به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانا، باز هم دولت مقرر کرد که صنعت خودروسازی داخل کشور دوپینگ کند. چراکه براساس تصمیم اخذ شده بخش عمده ارز مورد نیاز شرکت های خودروسازی از طریق ارز مبادله ای تامین خواهد شد.
اختصاص ارز مبادله ای به خودروسازان
وزیر صنعت و معدن در همین رابطه گفت: در جلسه ای که با حضور معاون اول رییس جمهوری برگزار شد، راهکارهای مختلف تامین منابع در این بخش مورد بررسی قرار گرفت و به این جمع بندی رسیدیم که بانک مرکزی با توجه به افزایش درآمد حاصل از فروش نفت از اواخر سال گذشته به این طرف می تواند بخش اعظم ارز مورد نیاز صنعت را به صورت مبادله ای تامین کند.
نعمت زاده افزود: ما از همین جا با تماس تلفنی به خودروسازان عمده اعلام کردیم که برای انجام این منظور پرونده های خود را به جریان بیندازند.
اختصاص ارز مبادله ای به صنعت خودروسازی به این دلیل صورت گرفت که در چند ماهه اخیر عمده شرکت های خودروسازی داخلی نیاز خود را از بازار ارز تامین می کردند که این نتیجه ای نداشت جز افزایش قیمت خودرو.
از طرفی افزایش قیمت خودرو نیز منجرب شده بود به کاهش میزان تقاضا که یعنی کاهش فروش. درواقع در سال گذشته تعداد مشتریان بیشتر خودروسازان داخلی رسیده بود به یک چهارم یا یک سوم سابق.
به همین دلیل دولت با دو دلیل منطقی دستور دوپینگ شرکت های خودروسازی داخلی را صادر کرد. نخست بالابردن میزان فروش و در پی آن افزایش درآمد دولت ناشی از آن. دوم چرخیدن چرخ صنعت خودروسازی که از نظر اشتغال سهم قابل توجهی را در کشور داراست.
ارز مبادله ای خوب است به شرطی که بلندمدت باشد
اما ظاهرا اختصاص ارز مبادله ای به خودورسازان داخلی دوای درد آنان نیست. عضو انجمن قطعهسازان نیز در همین زمینه معتقد است: اختصاص ارز مبادلهای به خودرو در کوتاهمدت تاثیری بر کاهش قیمت ندارد.
ساسان قربانی با اشاره به اختصاص ارز مبادلهای به خودرو از روز گذشته (شنبه 6 اردیبهشت)، گفت: چنانچه این تصمیم و اجرای آن تداوم داشته باشد میتوان نسبت به کاهش قیمت ناشی از این مهم آن هم در میان مدت و بلندمدت امید داشت.
عضو انجمن قطعهسازان در خصوص میزان کاهش قیمت خودرو در صورت اختصاص ارز مبادلهای نیز، گفت: این تغییر نرخ بسته به میزان ارزی خودرو متفاوت خواهد بود.
قربانی اشارهای هم به افزایش قیمت حاملهای انرژی داشت و گفت: به طور معمول این تغییر نرخ، بهای سایر کالاها به صورت غیر متناسب افزایش میدهد به عنوان مثال در حالیکه که افزایش 30 درصدی نرخ بنزین و گازوییل را داریم بهای دیگر اجناس هم بدون توجه به سهم حمل و نقل در قیمت تمام شده آنها به همین میزان و بعضا بیش از آن رشد میکند.
ارز مبادله ای فقط برای واردات قطعات از چین و ترکیه مضر است
آرش محبینژاد دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور، به ایسنا گفت: تخصیص ارز مبادلهای به خودروسازان مانند شمشیر دو لبهای است که میتواند هم به ضرر صنعت خودرو و هم به نفع آن باشد.
وی ادامه داد: اگر ارز مبادلهای به سرعت و به میزان کافی در اختیار صنعت خودرو قرار گیرد و مهمتر از آن بتوان از تمام کشورهای هدف از جمله اروپا مواد اولیه با ارز مبادلهای وارد کرد بسیار مفید خواهد بود.
محبینژاد با بیان اینکه هماکنون گشایش السی بیشتر به کشورهایی چون چین و ترکیه محدود است، خاطرنشان کرد: بنابراین اگر ارز مبادلهای تخصیص یابد ولی با استفاده از آن نتوان از تمام کشورها از جمله کشورهای اروپایی مواد اولیه وارد کرد مثمر ثمر نخواهد بود.
اختصاص ارز مبادله ای برای خودروهای خارجی سرهم شده در داخل
با این حال درحالی که همه اذعان دارند که کیفیت خودروهای داخلی مطلوب نیست
و با وجود یک بازار رقابتی، آنها توان رقابت با همتایان خود را نخواهند داشت،
اختصاص ارز دولتی چه معنایی می تواند داشته باشد! آیا صرفا توجیه حمایت از اشتغال
و همچنین بالابردن درآمدن های دولت کافیست. اگر اینچنین است آمار خسارت وارده ناشی
از تصادفات، کشته و زخمی ها، میزان آلودگی هوای ناشی از بدسوختن سوخت در خودروهای
داخلی و ... را چگونه باید در محاسبات و توجیهاتمان لحاظ کرد.
آیا برای تولید بیشتر و پایین نگه داشتن قیمت محصولات خارجی که در داخل سرهم می شوند باید از درآمدهای دولت هزینه کرد؟!