به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(داناخبر)،شهر کاشان در بین دشت زیبای کویر و دامنه کوه کرکس قرار گرفته و در بیشتر باغ های آن پوشیده شده از گل های محمدی و رز است که زیبایی وصف ناپذیری به شهر بخشیده است. بهترین وقت برای سفر به کاشان و بازدید باغ های گل و گلابگیری در آن به اوایل اردیبهشت تا اواسط خرداد بر می گردد.
اردیبهشت ماه در منطقه کاشان را همه به نام فصل گل و گلاب می شناسند، ایامی که شادابی، نشاط و جلای روح و روان را در گلستان های گل محمدی این منطقه می توان به وضوح لمس کرد و از بوی آرام بخش آن لذت برد.
نیمه های اردیبهشت گل های محمدی شکفتنه و مراسم سنتی گلابگیری در منطقه کاشان و حومه آغاز می شود و تا نیمه های خرداد ادامه دارد.
فصل گلابگیری در كاشان توریستهای زیادی را به به این شهر میكشاند چنانكه بسیاری از كاشانیها میگویند؛ روزهای شلوغ سال در كاشان بهخصوص در مناطق گلابگیری (همچون قمصر) از اواسط اردیبهشت تا خردادماه هر سال است. بهخصوص كه پنجشنبهها و جمعهها حتی تا كیلومترها ترافیک سنگین در كوچه و معابر شهرهایی چون قمصر وجود دارد.
تورهای گلابگیری، ارزان اما با صفا
اگر وسیله شخصی برای سفر به کاشان ندارید تورهای گلابگیری هم که در اردیبهشت و خرداد همیشه برقرارند گزینه مناسبی است . این تورها هم قیمت پایینی دارند و هم اینکه معمولا یک و یا 2 روزه هستند و احتیاج نیست برای رفتن به مراسم دنبال تعطیلات چند روزه باشد. همچنین این تورها علاوه بر مراسم گلابگیری بازدید از جاذبه های گردشگری را هم در برنامه هایشان دارند. به طور توسط هزینه تور یک روزه به کاشان بین 50 تا 90 هزار تومان است که بسته به نوع خدمات تور متفاوت است.
فرآیند گلاب گیری
گلاب دارای طعم و بوی متمایزی است که در بعضی غذاهای کشورهای آسیایی استفاده میشود و در ایران در تولید بستنی، چای و شیرینیها استفاده زیادی دارد و خواص دارویی فراوان و تاثیرگذاری را داراست.
فصل گلابگیری حدود دو ماه از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد ماه ادامه پیدا میکند . گل چینی به صورت دسته جمعی صورت میگیرد و معمولا قبل از طلوع آفتاب از ساعت 5 تا 8 صبح ادامه پیدا می کند.
فرآیند گلابگیری به این شکل است که دیگهای بزرگ را پر از گلبرگهای گل محمدی و آب کرده روی تل هیزم میگذارند و گلاب را با تقطیر بدست میآورند. پیش از این برای مراسم گلابگیری دیگ مخصوص و گلهای محمدی را کنار رودخانهها میبردند و ضمن خواندن ادعیه مذهبی مراسم را انجام میدادند.
در هر دیگ گلابگیری 30 كیلوگرم گل تازه بهاضافه مقداری گلاب سال قبل به اضافه 70 كیلو آب معمولی میریزند و سپس حرارت میدهند. پس از جوش آمدن محتویات داخل دیگ بخار آب حاصل از طریق یكی از لولهها به پارچ مسی بزرگ كه در آب سرد قرار دارد انتقال پیدا می کند در نتیجه پس از خنک شدن به مایع و گلاب تبدیل میشود.
از هر پارچ مسی 30 تا 40 كیلو گلاب میتوان گرفت. پس از آنكه پارچ مسی بزرگ پر از گلاب شد از دهانه آن كه بهوسیله پارچهای سفید لولهها و دهانه پارچ را پوشانده بخار خارج میشود كه معنای آن لبریز شدن گلاب پارچ مسی است.
برای بدست آوردن عطر گل که حکم سرشیر جمع شده روی شیر را دارد باید لایه نازکی را که بر روی گلاب جمع می شود و حالتی روغنی دارد را با سرنگ از روی گلاب جدا کرد.
برای تشخیص گلاب خوب باید آن را مزه کنیم اگر گلابی خوب باشد باید عطر زیاد داشته و تلخ مزه باشد. هر چه کیفیت آن بالاتر تلخ تر است و اگر دو آتشه باشد زمانی که سرد شود در سطح آن لایه نازکی از چربی میبینیم
گلاب دو آتشه
گلاب دوآتشه یعنی پس از یک بار گلابگیری دوباره به جای آب در دیگ گلاب ریخته میشود كه معمولا گلاب سال قبل است. این روش كار گلابگیری را گلاب دوآتشه میگویند.
همه ساله گلاب در مكانهایی خاص از شهرستان های قمصر، نیاسر و برزوک تهیه میشود كه بازدیدكنندگان به راحتی میتوانند در آن محل ها از نزدیک با طرز تهیه گلاب آشنا شوند.
نیاسر بهشت کویر
شهرسبز نیاسر مرکز بخش نیاسر از توابع شهرستان کاشان واستان اصفهان، یکی از مناطقی است که هر ساله در اردیبهشت ماه میزبان هزاران گردشگر،توریست و بازدید کننده از مراسم گلابگیری و فصل گل و گلاب است.
شهرتاریخی و سبز نیاسر به لحاظ موقعیت طبیعی، یکی از ۳ مرکزمهم تولید گل محمدی، گلاب و عرقیات گیاهی شهرستان کاشان و کشور است. چنین ویژگی کم نظیری به سبب قرارگیری در دامنه شرقی کوه های کرکس و وجود چشمه پرآب اسکندریه و قناتهای زیاد است که محدودهای به وسعت بیش از ۸۰۰ هکتار را به زیر کشت برده و باگسترش روشهای مدرن آبیاری و کشاورزی به میزان زیادی قابل گسترش است.
قمصر پایتخت گلاب
قمصر پایتخت گلابگیری ایران و بزرگترین مرکز تولید گلاب در خاورمیانه است که گلاب های ناب و اصیل آن هر سال 2 بار کعبه مقدس را شستشو می دهند و این مهم ترین دلیل شهرت جهانی گل قمصر و گلاب آن است.
قمصر در فاصله ۳۰ کیلومتری از جنوب کاشان قرار دارد. بهترین زمان برای حضور در مراسم گلابگیری قمصر ساعات اولیه روز ، یعنی زمانی که هنوز آفتاب کاملا گرم نشده است، گل هایی که در ساعات پیش از طلوع چیده شده اند تازه ترند و طبیعتا گلاب بهتری از آنها به دست میآید.
در شهر که پر از باغ گل است، امکان دیدن مراسم گلابگیری برای گردشگران مهیاست، مردم قمصر، مردمی مهماندوست و خونگرم و با حوصله هستند و به گونهای فرایند تهیه گلاب را توضیح میدهند که گویی از تکرار این توضیحات خودشان لذت بیشتری میبرند تا مخاطب. غیر از دیدن مراسم گلابگیری و طبیعت زیبای قمصر بازدید از امامزاده پیر داوود که بنایی متعلق به دوره آل بویه است و گنبد مخروطی و فیروزهای رنگ جالبی دارد خالی از لطف نیست.