معاون هماهنگی حوضه های آبریز شرکت مدیریت منابع آب ایران در گفت و گویی اظهار داشت: با آنکه سال گذشته، بارندگی در حد نرمال بود اما متاسفانه شاهد کاهش چشمگیر رواناب سطحی در سطح کل کشور بودیم. در حقیقت در سال گذشته خشکسالی هواشناسی نداشتیم اما خشکسالی هیدرولوژیکی در سطح کشور و تمامی حوضه های آبریز درجه یک اتفاق افتاد.

خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) در گفت و گو با مهندس یعقوب همتی از او درباره تفاوت خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی پرسید و معاون هماهنگی حوضه های آبریز شرکت مدیریت منابع آب ایران در پاسخ گفت: مقایسه میزان بارش و رواناب در هر سال با متوسط بارش و رواناب در درازمدت، معنی دار است. لذا چنانچه بارش یا رواناب هر سال در مقایسه با متوسط درازمدت منتهی به آن سال بیش از 35 درصد کاهش یابد، آن را به ترتیب خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی می نامند.

دلایل بروز خشکسالی هیدرولوژیکی در یک منطقه، محور پرسش دیگر خبرنگار خبرگزاری دانا بود که مهندس همتی، 4 علت اصلی برای آن ذکر کرد:

1- تغییر الگوی بارش در اثر تغییر اقلیم.

2- افزایش دما.

3- اضافه برداشت از آبخوان های آبرفتی و افت سطح آب زیرزمینی و به تبع آن «تغذیه واداری» (وادار کردن آب به تغذیه خاک به جای جریان یافتن آن در قالب رواناب سطحی) رودخانه ها که باعث کاهش جریان سطحی در آنها می شود.

4- دخل و تصرف عوامل انسانی در حوضه های آبریز مانند تغییر کاربری و تبدیل مراتع به دیمزار و باغات و... 
 
ارسال نظر