گروه سبک زندگی خبرگزاری دانا (داناخبر) – دکتر مهرنوش دارینی *: «فرزندم هر جا که میروم سلام نمیکند و مدام به من میچسبد. جلوی دیگران خجالتزده میشوم و دلم میخواهد که مثل بقیه بچهها او هم بتواند با صدای بلند سلام کند و با دیگران ارتباط برقرار کند. وقتی برخی بچهها را میبینم که براحتی وارد جمع میشوند و با بقیه صحبت میکنند، ناراحت میشوم و به فرزند خودم تذکر میدهم که از او یاد بگیر و شما هم سلام کن، اما او حرف مرا گوش نمیدهد.
اطرافیانم هم این مساله را روی من می آورند. حتی گاهی پیش می آید که دیگران با صدای بلند نام او را صدا می کنند و به او سلام می کنند، اما فرزندم پشت سر من یا پدرش قایم می شود و خودش را پنهان می کند و پاسخ نمی دهد.
نمی دانم باید با او چگونه برخورد کنم. بارها به او تذکر داده ام. حتی وقتی می خواهیم به مهمانی برویم هنگام رسیدن به منزل میزبان به او بارها می گویم که داخل رفتی سلام کن، اما او این کار را انجام نمی دهد. زمانی که بخواهد سلام هم بکند آنقدر صدایش ضعیف است که اصلا کسی نمی شنود و بازهم دیگران احساس می کنند که سلام نکرده است.
من و پدرش به راحتی با دیگران ارتباط برقرار می کنیم، اما نمی دانم چرا فرزند من این گونه است؟ نگرانم که این حالت تا بزرگ تر شدن او باقی بماند. او حتی در جمع که قرار می گیرد نمی تواند شعرهایی را که در مهد کودک یاد گرفته و حفظ شده بخواند. برای من و پدرش یا مادربزرگش می تواند بخواند، اما برای هیچ کس به جز ما چند نفر شعر نمی خواند.
نگرانم که در این تعطیلات نوروز که پیش رو داریم باز هم فرزندم مرا خجالت زده کند. آنقدر از این رفتار او نگران می شوم که حتی دلم نمی خواهد او را با خود به مهمانی ببرم.»
آنچه در برخی بچه ها اتفاق می افتد خجالتی بودن
از حضور در جمع و دیده شدن و مورد توجه کامل جمع قرار گرفتن است، ابتدا لازم است تا
حساسیت خود را کم کنید و به طور مشخص به فرزندتان سرکوفت نزنید که چرا سلام نمی کند،
بلکه به جای آن می توانید حتی یک بار سلام کردن او را کاملا تقویت کنید.
زمانی که فرزند خود را با دیگر کودکان مقایسه می کنید و عملکرد قوی تر سایر بچه ها را به او گوشزد می کنید نتیجه ای نمی گیرید و با مقایسه ممکن است ناراحتی بیشتری در فرزند خود ایجاد کنید.
آنچه مهم است تشویق گام به گام و مرحله ای فرزند خجالتی است. می توانید از فرم های پاداش و تقویت رفتار استفاده کنید.
ابتدا به وسیله قصه های مختلف سعی کنید که مفهوم سلام کردن را با فرزندان خود تمرین کنید. همچنین می توانید به وسیله بازی درمانی و اسباب بازی های مختلف به صورت غیرمستقیم سلام کردن را با فرزند خود تمرین کنید.
در برگه ای که با توافق هم تهیه کرده اید برای سلام کردن به او امتیاز بدهید و او را تحت فشار قرار ندهید که باید سلام کند، اما می توانید به او توضیح دهید که با گرفتن امتیازهای مختلف می تواند پاداش های متفاوتی را دریافت کند.
* روان شناس و مشاور