به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) و به نقل از مهر، این طرح با عنوان «تولید و به کارگیری نانو الیاف کنف برای بهبود ویژگیهای کاغذ کرافت» اجرایی شد که مرحله تهیه خمیرکاغذ کرافت قهوهای از کنف در ایران انجام و سایر مراحل آن در مرکز خمیر و کاغذ کشور سوئد اجرایی شد.
هدف از این کار بررسی قابلیت تولید نانو الیاف از خمیر کرافت قهوهای کنف و تقویتکنندگی آن در تولید کاغذ کرافت، با خمیر کاغذ پایه صنعتی حاصل از مخلوط پهنبرگان شرکت چوب و کاغذ ایران بود.
برای این منظور اقدام به ارزیابی قابلیت تولید نانوالیاف سلولزی از خمیرکاغذ کرافت رنگبری نشده از ساقه کنف شد و در گام بعدی قابلیت تقویت کنندگی آن در صورت استفاده همراه با خمیر کاغذ کرافت قهوهای مخلوط پهنبرگان برای تولید کاغذ مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج این تحقیقات نشان داد که کاغذهای ترکیبی یا اندود شده با نانو الیاف حاصل از خمیر کرافت قهوهای پوست کنف، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی بهتری نسبت به کاغذهای ترکیبی یا اندود شده با نانو الیاف حاصل از خمیر کرافت قهواهای سوزنیبرگ تجارتی داشتند.
این طرح نشان داد که میتوان از خمیر قهوهای ساقه کنف به عنوان یک گیاه لیگنو سلولزی غیر چوبی، با مصرف کمتر از 400 کیلو وات ساعت، نانو الیاف سلولزی به روش مکانیکی تهیه کرد که با محاسبه سرانگشتی هزینه جاری جهت تولید نانوالیاف سلولزی حاصل از خمیر مربوط، به کمتر از 20 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نانوالیاف سلولزی میرسد.
در صورت به کارگیری این طرح در صنایع کاغذ سازی، کشور از واردات انواع کاغذ مرغوب به ویژه برای مصارف کارتن سازی بینیاز میشود. همچنین قابلیت استفاده از منابع خمیر کاغذ با مرغوبیت کم مثل کاغذهای بازیافتی برای تولیدات کاغذ و مقوا، از طریق تقویت با نانو الیاف سلولزی، برای صنایع مرتبط فراهم میشود.