به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(داناخبر)، ایرینا بوکووا درحالی که حدود 10 سال از آخرین سفر یک مدیرکل این سازمان بین المللی به ایران می گذرد، شامگاه جمعه وارد تهران شد و امروز در صبحانه کاری با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، دیدار و گفت و گو کرد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم رونمایی از نقشه های ثبت شده تاریخی ایران در برنامه حافظه جهانی یونسکو گفت: ما از میراثی بی بدیل و گرانبها متشکل از هزاران سند در وزارت امور خارجه صحبت می کنیم که اکنون بخش کوچکی از آن در فاصله زمانی 1779 تا 1925 میلادی در دوره قاجار از سوی یونسکو مورد توجه قرار گرفته و به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به اینکه ثبت نگاره هایی از فلات ایران در برنامه ثبت جهانی یونسکو اقدامی قابل تقدیر است بیان کرد: آنچه که این مجموعه را ممتاز و برجسته ساخته و از دیگر موارد ثبت شده در حافظه جهانی یونسکو متمایز می سازد این است که این نقشه ها دارای ارزش تاریخی و نادر هستند.
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار کرد: ارزش این مجموعه در نگاه امروزی ما وابسته به عواملی از جمله اینکه از بعد جغرافیایی این نقشه ها شبه جزیره هند، آسیای مرکزی، قفقاز و بین النحرین را به عنوان یک مساله به ما نشان می دهد.
ظریف گفت: برای درک مساله کافی است که به جغرافیای این منطقه نگاه کنیم در آن دوران ایران پنج همسایه داشت و امروز 15 کشور از اقوام و طوایف و گستره فرهنگ ها و دامنه ای از درهم آمیختگی جوامع و ادیان مختلف همسایگان ایران هستند که گواهی بر احترام به تنوع فرهنگی و گفتگو هستند.
ظریف تصریح کرد: گرچه تحولات دهه های اخیر و تاثیرات بر جای مانده از رویه های استعماری قرون گذشته بحران هایی در منطقه دامن زده آنچه با مراجعه به مستندات نیاکان حاصل می شود این واقعیت است که در روزگاری نه چندان دور همه گروه ها در منطقه در یگانگی می زیستند.
وی تاکید کرد: میراث گذشتگان تاکید بر اصل همکاری به جهت درک صحیح آنها از اصل سرنوشت مشترک جمعی دارد و نقشه برداران ایرانی به همین دلیل به قلمرویی فراتر از مرزها به نقش داده های جغرافیایی فرهنگی و تاریخی پرداخته و ما را به حفظ این گنجینه مفتخر ساخته اند.
وی گفت: امروز را روز فرخنده ای برای جمهوری اسلامی و یونسکو می دانیم که توانسته اند این مجموعه ارزشمند از میراث را با نیت جهانی به حافظه بشری برگردانند و شاید این امر آغازی برای همکاری مشترک بین ما و همسایگان با تاکید بر اصل سرنوشت مشترک جمعی باشد.
اسناد تاریخی ایران مربوط به کل جهان است
ایرینا بوکوآ مدیر کل یونسکو نیز با اشاره به اینکه ثبت اسناد تاریخی ایران مربوط به کل جهان است اظهار کرد: نقشه هایی از فلات ایران و کتاب هایی که به زبان عربی، اردو و غیره ترجمه شده هر کدام از اسناد داستانی را در خصوص دانش و گفت و گو و تعامل در ایران بیان می کند و نشان دهنده فرهنگ عمیق تمدن ایرانی هستند و حس این میراث برای گفتمان و صلح بسیار مهم است.
وی افزود: صلح تنها نبودن جنگ نیست و باید بر پایه احترام و ارزش های مشترک بنا شود و این معنای برنامه حافظه جهانی یونسکو است.
مدیر کل یونسکو با اشاره به اینکه حفظ و انتقال ارزش های تاریخی بسیار مفید است بیان کرد: یونسکو برای حفظ اسناد تاریخی و فرهنگی تلاش می کند اما متاسفانه بسیاری از این میراث ها از بین رفته و نابود شده و هدف ما این است که میراث انسان ها را به نسل های آینده منتقل کنیم.
بوکوآ با بیان اینکه برنامه میراث جهانی شامل موسیقی و چاپ های سنگی است که هر کدام یک ثبت تاریخی هستند و به زبان جهانی ترجمه شده اند گفت: شاهنامه فردوسی نماینده ارزش های ایرانی منطقه است که ارتباط خاصی با غرب ایجاد کرده است.
وی از وزیر امور خارجه کشورمان برای تلاش هایی که به نمایندگی از جمهوری اسلامی برای حفاظت و مراقبت از این میراث کشیده تقدیر کرد و از کمیته ملل یونسکو و کارشناسان و فرهیختگان نیز برای حفاظت از میراث تشکر کرد.
مدیر کل یونسکو با اشاره به سخنان ظریف بیان کرد: باید بر پایه گفتمان های بین المللی تلاش کنیم تا مکشلات با همدلی فرهنگ ها به سرانجام رسد.
وی افزود: از سال 2001 تا 2010 برنامه یونسکو گفتمان میان تمدن ها بوده است که ایران نقش بسیار مهمی در گفت و گوی تمدن ها داشته و ما امروز به این همدلی بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم.
وی تاکید کرد: خوشحالم که امروز میراث ایران را جشن می گیریم حفظ این میراث حفظ میراث صلح جهانی است.
در ادامه این مراسم گواهینامه یونسکو برای نقشه های دوره قاجار از سوی مدیر کل یونسکو به ایران ارایه شد. این نقشه های مربوط به تعیین نقاط مورد اختلاف ایران و عثمانی در مرزهای شمال و مغان است. سند زمینه حاوی دست خط ناصر الدین شاه به اتابک اعظم است که نشان می دهد شاه شخصا از عبور از منطقه تحقیقات به عمل آورده است.
همچنین اطلس خلیج فارس ایران به عنوان یادبود از سوی وزیر امور خارجه کشورمان به مدیر کل یونسکو تقدیم شد.
مدیرکل یونسکو به کاخ گلستان می رود
خانم بوکووا عصر امروز پس از افتتاح دفتر منطقه ای یونسکو در تهران و جلسه با وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری از کاخ گلستان بازدید می کند.
مدیر کل یونسکو همچنین روز یکشنبه هفتم اردیبهشت با سفر به استان کرمان، از سایت تاریخی بم بازدید و سپس با سفر به استان فارس از مجموعه های پارسه و پاسارگاد، حافظیه و سعدیه بازدید خواهد کرد.
بوکووا روز دوشنبه هشتم اردیبهشت نیز در سفری به اصفهان، از میدان نقش جهان، برج جهان نما، مسجد جامع، بنای چهلستون و دفتر منطقه ای یونسکو دراصفهان بازدید می کند.
ملاقات با رییس جمهور، وزیر آموزش و پرورش، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جلسه کاری با رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برنامه های آخرین روز سفر مدیر کل یونسکو به تهران خواهد بود.